Čičva (Čičava)

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Čičva (Čičava)



 

Zrúcaniny hradu Čičva (Čičava) z 13. storočia ležia južným smerom od vodnej nádrže Domaša na východnom Slovensku.

 

História

Počiatky hradu Čičva sa spájajú s rodom Rozgonyiovcov, ktorí za statočnosť a vernosť dostali od kráľa Štefana rozsiahle územia. Pri brode cez rieku Ondava postavili strážny hrad, ktorý sa stal strediskom utvárajúceho sa feudálneho panstva. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1316.

Rod Rozgonyiovcov vymrel v roku 1523 po meči a istý čas patril rodine Bátoryovcov. Neslávne slávna Alžbeta hrad dostala ako veno pri svadbe s Františkom Nádašdym, ktorá sa konala 8. mája 1575 v neďalekom mestečku Vranov nad Topľou. Príležitostne sa na Čičve i zdržiavala a údajne tu umučila dve dievčatá.

Najväčší spoločenský význam mala Čičva za Drugethovcov, keď tu bol uložený archív Zemplínskej stolice a na hrade sa viackrát konali aj stoličné zhromaždenia zemplínskej šľachty.

V roku 1684 však hrad dobylo a vypálilo Thökölyho povstalecké vojsko. Horúco bolo aj v roku 1703, keď v počiatočnom štádiu ďalšieho protihabsburského povstania obsadili hrad kuruci Františka II. Rákócziho. Opravená povstalecká fortifikácia potom strážila dolinu Ondavy po celý čas vzbury.

Cisárske vojsko Čičavu obsadilo až v roku 1711 ako jeden z posledných záchytných bodov povstalcov a cisársky generál Laucken dal obsadený hrad zbúrať.

 

Súčasnosť

Dnes je z hradu Čičva už len zrúcanina, pod ktorou sú však podľa jednej z povestí ukryté veľké poklady. Môžete vidieť útočistnú vežu, ktorá je jednou z najstarších častí hradu, ale aj múry predhradia, delovú baštu, obranný múr a hradnú kaplnku.

Pod hradom je vybudovaná kalvária so 14 zastaveniami aj včelársky náučný chodník, kde sa verejnosť na informačných paneloch dozvie všetko o včelách, ich vzťahoch, práci, ale aj chorobách, tiež o včelích produktoch.

Zaujímavosťou je aj novorománska hrobka rodiny Barkóczyiovcov z roku 1906, kde nebol nikto nikdy pochovaný a podľa dostupných informácií slúžila na usporadúvanie tanečných zábav.

 

Video

 

Povesti a legendy

S hradom Čičva je spojená Legenda o čiernom žrebcovi, ktorá hovorí o zakliatom grófovi Barkóczym. Podľa nej sa jednej noci vracali cigánski muzikanti Kandračovci zo svadby. V čase, keď prechádzali popod hrad Čičva, sa pri nich zastavil čierny koč ťahaný čiernymi koňmi. Z koča sa ozval tajomný hlas, ktorý oslovil cigánov, či by neprišli hrať aj na jeho hostinu. Oni súhlasili, lebo im sľúbil dobrú odmenu.

Počas hostiny si jeden z Kandračovcov potreboval odskočiť, kúsok súkromia našiel v neďalekej stajni, kde sa mu prihovoril čierny žrebec. Ten si myslel, že vypil veľa vína, že sa mu to možno len zdalo, tak si z toho nič nerobil, ale o chvíľu na to, ho zase hlas oslovil a Kandrač hneď spozornel. Kôň pokračoval. Nespoznávaš ma? Ja som gróf Barkóczy. Cigán zbadal v jeho očiach podobu s grófom, zľakol sa a opýtal sa ho, prečo je v podobe čierneho koňa. Gróf mu odpovedal, že za to, aký bol zlý a prísny a aký život viedol, tak bol zakliaty a musí teraz slúžiť čertovi.

Gróf podľa jeho ďalších slov Kandračovi vysvetlil, že jeho osud môžu zmeniť už iba modlitby. Okrem iného mu povedal aj to, že keď bude odchádzať z hostiny, aby si za odmenu nepýtal nič iné, len mech uhlia. Muzikanti tak spravili a diabol ich prepustil zo svojich služieb. Koč ich zaviezol na miesto, odkiaľ nastúpili a tam zistili, že uhlie sa zmenilo na zlato.

 

Ako sa tam dostať

Prístup na hrad je z obce Sedliská. Z autobusovej zastávky „Podčičva“ je to po zelenej značke asi 20 minút. V prípade využitia vlastného automobilu ho treba odstaviť na parkovisku za obcou, odkiaľ treba pokračovať pešo po kamenných schodoch a strmom chodníku asi rovnaký čas.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Domaša (14 km)

Humenné (15 km)

Brekovský hrad (16 km)

Hrad Jasenov (18 km)

Medziansky hrádok (27 km)

Michalovce (31 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa