Medziansky hrádok

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Medziansky hrádok



 

Medziansky hrádok bol najmenším, no zároveň najstarším hradom niekdajšej Šarišskej župy.

 

História

Aj keď presný rok vzniku historikom známy nie je, je isté, že hrádok pochádza z 12. storočia, prípadne zo začiatku 13. storočia a slúžil ako súčasť signálneho systému stráží na dôležitom komunikačnom spoji zo Zemplína do Šariša. Najväčší rozkvet hradu spadá do poslednej tretiny 13. storočia. Predpokladá sa, že už v 14. storočí zanikol.

Areál hrádku mal lichobežníkový pôdorys s rozmermi približne 36 x 14 metrov. Dominovali mu dve veže spojené kamennou ochodzou - mohutná obytná a protiľahlá menšia vstupná veža. Predpokladá sa, že pred ňou bolo ponad priekopu umiestnené drevené premostenie.

O krátkej histórii hrádku veľa nevieme. Nálezy keramiky však napovedajú, že tu zrejme v čase rozkvetu sídlil rytiersky rád johanitov a v 15. storočí, teda už po jeho zániku, poslúžil vojskám bratríkov.

 

Súčasnosť

Medziansky hrádok má stovky rokov len podobu ruín. Po očistení hradných základov vidno na skalnom výbežku pôdorys niekdajšieho aj hradnú nádrž na vodu, ktorá je dnes z bezpečnostných dôvodov opatrená mrežou.

Ostatky Medzianskeho hrádku sa nachádzajú 382 metrov nad morom na chránenom území Medzianske skalky, v ktorom platí štvrtý stupeň ochrany. Ako uvádza informačná tabuľa ochranárov, na území rastú napríklad poniklec veľkokvetý či viacero druhov orchideí.

Z hradu je nádherný výhľad. Zľava vidno od obce Bystré hanušovské viadukty, mesto Hanušovce nad Topľou, ranč v Pavlovciach a ak by napravo neboli vysoké stromy, bolo by vidno Kapušiansky hrad a za jasného počasia i Tatry. Tie sa dajú vidieť z lúky za hrádkom, len si treba za výhľadom prejsť ďalších približne 20 minút pešo.

 

Video

 

Povesti a legendy

K hrádku sa viaže povesť o duchovi zlého hradného pána, ktorého ťažil po smrti nespravodlivo nahonobený poklad dukátov. Až odvaha a poctivosť smelého mlynárskeho tovariša, ktorý dokázal rozdeliť poklad presne na dve polovice, vyslobodili dušu hradného pána z prekliatia a Medziansky hrádok zbavili strašenia.

 

Ako sa tam dostať

Ostatky Medzianskeho hradu môžete vidieť po pol hodine pešou chôdzou do mierneho kopca od záchytného parkoviska pri roľníckom družstve v obci Medzianky v okrese Vranov nad Topľou.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Hanušovce nad Topľou (4 km)

Kapušiansky hrad (15 km)

Skrabské (16 km)

Prešov (20 km)

Čičva (27 km)

Domaša (30 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa