Humenné

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Humenné



 

Rýchly rozvoj Humenného predurčovala rieka Laborec a jeho okolie, ktorého súčasťou bola aj sopka Vihorlat, najvyšší vrchol Vihorlatských hôr. Vďaka svojej výhodnej polohe a príjemnému podnebiu, podmienenému okolitými horami, je mesto atraktívnym miestom pre ľudí už od doby kamennej, o čom svedčia aj mnohé archeologické nálezy.

Do kotliny sa slovanskí predkovia začali postupne sťahovať počas veľkej migrácie národov, ktorá sa začala v 5. storočí. Intenzívnejšie osídľovanie tejto oblasti sa však začalo až v polovici 13. storočia, po mongolských nájazdoch. Z tohto obdobia pochádza aj prvá písomná zmienka o Humennom, konkrétne z roku 1317. Mestské privilégiá mu boli udelené v roku 1479 Matejom Korvínom.

Dejiny mesta úzko súvisia aj s Drugetovcami, významnou šľachtickou rodinou pochádzajúcou pôvodne z Neapola, ktorá sa usídlila v Humennom a zmenila ho na jedno z najväčších feudálnych panstiev v Hornom Uhorsku. Ďalším rodom, ktorý významne ovplyvnil osud Humenného, boli Andrássyovci v 19. storočí. Okrem toho, že vďaka nim nastal hospodársky rast, v meste bolo v tom čase postavených veľa nových budov.

Hlavnými oblasťami činnosti obyvateľov mesta boli okrem poľnohospodárstva aj remeslá a obchod. V roku 1899 bola dokonca v Humennom založená prvá obchodná akadémia v Rakúsko-Uhorsku. Koncom 19. storočia žilo v Humennom 4.000 obyvateľov. Elektrické napájanie pouličného osvetlenia a napojenie na elektrickú sieť sa začalo v roku 1907. V rokoch 1936 až 1940 bol realizovaný projekt výstavby novej nemocnice. Dnes je Humenné stabilným mestom, s počtom obyvateľov vyše 33.000.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Humennom

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Humennom online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

PARKOVANIE

V meste Humenné sa nachádza spolu až 53 parkovísk, kde je možné zaparkovať. Niektoré z nich sú spoplatnené, iné sú bezplatné -  o konkrétnej situácii vás budú informovať tabule osadené na parkovisku. Jednorazové parkovanie je spoplatnené sumou 0,50 eura za hodinu státia.

Na výber máte z parkovísk na uliciach (zvyčajne v oboch smeroch): Československej armády, Nemocničnej, Štefánikovej, Jasenovskej, Osloboditeľov, Chemlonskej, Laboreckej, Mierovej, Partizánskej, Hviezdoslavovej, Komenského, Trěbíčskej, Sládkovičovej, Gaštanovej, Gorkého, Kukorelliho, Vihorlatskej, Janka Kráľa, Sokolovskej, Poľnej, Družstevnej, Košickej, Štúrovej, Hubkovej a na Námestí slobody.

Aktualizácia 2/2020: Mesto Humenné rozširuje od 1. marca 2020 sieť platených verejných parkovísk, mení aj spôsob platby za ich užívanie. Motoristi okrem parkovísk pri dome služieb, mestskom kultúrnom stredisku a oproti mestskému úradu po novom zaplatia i za státie na mestských parkoviskách za združenou prevádzkovou budovou na Štefánikovej ulici, pri budove Sociálnej poisťovne a tiež pri budove niekdajšieho sídla pošty na Laboreckej ulici.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Renesančný kaštieľ - stojí priamo v centre. Prvá zmienka o kaštieli ako o kúrií je z roku 1449. Je však pravdepodobné, že už na prelome 13. a 14. storočia stál na tomto mieste hrad. Ten v roku 1619 vyhorel a na jeho mieste postavili veľký reprezentačný kaštieľ. Dnes je sídlom Vihorlatského múzea, ktoré predstavuje bývanie šľachty od renesancie po začiatok 20. storočia, prírodovednú expozíciu a stálu výstavu, ako jedinú na Slovensku venovanú dejinám Rómov na Slovensku.

Námestie Slobody  - novo zrekonštruované záhradné námestie zložené zo strednej uličky a dvoch protiľahlých uličiek. Na jednom konci sa nachádza vojnový pamätník a v lete malý krytý trh. Jeho centrum oživuje hudobná fontána. Na vrchole námestia stojí pomník pamätníka Milana Rastislava Štefánika, generálneho slovenského držiteľa čestnej légie.

Skanzen -  sa nachádza v bezprostrednej blízkosti centra pri kaštieli. Prezentuje ľudovú architektúru a bývanie na Zemplíne. Jednotlivé stavby ľudovej architektúry boli prenesené z viacerých oblastí regiónu a rozostavené na spôsob tradičnej hornozemplínskej dedinky. Návštevník tu nájde dobovo zariadené zrubové domčeky, hospodárske stavby ako maštale, stodoly a sýpky, ale i rarity ako je kolárska, hrnčiarska a kováčska dielňa či vodný mlyn. Najcennejšou pamiatkou je kostolík, ktorý sem preniesli z Novej Sedlice. Postavený bol totiž bez jediného klinca a celý je len z dreva.

Kostol Všetkých svätých - národná kultúrna pamiatka. Bývalý františkánsky kláštor, dnes farský rímskokatolícky kostol, je najvýchodnejšie položená gotická stavba v Európe mimo tehlovej gotiky. Tento františkánsky kostol bol vybudovaný v 15. storočí k úcte sv. Bonifáca – mučeníka. Relikvie nebohého prechovávajú v bočnej kaplnke sv. Jána Nepomuckého v sklenenej vitríne.

Chrám Nanebovzatia Panny Márie - barokovo-klasicistická murovaná stavba z roku 1767, obnovená v roku 1875.

Kostol na Kalvárii - bol postavený v neoklasicistickom slohu koncom 19.storočia na severných svahoch nad mestom. Architektonický súbor Kalvárie pochádza z roku 1891 a krížová cesta, tvorená štrnástimi kaplnkami, je lemovaná stromovou alejou.

Židovský cintorín - zmluva uzavretá 29. septembra 1743 medzi Máriou Arvou Szivim a židom Mozesom Jakabom je najstarším dokumentom, ktorý svedčí o pobyte Židov v Humennom už v 18. storočí. Boli to obchodníci, farmaceuti a poľnohospodári. Miesto, kde sa židovský cintorín nachádza, podľa historických údajov židia odkúpili od uhorského štátu a používať ho začali od roku 1828. Humenský cintorín patrí k najstarším a najväčším cintorínom na Slovensku.

Hvezdáreň Vihorlat - založená v roku 1952, je regionálnou špecializovanou vedeckou, výskumnou, kultúrnou, vzdelávacou a odbornou pozorovacou inštitúciou v oblasti astronómie a príbuzných vied. Ponúka okrem pozorovania pomocou teleskopu Cassegrain s hlavným zrkadlom s priemerom 250 mm umiestneným v kupole s výškou 4 m aj rôzne prednášky.

Kuriozity - raritou je nevšedný kovový most na rieke Laborec, ktorý začiatkom 20. storočia dala vybudovať Zemplínka župa. Technológiou pripomína stavbu Eiffellovej veže. Ďalšou kuriozitou je socha dobrého vojaka Švejka umiestnená na hlavnej železničnej stanici. Skulptúra pripomína známu literárnu postavu z románu českého spisovateľa Jaroslava Haška. Fanúšikovia predlohy môžu dokonca absolvovať výlet po stopách Švejka. Cesta vedie z Humenného po obnovenej železničnej trase do poľského mesta Sanok.

 

VOĽNÝ ČAS

Hubková - prímestský rekreačný areál na severnom okraji mesta, prístupný z Parku mieru pri renesančnom kaštieli v Humennom značkovaným turistickým chodníkom. Vhodný je pre nenáročné pešie a cyklistické vychádzky, pre terénnych bežcov, bežcov na lyžiach, nadmorská výška rekreačnej oblasti je 378 m. n m.

Slovenská Volová - rekreačné stredisko s rybníkmi, obľúbená oblasť rybárov a chatárov. Oblasť sa nachádza 7 km severozápadne od mesta Humenné.

Brestov - prímestské rekreačné stredisko 3 km od Humenného s rybníkom, chatovou osadou a reštauráciou Janka.

RO Laborec - rekreačná oblasť na rieke Laborec ponúka možnosti oddychu pri rieke Laborec. V tejto časti sa nachádza požičovňa vodných bicyklov a člnov. Chodník na nábreží je miestom aj pre in-line korčuliarov. Pre tých, ktorí milujú dlhšie prechádzky je možné túto oblasť predĺžiť až po Lackovský most. Uvedená oblasť je vhodná aj pre rybárčenie.

 

Plávanie – celoročne je k dispozícii mestská plaváreň s 25-metrovým a menším školiacim bazénom. V lete k nim pribudne kúpalisko s veľkým bazénom (50 x 22 metrov), 37-metrovým toboganom a detským bazénom.

Vodná turistika - možnosť vodnej turistiky poskytuje rieka Laborec, ktorá je splavná v dĺžke až 119 km. Rekreáciu je možné nájsť aj v neďalekých vodných nádržiach a jazerách Domaša, Zemplínska Šírava alebo Vinné. Pre rybárov sú lákavé najmä rybníky v Brestove, Lackovciach či Slovenskej Volovej.

Turistika - Humenné sa nachádza v krásnej doline obklopenej z každej strany nádhernými lesmi. Ponúka preto veľa možností na turistiku. Medzi najobľúbenejšie miesta na turistiku patrí oblasť RO Hubková a blízky vrch v NPR Humenský Sokol.Ďalšie oblasti vhodné pre turistiku ktoré sa nachádzajú blízko Humenného sú Sninský kameň, Morské oko, Hrady: Jasenov, Brekov, Čičva, Vinné a rybníky v Brestove a Volovej. Za zmienku stoja aj neďaleký Národný park Poloniny so Stužickým pralesom, alebo Chránené krajinné oblasti Vihorlat a Východné Karpaty.

Cyklistika - v okolí mesta je niekoľko cyklotratí s rozličnou obtiažnosťou:

  • C1: Humenné, Hažín n/C., Lackovce, Humenné (nenáročná trať – 7 km.)
  • C2: Humenné, Podskalka, Ptičie, Kamienka, Kamenica n/C., Humenné (trať s nenáročným prevýšením – 19 km)
  • C3: Humenné, Chlmec, hrad Jasenov, Jasenov, Humenné (trať s náročnejším prevýšením na hrad – 13 km)
  • C4: Humenné, Myslina, Gruzovce, Volovské rybníky, Brestov, Humenné (trať náročnejšia s viacerými prevýšeniami – 15 km)
  • C5: Humenné, Hažín n/C., Kamenica n/C., Dlhé n./C. – Trist, Humenné (trať náročnejšia, pomerne dlhá, výškovo však nenáročná – 36 km)
  • C6: Humenné, hrad – Brekov, Brekov, Humenné (trať s náročnejším prevýšením na hrad – 15 Km)
  • C7: Humenné, Porúbka, Vinianský hrad, Vinné jazero, Humenné (náročná trať s viacerými prevýšeniami – 40 km)
  • C8: Humenné, Porúbka, jazero Vinné, Zemplínska šírava, Jovsa, Remetské Hámre, Morské oko, Humenné (veľmi náročná trať pre zdatných cyklistov – 70 km)

Lyžovanie - počas zimných mesiacov je pre milovníkov športov k dispozícii lyžiarske stredisko v obci Chlmec.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Brekovský hrad - bol postavený v 13. storočí a plnil obrannú funkciu. Od 17. je opustený a dnes je z neho zrúcanina, ku ktorej sa chodia i domáci radi prejsť a pokochať sa krásnym výhľadom na okolie. Z obce Brekov sa k nemu dostanete po vyznačenej žltej turistickej trase.

Hrad Jasenov – bol postavený v 13. storočí po vpáde Tatárov. V roku 1644 bol počas obliehania vážne poškodený a odvtedy chátral. Zrúcanina je bezpečná, niektoré časti sú zastrešené a návštevníci tu môžu nájsť dočasné útočisko aj pred nepriaznivým počasím. Počas celého pobytu je dôležité venovať pozornosť bezpečnosti v odľahlých oblastiach hradu, kde sa terén prudko zvažuje. Pred hradom je kempový krb s výhľadom na Humenné. Vo vnútri zrúcaniny hradu sa nachádzajú ďalšie krby.

Hrad Čičva - plnil najmä strážnu funkciu. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1316. Približne osem rokov na hrade sídlili povstalci Františka II. Rákociho a v roku 1711 hrad zdemolovali.

Vinné - nad obcou stojí Viniansky hrad, zrúcanina pôvodne gotického hradu z 13. storočia.

Zemplínska Šírava - táto vodná nádrž sa vďaka veľmi priaznivému miestnemu podnebiu  využíva na rekreáciu. Postavená bola v 60. rokoch a v minulosti sa táto lokalita volala „Vihorlatské bahno“. Vodná nádrž je pomerne plytká, jej hĺbka dosahuje iba maximum 3,5 metra.  K dispozícii je prenájom člnov, vodných bicyklov, skútrov, lyží a windsurfov a tiež množstvo ubytovacích a stravovacích zariadení, ktoré sa nachádzajú väčšinou na severnom pobreží. Prehliadka okolia jazera je zabezpečená aj na lodiach, ktoré začínajú z miestneho prístavu.

Krypta v Osadnom - unikátna krypta vojakov z I. svetovej vojny

 

INTERNET

https://www.humenne.sk/

http://www.nasehumenne.sk/

https://www.mskshe.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa