Jasenovský hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Jasenov, Jasenovský hrad



 

Jasenov (Jasenovský hrad) stojí neďaleko mesta Humenné, odkiaľ sa tam môžete vybrať na výlet aj pešo.

 

História

Jasenovský hrad vznikol pravdepodobne v 13. storočí, prvé zmienky sú z 20. rokov 14. storočia. Hrad zrejme plnil od počiatku predovšetkým funkciu rezidencie majiteľa, v neskoršom období je o ňom známe, že sa tam ukrývali pred Turkami svetské a cirkevné poklady a že bol v neskoršom období významným potravinárskym skladom humenského panstva. Strážnu funkciu pravdepodobne nikdy nemal, a to pre svoju nevhodnú polohu mimo hlavnej cesty prebiehajúcej po druhej strane Laborca, disponoval však kvalitným obranným systémom.

Hrad sa spájal najmä s rodom Drugetovcov a zaujímavosťou je, že majitelia hrad od 14. do 17. storočia postupne dobudovávali. Najprv to bol palác a jadro hradu, postupne sa pridávali ďalšie vonkajšie opevnenia. Nastala tak situácia, že bašta, ktorá je oproti terajšiemu vstupu do hradu, stratila obrannú funkciu, a preto zmenili jej účel. Stala sa z nej kaplnka.

V roku 1644 hrad Jasenov dobyli povstalci Juraja I. Rákocziho a dlhé roky zostal spustošený, lebo majitelia už mali pohodlnejšie sídlo v Humennom. Jeho poslední vlastníci, Andrášiovci, ešte pred 1. svetovou vojnou realizovali konzervačné práce na niektorých objektoch. Tieto stavby boli zastrešené vysokými ihlanovými strechami, ktoré existovali približne do polovice 20. storočia. Pokračovanie prác zmarila prvá svetová vojna, no ešte do 60. rokov minulého storočia sa na hrade nachádzalo viacero veží s prekrytým dreveným krovom.

 

Súčasnosť

Stredoveká stavba zmenila po posledných úpravách výrazne svoj vzhľad, čím sa stala po dlhých rokoch opätovne atraktívnym, ale aj bezpečnejším miestom pre turistov. Opravené sú strieľne na parkanovom múre na severnej strane, ktoré sú na Slovensku jedinečné, pretože každá z nich je iná. Návštevník môže na stavbe taktiež pozorovať spevnené múry vonkajších hradieb, ale aj paláca a bášt. Nové múry sú farebne odlíšené, sú svetlejšie. Svoju takmer pôvodnú podobu získala na Jasenovskom hrade vstupná bašta, uceleným objektom je už aj kaplnka a tiež objekt prachárne. Vďaka projektu Jasenovskej hradnej cesty tiež na ceste k hradu osadili informačné tabule. Vznikla tam aj oddychová zóna s hracími prvkami z prírodných materiálov pre deti.

 

Video

 

Povesti a legendy

S Jasenovským hradom sa spája legenda o falšovaní mincí. Pred 20 rokmi tam pri archeologických vykopávkach objavili artefakty, ktoré tomu nasvedčujú. Majster Mikuláš, ktorý zabezpečoval výrobu falošných mincí pre Gabriela Drugetha na rôznych miestach v Uhorsku, bol podľa dostupných historických prameňov za túto činnosť popravený na námestí v Prešove. V ruinách Jasenovského hradu sa stále nachádza tajná miestnosť, ktorá mohla v minulosti slúžiť na razenie falošných mincí z olova a pozláteného plechu.

 

Ako sa tam dostať

Hrad stojí v obci Jasenov len pár kilometrov od mesta Humenné. Parkovať sa dá v obci (napríklad pri autobusovej zastávke, pri ktorej je aj smerová tabuľa), alebo aj bližšie pod hradom na konci cesty. K samotnej pamiatke potom vedú dve trasy v trvaní asi 30 minút – modrá je kratšia, ale strmšia, na žltej je výstup o niečo miernejší.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Prístup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Humenné (6 km)

Brekov (12 km)

Čičva (20 km)

Vinné (22 km)

Snina (25 km)

Zemplínska Šírava (26 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa