Káhira

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Cairo, Egypt



 

Oficiálny názov  Cairo,  القاهرة, al-Qāhirah

'Matka sveta' je drsná, atakuje na všetky zmysly. V chaotickom, hlučnom, znečistenom a nepredvídateľnom meste býva viac ako šestnásť miliónov Egypťanov, Arabov, Afričanov. Domy postavené z nílskeho bahna sa opierajú o moderné kancelárske budovy, najnovšie autá predbiehajú pohony ťahané somármi. Káhirčanom to nevadí, západná obsesia konzumom je im cudzia. Možno je to blízkosťou tisícročnej histórie (aj keď zahalenej v oblaku smogu).  

Egypt je moslimskou krajinou, odporúča sa rešpektovať miestne pravidlá. Medzi základné patrí zdržanlivé oblečenie žien, vyzúvanie pred návštevou mešity, dôležité je nekomentovať egyptskú politiku a hlavne historických hrdinov ako Gamal Abdul Nassír.

 

DOPRAVA

Po meste sa dá pohybovať relatívne jednoducho. Hlavným transportným uzlom je Midan Tahrir, po celom meste je tiež niekoľko autobusových terminálov. Používať metro je jednoduché, taxíky nie sú drahé. Potom, ako sa naučíte čítať arabské číslice je pomerne jednoduché aj cestovanie autobusom, jazdiacich do všetkých častí mesta. Pri ceste autom rátajte s tým, že Egypťania jazdia ako účastníci rely Paríž – Dakar. Nehody, ale nie sú časté. Ulice sú plné od 8:00 hod. do polnoci, vyhnúť sa oplatí dopravným špičkám (7:00 hod.–10:00 hod., & 16:00 hod. –19:00 hod.)

Káhirské metro (prvé v arabskom svete) funguje tak, ako nič iné v meste: je čisté a spoľahlivé, lacné, a mimo špičky (od 7:00 do 9:00 a od 15:00 do 18:00) nie príliš preplnené. Stanice metra sú označené modrou hviezdou s veľkým červeným "M". Lístok na jednu cestu stojí 2 EGP, označuje sa pri vchode do metra (niekedy tam stojí sprievodca). Metro jazdí každých päť minút, približne od 6:00 do 23:30. Pre ženy sú určené v strede každého vlaku dva vozne, je to komfortnejšie hlavne počas špičky, ale ženy môžu cestovať v ktoromkoľvek vozni. Na nástupišti je modrým písmom vyznačený priestor kde tieto vozne asi zastavia. V meste premávajú 3 linky, Linka 1 premáva pozdĺž východného brehu Nílu, cez centrum, Coptic Cairo a Ma'adi. Linka 2 prechádza západným brehom cez centrum a cez časť Gezira. A čerstvo spojazdnená linka 3 z Ataby v centre na stanicu Al Ahram v Heliopolise.

Mesto je v súčasnosti plné nových bielych taxíkov, bielych moderných sedanov vybavených taxametrom, ktorý sa zvykne aj používať. Použitie tejto taxislužby vyjde turistu spravidla menej, ako keby sa odviezol v staršej čierno-bielej verzii taxíkov, ktoré taxametre nepoužívajú. Taxíky môžu byť zavolané z ulice. Pre turistu je lepšie dohodnúť si cenu vopred, aby sa predišlo nedorozumeniam pri platení, pretože šoféri vždy očakávajú že zaplatíte viac ako lokálci. Cena za jazdu začína na štartovnom, cca 2,50 EGP, plus 1,25 EGP za kilometer. Počas špičky sa platí asi o 10% viac a niekedy býva problém zohnať auto. Táto výhoda niekedy spôsobuje, že sa počas špičky vodiči vyhýbajú používaniu taxametra, hlavne na krátke cesty.

Káhira je efektívne prepojená aj sieťou autobusov (na niektorých linkách nie je povolené státie), ale pre návštevníkov je ich použitie len málokedy zaujímavé. Tento druh dopravy je dobrý, pomalý, využiteľný pre krátku a lacnú cestu k pyramídam alebo z letiska, ale pohodlnejšie a rýchlejšie sa prepravíte metrom alebo taxíkom. Označenie spojov nájdete len v arabčine, takže je užitočné poznať arabské číslice. Neexistuje žiadna známa mapa autobusových trás mesta. Platí sa sprievodcovi asi 1,50 EGP až 2,50 EGP podľa vzdialenosti. Hlavnými autobusovými uzlami sú Midan Abdel Moniem Riad, za egyptským múzeom a Midan Ataba.

Na prvý pohľad Káhira vyzerá chaoticky a javí sa strašne preplnená autami, oslami, autobusmi a ľuďmi, ale je to prekvapivo prechodné mesto aj pešo. Výhodou je, že mnoho z pamiatok je od hlavných dopravných staníc ako Midan Tahrir veľmi blízko. Prechádzka centrom z Tahriru do Midan Ataba trvá pätnásť až dvadsať minút. Za rovnaký čas sa dostanete do  Khan el-Khalili, starej islamskej štvrte. Prechádzka mestom môže pritiahnuť veľa ľudí, ktorí budú chcieť debatovať a získať od vás nejaké drobné. V Centre mesta, najmä okolo múzeí, a pri pyramídach v Gíze, budú obchodníci používať akúkoľvek zbraň na rozhovor, a potom sa pokúsia pritiahnuť vás do okolitých obchodíkov. Keď však opustíte časti, ktoré sú plné turistov, narazíte na čoraz viac ľudí, ktorí sú len zvedaví a chcú s vami hovoriť.

Rezervujte si ubytovanie v Káhire online.

 

UBYTOVANIE

Káhira ponúka ubytovacie možnosti z každého cenového spektra. Nájdu sa tu lacné hostely pochybnej kvality, aj drahé, pompézne, viacposchodové, turistické hotely. Existuje tu aj malé množstvo decentných, čistých, elementárnych hotelov;  pri zameraní sa na niektoré špecifické časti mesta, je šanca nájsť dobré ponuky aj v tejto oblasti.

Centrum mesta a Garden City – v centre mesta to žije, ruch a hluk ulice vytvárajú atmosféru metropoly, ale pre niektorých cestovateľov môže byť rušná premávka a nikdy neutíchajúci dav príliš rušivý. Garden City je malá štvrť južne od námestia Midan Tahrir. Táto oblasť je tichšia a menej preťažená ako centrum, ale nie je tu na výber veľa hotelov. 

Mohandiseen je štvrť medzi Gizou a centrom. Okrem dobrej polohy tu nie je až toľko lákadiel pre turistov. Na druhej strane sa tu dá nájsť viacero hotelov strednej triedy.

Hoteloví nadháňači operujú už na letisku, niekedy sa vydávajú za „funkcionárov pôsobiacich v turistickom ruchu.“ Sú schopní rezervovať aj mimoriadne drahý hotel; v centre mesta sa orientujú na lacnejšie hotely.

Súčasťou biznisu sú aj taxikári, väčšinou spolupracujú s obidvoma stranami. Napriek tomu, nájsť izbu nie až taký problém, stačí odolať nadháňačom a odviezť sa autobusom alebo taxíkom do centra a navštíviť niekoľko hotelov.   

Káhirské hotely zodpovedajú diverzite mesta. Luxusné ponúkajú výhľad na Níl; koloniálne domy a domácke penzióny majú rovnaký vzhľad ako najlacnejšie chrobákmi zamorené miesta. Štandardy sú rôzne, rozličnú kvalitu ponúka aj rovnaká cena, izby sú rôzne aj v rámci rovnakých hotelov. Najlepšie je, sa na ponúkanú izbu osobne pozrieť (klimatizácia je označená a/c). Je dobré dohodnúť sa aj na cene, a prípadných dodatočných poplatkoch (mali by byť uvedené na recepcii).

 

JEDLO

Káhira má obrovský počet miest, kde sa pripravujú všetky druhy jedál. Lacné jedlo ponúkajú pouličné bistrá, stánky s občerstvením, pojazdné bufety a ovocné a zeleninové trhy. Top reštaurácie sú často v hoteloch alebo na lodiach plaviacich sa po Níle. Kaviarne a reštaurácie vyzerajú rovnako. Všeobecne platí, že v centre mesta sú situované lacnejšie prevádzky, zatiaľ čo pre vyššiu kvalitu jedál sa treba vybrať do časti Zamalek, Mohandiseen, alebo inej bohatšej štvrti. Rovnako ako pri ubytovacích možnostiach, je aj tu nedostatok služieb strednej kategórie. Uspokojivých reštaurácií, kde za rozumnú cenu dostanete dobré jedlo, je málo, ale niekoľko kvalitných, hlavne s ponukou tradičných jedál sa v meste nájde. Môžete si vybrať aj zo širokej ponuky food tours (prehliadka najlepších reštaurácií spojená s ochutnávkou) – ktoré sa aj tu stávajú populárnymi.

V stánkoch a pouličných bistrách sa dá ochutnať tradičný fuul, taa'miya (falafel), muzagga (egyptská verzia gréckej musaky), kušari (ryža, makaróny, šošovica, cícer, paradajková omáčka s čili olejom), fetyeer (palacinky) a shawarma (kusy praženého mäsa v arabskom chlebe). Lacnejšie verzie budú obsahovať len zeleninu a trochu hovädzieho mäsa. Stupeň hygieny je na rôznych úrovniach, dobrým znakom býva obsadenosť podniku.

Miestne arabské a orientálne reštaurácie majú tendenciu miešať štýly, niektoré preferujú libanonskú a tureckú kuchyňu.

Ak ste príliš unavení opustiť hotel, online stránka www.otlob.co obsahuje na výber donášku z viac ako 120 populárnych reštaurácií v meste.

 

ZÁBAVA

Západná kultúra má bary, krčmy a kaviarne, pre Egypťanov je takýmto miestom kaviareň, ktorú volajú ahwa (ahwa znamená káva v arabčine). Je to miesto, kde sa na konci dňa, alebo neskoro v noci stretávajú domáci s priateľmi na kus reči, alebo len sledujú ruch ulice. V ahwe sa fajčí šiša (vodná fajka plnená tabakom rôznych príchutí), a popíja sa silná čierna káva alebo šaj (čaj) v malých sklenených pohároch. Nájdete ich všade, ak chcete zažiť lokálnu atmosféru, stačí sa náhodne zastaviť v ktorejkoľvek z nich, dať si kávu alebo čaj, pozrieť si televíziu, prečítať noviny, a prehodiť pár slov s niekym, kto hovorí aspoň trochu po anglicky.

Káhira je celkom liberálna, čo sa týka predaja alkoholu,. Súčasťou každého väčšieho hotela je bar alebo nočný klub, niektoré sú dokonca otvorené 24 hodín denne. Bary, ktoré nebudú až také preplnené a nájdete tam skôr turistov ako lokálcov sú v centre, honosnejšie kluby otvárajú svoje brány v štvrti Zamalek.

Tvrdý alkohol je drahý, miestne víno je fajn ale nie je výnimočné, ale pivo je dostupné skoro všade a relatívne lacné. Ceny piva sa pohybujú od 25 EGP do 45 EGP, zatiaľ čo koktaily sa zvyčajne nalievajú len vo vybratých baroch a ich ceny sú vysoké.

Káhira má malú ale rastúcu hudobnú scénu, niekoľko dobrých kultúrnych priestorov a je známa svojimi predstaveniami brušných tancov. Pre aktuálny prehľad udalostí je tu web www.cairo360.com. Nie vždy treba ísť za zábavou niekam, život v uliciach je plný zábavy. Káhirčania sa radi prechádzajú pozdĺž rieky alebo cez most Qasr El Nil Bridge.

Ak chcete zažiť brušné tanečnice, najlepšie nájdete v Káhire, kde je ich domáca scéna. Najlepšie predstavenia sa konajú v päťhviezdičkových hoteloch, väčšinou pre majetných arabských divákov. Tanec sa začína okolo 22:00 a hlavná hviezda prichádza na pódium okolo polnoci. Ceny týchto predstavení sú vysoké a priemerne sa dá za celý večer minúť až 1000 EGP. Lacnejšia alternatíva je zažiť brušné tance počas večerných plavieb po Níle.

 

NÁKUPY

Káhira je rajom lacných suvenírov a gýča. Pripravte sa na nekonečné orgie alabastrových pyramíd, ónyxových faraónskych mačiek, vypchatých tiav a  všadeprítomný maľovaný papyrus. Nákupy sú zdĺhavým procesom, oceňujú ho hlavne domáci obyvatelia. Je sociálnou udalosťou, kam patrí pozdrav, zjednávanie, potvrdenie, servilita. Čistá neosobná transakcia nie je ideálna. Okrem vládnych sú tu tri druhy predajní. Obchodné domy ( 10:00 hod. - 13:00 hod.; 18:00 hod. - 22:00 hod.) majú fixné ceny, kde si tovar vyberiete, zaplatíte pri pokladni a tovar si vyzdvihnete až pri samostatnom pulte.  Menšie obchody, kde je predavačom sám majiteľ sú väčšinou otvorené do 21:00 hod. až 22:00 hod.. Ceny sú spravidla fixné, problémom je, že sú písané arabsky, a turista, ktorý nerozumie, tovar často prepláca ( hlavne v oblastiach okolo bazárov Khan el-Khalili a Talaat Harb). Ak viete presnú cenu tovaru, obchodníci sa snažia vyjednávať napriek jej uvedeniu.

Na bazároch a trhoch prevláda vyjednávanie, oplatí sa zistiť presnú scénu tovaru v obchodoch s fixnými cenami a vyjednávať až potom. Na otázku za koľko, vám obchodník väčšinou odpovie  „Čo si myslíte vy?“. Oplatí sa uviesť neuveriteľne nízku cenu, ak sa vám vysmejú neurážajte sa, je to súčasť jednania. Súčasťou taktiky nákupcu je upozorňovať na akékoľvek chyby tovaru; hovoriť o nižších cenách, v ostatných obchodoch; predstierať ľahostajnosť alebo odchod.  Neoplatí sa zvyšovať vlastnú ponuky dvakrát za sebou, alebo pripustiť cenu predmetu (lepšie je tvrdiť, že je to len vaša ponuka. Vyjednávať sa dá aj bez konečného nákupu. Počas ramadánu sú otváracie hodiny chaotické, niektoré obchody sú otvorené len počas nočných hodín, iné otvárajú neskôr, alebo zatvárajú skôr. Nočný ruch ramadánu pripomína  predvianočnú nákupnú horúčku v Európe.

Peniaze - egyptská libra (EGP)

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Káhirské oslavy sú primárne náboženské (islamské alebo koptské), aj keď väčšinu  z nich oslavujú všetci bez rozdielu vyznania. Mixom medzi zábavou a náboženským festivalom sú intenzívne oslavované moulids. Týždeň trvajúce sviatky zahrňujú súfijské tance zikrs, zaklínanie hadov, verejnú obriezku, jedlo a veľa ďalších aktivít. Káhira oslavuje tri, na počesť Sayyida Zeinaba, Al-Husseina a Imáma as-Shafiho. Presné dátumy osláv vám povedia miestni.  Počas ramadánu je islamská Káhira  miestom neviazaných ramadánskych nocí. Okrem hemžiacich sa ulíc, sú historické paláce  mesta oživené hudobnými a divadelnými predstaveniami. Ich program nájdete v miestnych anglických novinách.  

Každý september sa koná festival experimentálneho divadla, jeho hosťami býva mnoho zahraničných divadelníkov, ale problémy s cenzúrou jeho kvalitu znižujú.  Októbrovým vrcholom je Egypt Rally, púšť okolo pyramíd brázdia autá medzinárodných posádok.  Arabský hudobný festival prezentuje začiatkom novembra tradičnú, klasickú a orchestrálnu hudbu. Začiatok decembra patrí medzinárodnému filmovému festivalu. Pre miestnych sú atraktívne  hlavne filmy s odhaleným ľudským telom, lístky na nich sú za okamih vypredané.  

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Beit el-Suhaymi – islamská štvrť, príklad tradičných rodinných domov, postavenými Mamelukmi v 19. storočí. Vstup do domov vedie cez bránu podobnú tunelu, ktorý vás vyvedie do prekrásnych vnútorných dvorov. Ak chcete vidieť len jednu islamskú pamiatku príďte sem.

Souq al-Gamaal – najväčší ťaví trh v Egypte, jeho poloha na hranici púšte je divokým kontrastom oproti ruchu veľkomesta. Samotné miesto je divoké, denne sa tu predáva/ kupuje niekoľko stoviek tiav, je tu množstvo vreckových zlodejov, ženy nie sú vítané, je dobré obliecť sa konzervatívne. Najlepšie je zdržovať sa v centre trhu, nie je tam toľko tiav.

Citadel – počas 700 rokov sídlo panovníkov Egypta, výsledkom je niekoľko palácov ( s múzeami), tri úžasné mešity a niekoľko terás s úžasnými výhľadmi na mesto. Aj keď je jednou z najpopulárnejších atrakcií, je pomerne predražená.

Dahshur – relatívne neznáme pyramídy zo 4. až 12. dynastie, sú však rovnako zaujímavé ako v Gíze. Interiér prekrásnej Červenej pyramídy je otvorený aj pre návštevníkov.

Egyptské múzeum – vďaka obrovskému počtu exponátov, ale aj návštevníkov tu môžete chytiť „nemoc faraónov.“ Najlepšie je navštíviť  múzeum dvakrát. Pokladom je posmrtná maska faraóna Tutanchamóna, medzi ďalšie atrakcie patria Kráľovská izba múmií, poklady hrobiek z Novej ríše, socha faraóna Chefrena vo väčšej ako životnej veľkosti.

Pyramídy v Gíze – posledný zo siedmych divov sveta, žijúci už 4000 rokov. Ich neobvyklý tvar, a poloha dodnes vzbudzujú otázku  „Ako a kedy boli postavené?“

Panoráma októbrovej vojny -  tento pamätník „víťazstva“ nad Izraelom z roku 1973, bol vytvorený s pomocou severokórejských umelcov. Kombinácia diorámy a monumentálnej maľby  vám priblíži udalosti heroického víťazstva (prelomenie izraelských pozícií egyptskou armádou). 

 

PASY

Cairo pass – Egyptský pamiatkový úrad vydáva turistické pasy, ktoré zahŕňajú vstupy na všetky archeologické náleziská a vstupy do múzeí v Káhire a Gíze. Cairo Pass stojí 80 USD, je možné ho použiť počas piatich dní, a umožňuje neobmedzený vstup na islamské, starobylé egyptské a koptské pamiatky.

 

LETISKO

www.cairo-airport.com

 

INTERNET

http://www.cairo.gov.eg/CairoPortal/english_tourism/default.aspx

http://www.egypt.travel/

http://en.wikipedia.org/wiki/Cairo  

 

APLIKÁCIE

HERE WeGo – Offline Maps & GPS – aplikácia pre zjednodušenie pohybu po meste. Obsahuje offline mapy a GPS navigáciu, vyhľadáva trasy a spôsob dopravy, vrátane výpočtu cien cestovných lístkov, cien autopožičovní, a aktuálneho času pre odchody spojov, ak sa potrebujete dostať z bodu A do bodu B. Vyberte si auto, bicykel alebo verejnú dopravu, použite taxík alebo službu pre zdieľanie autodopravy, stačí si vybrať, čo je pre vás najlepšie.

Bey2ollak – aplikácia, ktorá poskytuje aktuálnu dopravnú situáciu v meste. Funguje na základe informácií od užívateľov, ktorí hlásia aktuálnu dopravnú situáciu. Vypočíta údaje o priemernej rýchlosti na miestnych komunikáciach, je presnejšia ako mapové aplikácie z oznamuje zápchy na cestách, merače rýchlosti a kamery.

 

BEZ ZÁRUKY

Collywood? V päťdesiatich rokoch dvadsiateho storočia, bol egyptský filmový priemysel tretí najväčší na svete, po USA a Indii. Za jeho útlm môže podľa miestnych - cenzúra. Na otázku, čo bolo cenzurované, odpovedajú 'Sex, politika, náboženstvo, čiže všetko'.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa