Washington D.C.

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Washington D.C., USA



 

Oficiálny názov  Washington, D. C. (District of Columbia)

Ak by bola politika americkým náboženstvom, Washington D. C. by sa stal svätým mestom. Mesto je patriotickou zmesou nielen histórie ale aj americkej povrchnosti. Washington je predstavením, ktorého kulisami sú biely mramor, zelené trávniky, dóm Kapitolu trblietajúci sa oproti azúrovej oblohe, sprievod limuzín počas dňa Inaugurácie, alebo temné striedanie stráží na národnom cintoríne Arlington.  

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v meste Washington, D. C.

 

DOPRAVA

Cestovanie po meste je jednoduché. Najdôležitejšie múzeá, pamiatky a Biely dom sú pri sebe  blízko a vzdialenosti sa dajú prejsť pešo.

Systém verejnej dopravy zahŕňa metro a autobusy. Návštevníci mesta používajú pre svoj pohyb najviac metro. Mestská správa dopravy goDCgo (www.godcgo.com) je užitočným zdrojom pre plánovanie, výber a kombinácie cyklistických a autobusových trás, prípadne jazdu metrom, ale aj pre informácie o parkovaní. Obsahuje aj kalkulačku pre spotrebu uhlíka pri porovnaní rôznych spôsobov cestovania.

Na prepravu po meste je potrebná cestovná karta SmarTrip (za cenu 2 USD), ktorú je možné zakúpiť a nabiť na ľubovoľnej stanici Metrorail, a môže sa použiť aj na autobus, D.C.Cirkulator a pre iné prímestské spoje. Jazda autobusom je možná aj pri platbe v hotovosti, ale karta SmarTrip je pohodlnejšia, keďže netreba nosiť so sebou presnú sumu cestovného. SmarTrip karty môžu byť použité aj pri platbe za parkovanie na parkoviskách Metrorail.

Metrorail operuje šesť farebne rozlíšených liniek metra, ktoré jazdia v rámci mesta hlavne pod zemou, a nad zem vychádzajú na predmestiach. Metro je čisté, bezpečné, užívateľsky príjemné a prekvapivo estetické, avšak počas špičky naplnené do prasknutia. Prevádzkové hodiny metra sú asi od 5:00 do 22:30 v pondelok až štvrtok, od 5:00 do 1:00 v piatok, v sobotu sa začína o 7:00 a vlaky premávajú do 1:00. V nedeľu od 7:00 do 23:00. V niektorých oblastiach môžu rovnakú trasu jazdiť aj tri rôzne linky. Okrem toho niektoré neskoré vlaky končia svoju trasu skôr ako na konečnej zastávke. V týchto prípadoch sa oplatí si preveriť tieto detaily. V metre a na staniciach je absolútne zakázaná konzumácia jedla a nápojov. Zamestnanci metra, policajti a aj niektorí šoféri vás na to upozornia.

Cestovné sa platí v závislosti od vzdialenosti a cena je tiež rozdielna počas špičky. Najvyššie ceny sú od pondelka do piatka, od 5:00 -9:30 a od 15:00-19:00. Ceny počas špičky sa pohybujú v rozmedzí od 2,25 do 6 USD, ceny mimo špičky sa pohybujú od 2,25 do 3,75 USD v závislosti od prejdenej vzdialenosti. Dajú sa kúpiť aj jednodňové alebo týždenné pasy, ale sú obvykle drahšie ako cestovné so SmarTrip kartou.

Autobusový systém obsluhuje väčšinu oblastí, kam nejazdí metro. D.C. Circulator je užitočný pre návštevníkov, keďže prepája hlavné atrakcie a obľúbené mestské štvrte. Autobusy jazdia každých desať minút a stoja 1 USD za cestu.

Spoločnosť Metrobus prevádzkuje stovky autobusov, ktoré jazdia po trasách ktoré nepokrýva metro ani D.C. Circulator, a operujú aj nočné spoje. Väčšina trás stojí 2 USD.

Taxíky majú stanovištia na Union Station a pred veľkými hotelmi, ale nie vždy je ľahké zohnať taxík z ulice. Všetky vozidlá majú taxametre, tie začínajú na úrovni 3,50 USD, potom je to 2,16 USD za kilometer. Príplatok za telefonické objednanie je 2 USD. Zdieľané taxislužby Uber, Lyft a Via sú veľmi populárne.

Cestovanie autom sa v meste neodporúča. Dopravný systém mesta je neprehľadný, niektoré úseky ciest sú dočasne uzavreté (dôvodom sú sviatky, alebo bezpečnostné uzávierky). Dopravu ovplyvňujú aj časté prejazdy diplomatických, alebo vládnych kolón. V čase od 6:45 hod. do 22:00 hod. sa môžete kedykoľvek stretnúť s prejazdom kolóny. Neuveriteľne vysoké sú aj pokuty za parkovanie.

 

UBYTOVANIE

Najviac hostí washingtonských hotelov tvoria obchodní cestujúci a politickí lobisti. Ceny sú počas pracovných dní dosť vysoké, počas víkendov však môžu klesnúť až o 50 percent. Zoznam hotelov nájdete na stránke Washington DC Accommodations (www.wdcahotels.com). Lacnejšou alternatívou sú penzióny (Bed & Breakfast). Pri výbere ubytovania si dobré vybrať si miesto s klimatizáciou, letný Washington je bez nej na nevydržanie.    

Ubytovanie si môžete rezervovať aj priamo na oficiálnych stránkach mesta.

Rezervujte si ubytovanie v meste Washington, D. C. online.

 

JEDLO

Washington má niečo zo všetkého, od skutočne lacných reštaurácií národných komunít ( nie je problém nájsť etiópsku, vietnamskú, salvadorskú, afgánsku alebo jamajskú kuchyňu), po neuveriteľne drahé miesta pre politických lobbistov, ktoré neuveriteľne zaťažujú akúkoľvek   kreditnú kartu. Vyhľadávač reštaurácií na oficiálnych stránkach mesta.

 

ZÁBAVA

Nočný život v hlavnom meste je rôznorodý a prenikavý. Môžete hrať bocce (niečo na spôsobom petangu) v časti Black Jack na 14-tej ulici, pretancovať noc v klube Marvin na U Street, zaspievať si karaoke v Hill Country Barbecue v časti Penn Quarter, alebo vychutnať si špičkový džez v Blues Alley, ktorá je v Georgetowne. Medzinárodne preslávené herecké a tanečné predstavenia je možné vidieť napríklad v Kennedy Center, menšie divadlá ako Studio Theatre uvádzajú novšie odvážnejšie inscenácie. Mestská kultúrna scéna ponúka niečo pre každého.

Pravdou je, že nočný život D.C. je nielen energický a pulzujúci, ale aj plne vyťažený. Tretina obyvateľov mesta je vo veku od 20 do 35 rokov, vďaka silnej ekonomike hlavného mesta je to len málo nezamestnaných ľudí, a väčšina ľudí je spoločensky aktívna. Či už plánujete vyraziť do divadla, alebo do baru vždy sa vyplatí zarezervovať si miesto dostatočne vopred.

Najlepšie štvrte pre nočný život sú Adams Morgan, križovatka ulíc U a 14th, okolie Dupont Circle pozdĺž ulice Connecticut Avenue, celá štvrť Penn Quarter, Georgetown, Atlas District a Columbia Heights.

Väčšina klubov a barov v D.C. Je otvorená v pondelok až štvrtok do 1:00 alebo 2:00, a v piatok a soboty do 3:00. Otváracie časy sa líšia.

Futbalový Redskins sú najsledovanejším tímom, ľudia ich buď milujú nenávidia. Ďalšie populárne tímy sú hokejový Capitals, basketbalový Wizards, futbalový DC United, baseballový Nationals. Howard Bisons, Georgetown Hoyas a ďalšie univerzitné tímy majú tiež vášnivých fanúšikov.

 

NÁKUPY

Nákupná scéna D.C. je prosperujúca. Washington vďaka nízkej miere nezamestnanosti, populácii s vysokými príjmami a silnými štatistikami návštevnosti stále priťahuje veľkých aj malých predajcov k otváraniu nových obchodov. Kdekoľvek v meste sa ocitnete, obchody ponúkajú rôzne výrobky, ceny a štýly.

Väčšina obchodov je otvorená od pondelka do soboty od 10:00 do 17:00 alebo do 18:00, v nedeľu majú niektoré obchody zatvorené, iné otvárajú okolo obeda a zatvárajú okolo 17:00 až 18:00. Mnohé predajne v časti Georgetown a na Union Station sú otvorené dlhšie. Medzi ďalšie výnimky patria nákupné centrá na predmestiach, ktoré sú otvorené do neskorých hodín, obchody so starožitnosťami a umelecké galérie, ktoré si určujú vlastné hodiny.

Nakupovanie tu môže mať rôzne podoby, od obzerania funky starožitníctiev, cez túlanie sa po antikvariátoch, hrabania sa vo vynilových platniach, po potešenie z jedinečných šperkov a umeleckých predmetov.

Špecialitou tohto mesta sú politicky orientované suveníry, od boxerských šortiek s hviezdami a pruhmi až po kaučukové masky Nixona a sklenené snehové gule s Bielym domom. Múzejné obchody ponúkajú kultové suveníry, ako plyšové pandy z Národnej zoologickej záhrady alebo drevené modely lietadiel z National Air and Space Museum.

Jednou z nákupných zón mesta je Union Station, železničná stanica, historický orientačný bod, architektonický zázrak a zastávka metra. Ponúka viac ako 100 obchodov s oblečením, suvenírmi a viac ako 40 reštaurácií.

Penn Quarter je oblasť kde vyrástol komplex CityCenter DC s kanceláriami, hotelmi, reštauráciami, obchodmi a predajnými kontajnermi. Sídli tu tiež väčšina medzinárodných značiek oblečenia.

Adams Morgan je časťou s etnickými reštauráciami a nočnými klubmi, antikvariátmi a rôznymi kútmi s ponukou tovarov z druhej ruky. Prechádzka cez ňu môže byť zaujímavá.

Križovatka ulíc U Street a 14th Street je miestom pre trendové obchody, vintage butiky, reštaurácie a bary.

Zoznam obchodov na oficiálnych stránkach mesta.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Hlavné mesto USA ponúka veľký počet rozličných udalostí a eventov. Ich zoznam nájdete na oficiálnych stránkach mesta. 

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Pamiatky

African American Civil War Memorial – jedna z prvých prác afroamerického sochára Eda Hamiltona (www.afroamcivilwar.org);

Arlington House – obrovské sídlo generála Leeho, potom ako sa stal veliteľom armády Juhu bolo skonfiškované (www.arlingtoncemetery.net/);

Basilica Of The National Shrine Of The Immaculate Conception – najväčší katolícky kostol na západnej pologuli, s kapacitou viac ako 6000 veriacich (www.nationalshrine.com);

Capitol – spolu s Bielym domom, jedna z ikon Washingtonu (www.aoc.gov);

Cathedral Of St Matthew The Apostle – katolícky kostol s prekrásnymi vitrážami, tiež miesto pohrebu JFK (www.stmatthewscathedral.org);

George Washington Masonic National Memorial – maják postavený podľa starovekého majáku v Alexandrii, je poctou prvému americkému prezidentovi (www.gwmemorial.org);

Korean War Veterans Memorial – 19 sôch patrolujúcich vojakov v nadľudskej veľkosti – pamiatka na jeden zo zabudnutých vojenských konfliktov;

National World War II Memorial – jeden s najnovších amerických pomníkov venovaný obetiam druhej svetovej vojny, je obdivuhodný najmä pri súmraku www.wwiimemorial.com;

Old Executive Office Building – budova s oficiálnym názvom  „Eisenhower Executive Office Building“ dodnes udivuje turistov, prezident Truman ju nazval „najmonštróznejšou americkou stavbou,“ pre Eisenhowera to bola „architektonická orgia.“ Samotný architekt budovy  Alfred Mullet dva roky po jej dokončení spáchal samovraždu;

Old Stone House – najstaršia washingtonská budova postavená v roku 1765. Slúžila ako hotel, bordel, obchod, či reštaurácia;  Pentagon- sídlo ministerstva obrany, najväčšia kancelárska budova na svete s viac ako 25 000 zamestnancami. Na prehliadky (len skupinové) budovy sa treba objednať v niekoľkotýždňovom predstihu (www.pentagon.gov);

Treasury Building – budova, v podzemí ktorej boli tlačené americké doláre, je postavená v gréckom slohu a vyzdobená zlatými orlami, balustrádami (www.treasury.gov);

Vietnam Veterans Memorial – pamätník symbolizujúci národnú traumu Američanov (www.nps.gov/vive);

Washington DC Martin Luther King Jr Memorial – jeden z najnovších amerických pamätníkov venovaný najvplyvnejšiemu bojovníkovi za ľudské práva;

Washington Monument – niečo, čo začalo ako príprava na jazdeckú sochu Georga Washingtona a skončilo ako najvyšší monument Washingtonu, tiež ako najvyššia kamenná štruktúra na svete;

Washington National Cathedral – národná katedrála postavená pri príležitosti odlúčenia štátu od cirkvi, pre mnohých najkrajší kostol Ameriky (www.nationalcathedral.org);

Biely dom - 1600 Pennsylvania Ave NW, najslávnejšia adresa USA. Žil tu každý americký prezident od čias Johna Adamsa. Dom má 132 izieb a je hlavnou ikonou amerických prezidentov (www.whitehouse.gov);

 

Múzeá a galérie

Arthur M Sackler Gallery – zbierka ázijského umenia, s viac ako 1000 exponátmi starej keramiky, jadeitových a bronzových skulptúr (www.asia.si.edu);

Bead Museum – jedno z mála múzeí venovaných korálkam (www.downtowndc.org/go/bead-museum-of-dc/);

Black Fashion Museum – malé múzeum venované minulosti a prítomnosti módnych návrhárov čiernej pleti;

B'nai B'rith Klutznick Museum – múzeum histórie židovstva v Amerike;

Dea Museum – múzeum nekonečnej americkej protidrogovej vojny (www.deamuseum.org);

Department Of The Interior Museum – excelentné múzeum venované prírodným zdrojom Ameriky, jeho súčasťou sú výstavy indiánskych artefaktov, zvierat, a nástenných malieb pochádzajúcich z čias americkej hospodárskej krízy;

District Of Columbia Arts Center – obrovská galéria orientujúca sa na súčasné umenie (www.dcartscenter.org);

Folger Shakespeare Library & Theatre – najväčšia zbierka diel slávneho dramatika, originálne vydania sú v starostlivosti knižnice Folger (www.folger.edu);

International Spy Museum – miesto, ktoré vás zasvätí do tajomného sveta špiónov (www.spymuseum.org);

Kreeger Museum – múzeum orientujúce sa na klasikov moderny ako Monet, Renoir, Picasso alebo Rothko (www.kreegermuseum.org);

Lincoln Memorial – pamätník pripomínajúci antický dórsky sloh ( má 36 stĺpov – toľko ako štátov v Únii počas vlády Abrahama Lincolna) (www.nps.gov/linc);

National Air & Space Museum – originál lietadla bratov Wrightovcov, lietadlo Charlesa Lindberga „Spirit of St Louis“, alebo kozmický modul Apolla 11 uvidí ročne viac ako osem miliónov ľudí (www.nasm.si.edu);

National Gallery of Art – obrovská zbierka stredovekého a súčasného umenia s viac ako 110 000 exponátmi (www.nga.gov);

National Museum Of American History – múzeum americkej histórie s exponátmi ako prvá americká vlajka, alebo papuče tety Dorothy...(www.americanhistory.si.edu);

National Museum Of Natural History – s viac ako deviatimi miliónmi návštevníkov patrí medzi najnavštevovanejšie múzeá na svete. Medzi favoritov patria exponáty ako kostra obrovitého dinosaura, 45-karátový diamant alebo kŕmenie živých tarantúl (www.mnh.si.edu);

Phillips Collection – najstaršie múzeum moderného umenia, založené v roku 1921, známe pre výbornú zbierku impresionistov;

Pope John Paul II Cultural Center – impozantná budova je neočakávane sídlom interaktívneho múzea katolíckej cirkvi (www.jp2cc.org); 

United States Holocaust Memorial Museum - brutálne, priame a neľútostné múzeum, pri jeho výstavách sa mnoho návštevníkov rozplače (www.ushmm.org);

 

Parky

Battery Kemble Park & Glover Archbold Park – 190-akrový park pomenovaný po batérii malých diel, ktoré pomáhali pri obrane mesta počas občianskej vojny;

Freedom Park – park venovaný slobode tlače, s niekoľkými kúskami Berlínskeho múru;

National Zoological Park – medzi novinky washingtonskej ZOO patrí zrekonštruovaný pavilón pre pandy;

Theodore Roosevelt Island – ostrov pomenovaný po 26. americkom prezidentovi je zároveň prírodnou rezerváciou ponúkajúcou úžasné výhľady na mesto;

 

PASY

The Washington DC Sightseeing Pass – je pas, ktorý zahŕňa bezplatný vstup na viac ako 15 atrakcií. Okrem toho je jeho súčasťou aj jedna jazda turistickým autobusom Hop-on / Hop-off Bus. Cena sa líši podľa toho či si vyberiete 1, 2 alebo 4 fixné atrakcie. Cena sa pohybuje od 54 USD do 84 USD. Pas sa kupuje online, aktivuje sa vstupom na prvú atrakciu a potom platí nasledujúcich 30 dní.

 

LETISKO

Dulles International Airport (IAD) www.mwaa.com/

Baltimore-Washington International Airport (BWI) www.bwiairport.com/

Ronald Reagan Washington National Airport ( DCA) www.mwaa.com/

 

INTERNET

www.washington.org/

www.dc.gov/

http://en.wikipedia.org/wiki/Washington,_D.C.

 

APLIKÁCIE

Capital Bikeshare - Mobilná aplikácia pre zdieľané bicykle v D.C. vyhľadáva a zobrazuje polohu bicyklových staníc a dostupných bicyklov. Poskytuje viac ako 1600 bicyklov rozptýlených na 180 miestach po meste, v Alexandrii a v Arlingtone vo Virgínii.

Got Eventz - Aplikácia poskytuje prehľad o udalostiach v meste, informácie o miestach kde sa dá najesť po 23:00, akciové ceny v baroch a reštauráciách, detaily o koncertoch, živej hudbe a mnoho iných.

 

BEZ ZÁRUKY

Okrem tradičných washingtonských pracovných príležitostí ako diplomat, právnik, lobbista, alebo novinár je v meste veľký dopyt po au-pair. Mesto má najväčší počet detí v ich starostlivosti v celej Amerike. Ale pozor, preferované sú len legálne, najlepšie s americkým občianstvom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa