Miami

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Miami, USA



 

Oficiálny názov: Miami

Mesto, najmä pre mnohých dôchodcov užívajúcich si pri bazénoch svoje posledné dni, prezývané „čakáreň na ceste k Bohu.“ Dnes sa starší občania miešajú s módnymi návrhármi, modelkami v bikinách a kubánskymi emigrantmi. Miami, kedysi mesto s najväčším počtom vrážd v USA je dnes lákadlom miliónov turistov.

Floridská metropola je vriacim kotlom, na ktorý by boli hrdí aj samotní zakladatelia Ameriky. Polovica jeho obyvateľov je hispánskeho pôvodu, medzinárodný look mesta je v USA vzácny. Pre obyčajného turistu to znamená hojnosť latinskoamerickej hudby, jedla, ale aj politiky.

 

DOPRAVA

V Miami sa dá nájsť len veľmi málo oblastí, kde sa oplatí vybrať pešo. Mesto je veľmi rozľahlé, väčšina atraktívnych miest je od seba príliš ďaleko. S výnimkou niekoľkých oblastí v centre - ako Coconut Grove a South Beach - je lepšie spoľahnúť sa na dopravný prostriedok. Väčšina miestnych je tak zvyknutá na auto, že jazdia aj keď potrebujú prejsť len pár blokov.

Miestny systém autobusov sa volá Metrobus, a hoci má rozsiahly systém trás, premávka je dosť sporadická. Každá linka autobusu má iný rozvrh a premáva v rozmedzí od 5:30 do 23:00, aj keď niektoré spoje jazdia aj 24 hodín. Cena za jednu jazdu je 2,25 USD. Suma sa dá stiahnuť z cestovnej Easy Card, ktorá sa kupuje na staniciach Metrorail alebo v niektorých obchodoch a stánkoch. Ak sa platí v hotovosti, treba mať pripravenú presnú sumu. Ak budete používať autobusy a platiť v hotovosti, treba zaplatiť cestovné v každom prostriedku. S kartou Easy Card sú prestupy zadarmo. Prehľadná mapa liniek je k dispozícii online.

Nadzemné metro Metrorail operuje dve linky, zelenú a oranžovú, a spája Miami s okolitými mestami 23 stanicami. Premáva do viacerých oblastí turistického záujmu, vrátane centra mesta, na medzinárodné letisko, stojí v okolí múzea a záhrad Vizcaya, múzea Lowe Art Museum, múzea vedy, Village at Merrick Park a niekoľkých nákupných zón. Metrorail funguje zhruba od 5:00 do polnoci a potom je preprava zabezpečená pomocou autobusu, ktorý jazdí počas noci.

K dispozícii je aj nová bezplatná trolejbusová doprava v uliciach Miami, Miami Beach, Coconut Grove, Little Havana a Coral Gables. Ide o hybridný elektrický autobus, ktorý slúži hlavne na prepravu v rámci jednotlivých štvrtí, nie na ich spájanie.

Pokiaľ sa plánujete vydať aj za hranicu centra mesta alebo mimo Miami Beach a South Beach, zistíte že  je veľmi výhodné mať k dispozícii auto, a prenájom je lacný v porovnaní s inými veľkými mestami v USA.

Orientácia v meste je veľmi jednoduchá. Dve hlavné ulice, Miami Avenue a Flagler Street sa spájajú v centre mesta. Všetky avenue vedú zo severu na juh, zatiaľ čo všetky ulice vedú z východu na západ. Napríklad adresa 9500 NW 30th Street bude západne od Miami Avenue a 30 blokov severne od Flagler Street.

Cesta taxíkom začína na cene 2,95 USD a potom sa pridáva okolo 0,85 USD za každých prejazdených 100 metrov. Pri 20-minútovej jazde vyjde cesta na viac ako 30 USD. Vzhľadom na vysoké ceny taxíkov a nepríjemnosti pri ich objednávaní, používa väčšina obyvateľov aplikácie na  taxislužby, ako Lyft a Uber.

 

UBYTOVANIE

Nájsť ubytovanie v Miami je problém len málokedy. S vyššími cenami rátajte počas víkendov. To isté platí aj pre hlavnú turistickú sezónu (december – apríl), hlavne kvôli nižším teplotám. Aj keď bývať v secesných hoteloch na South Beach môže byť zábavné, nezabudnite, že boli postavené počas iného obdobia a izby sú menšie. Celkom zaujímavé je bývanie v odľahlejších oblastiach ako Coral Gables alebo Coconut Grove. V centre mesta nájdete drahé hotely medzinárodných sietí. Rátajte s tým, že k cenám sa priratúva 12,5 %-ná daň na izbu. Niektoré hotely požadujú 15% -ný príplatok za hotelové služby.

Ponuka ubytovania na oficiálnych turistických stránkach mesta - https://www.visitflorida.com/en-us/cities/miami

Rezervujte si ubytovanie v Miami online.

 

JEDLO

S ponukou viac ako 6000 reštaurácií v meste sa stravovanie v Miami stalo vášnivou zábavou a formou trávenia voľného času pre miestnych aj pre cestovateľov. Šéfkuchári spojili kalifornskú, ázijskú a karibskú kuchyňu, pridali latinské ingrediencie a vytvorili úplne novú svetovú chuť – floridskú, ktorá sa dá definovať ako veľmi výrazná.

Nech túžite po čomkoľvek, v Miami to dostanete. Snáď len s výnimkou chutného čínskeho jedla a šťavnatej pizze. Epicentrom steakov, je South Beach. Tak isto ako v mnohých európskych a južnoamerických mestách je aj tu módne jesť neskoro, najlepšie po 21:00, niekedy až o polnoci.

Najväčšou zvláštnosťou, pokiaľ ide o stravovanie v Miami, je nedostatok jedál strednej cenovej kategórie, hlavne v South Beach a Coral Gables. Je to tu buď naozaj lacné, alebo veľmi drahé, nič medzi.

Vďaka rozvíjajúcej sa kaviarenskej scéne v South Beach a Coconut Grove si môžete vychutnať chutné jedlo a posedávať hodiny bez toho, aby vás kontroloval čašník. V Little Havane sa dajú nájsť miesta, kde sa dá najesť už za 10 USD, pri porciách ktoré by nasýtili menšiu skupinu.

Pokrmy z morských plodov sú v tejto oblasti bežné, nestoja celý majetok a kvôli blízkosti oceánu je čerstvosť zaručená.

Viac informácií na turistických stránkach mesta - https://www.visitflorida.com/en-us/cities/miami.html

 

ZÁBAVA

Nočný život v South Beach, a postupne aj v centre mesta a jeho okolí je veľmi živý, a  s každým novým otvorením baru alebo klubu stále štýlovejší.

South Beach je samozrejme hlavným centrom zábavy, ale postupne sa pridávajú aj okolité oblasti, ako Design District, Wynwood, Brickell, South Miami a dokonca aj Little Havana, ktoré poskytujú zábavné alternatívy bez absurdných poplatkov, dostatok parkovacích miest a prijateľné ceny nápojov.

Zatiaľ čo v South Beach sa tancuje v elektronickom rytme, ostatné časti Miami tancujú na latino, od salsy a merengue až po tango a cha-cha. Avšak, ak hľadáte menej búrlivé miesta, lokálna barová scéna má niečo pre každého, od hotelových barov až po elegantné kluby.

 

NÁKUPY

Pokušenie prichádza v mnohých formách, pre nakupujúcich to znamená špičkovú módu, dizajnérske kúsky, vintage oblečenie, knihy, platne, ručne vyrábané drobnosti z južnej Ameriky, umelecké diela, gurmánske dobroty a mnoho iných. Nájdete tu tiež rozľahlé klimatizované nákupné strediská, v ktorých sa dá tráviť čas keď sa zhorší počasie. Bez ohľadu na to kde nakupujete, vždy nájdete na blízku obrovské možnosti stravovania, pretože stolovanie je dôležitou súčasťou celého nákupného procesu.

Ponuka obchodov na stránkach mesta - https://www.visitflorida.com/en-us/cities/miami.html

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Mesto je plné udalostí po celý rok, ale v letných mesiacoch je ponuka menšia. Najväčším podujatím je  Carnaval Miami. Deväťdňový festival je usporadúvaný začiatkom marca, jeho súčasťou je voľba Miss Carnaval, koncerty v Orange Bowl, preteky inline, džezové koncerty, preteky kuchárov v Calle Ocho.

Medzinárodný festival hispánskeho divadla je najväčším divadelným podujatím v USA. Stretávajú sa tu americké, latinskoamerické, karibské a európske divadelné spoločnosti. Koná sa v Coral Gables v divadle El Carrusel.

Viac informácií na turistických stránkach mesta - https://www.visitflorida.com/en-us/cities/miami.html

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Art Deco Welcome Center – obľúbenú ale často nepochopenú historickú secesnú štvrť sa oplatí vidieť (www.mdpl.org);

Bill Baggs Cape Florida State Recreation Park – divoký, močaristý park, rezervácia ekosystému ostrovov chrániacich mesto pred otvoreným oceánom. Nájdete tu výborné chodníky, cesty pre cyklistov, relatívne prázdne pláže a miesta na piknik;

Calle Ocho – najprominentnejšia kubánska štvrť v USA, skutočná štvrť s kubánskou atmosférou, kde žijú a pracujú ľudia, výhodné je kúpiť hudbu alebo oblečenie;

Design District – bašta umenia v meste, mekka interiérových dizajnérov, galérie, najsúčasnejší nábytok, showroomy dizajnu. Umenie nájdete aj v susednej štvrti Wynwood (www.miamidesigndistrict.net);

Fruit & Spice Park – všetko čo sa dá urobiť ak máte tropickú klímu a stromy. Výsledkom je viac ako 500 druhov ovocia, korenia, orechov alebo zeleniny (len manga tu nájdete až 125 druhov);

Little Haiti – domov utečencov z Haiti. Známe pestrofarebnými domami, trhoviskami, a botanicas (voodoo predajne);

Holocaust Memorial – pamätník venovaný šiestim miliónom Židov zabitých počas holokaustu si určite všimnete (http://holocaustmemorialmiamibeach.org/);

Miami Art Museum – stále expozície a dočasné výstavy, vstup zadarmo je každý tretí štvrtok v mesiaci (https://www.pamm.org/);

Miami Metrozoo – bengálske tigre, hrochy, kondory, koaly, čierne nosorožce

(www.miamimetrozoo.com);

Miami Museum of Science & Planetarium – múzeum s výstavami od klimatických fenoménov po vesmírne príšery a koralové útesy (www.miamisci.org);

Miami Seaquarium – 15 hektárov plochy venovanej zachovaniu a ochrane morského života. Predstavenia a výstavy sa orientujú na život na tropických, koralových bariérach (www.miamiseaquarium.com);

Museum of Contemporary Art – priestor pre stále a dočasné výstavy súčasného umenia. Medzi najznámejšie patrila retrospektíva Keitha Haringsa, majstrovské diela Fridy Kahlo a Diega Rivieru. V stálej expozícii nájdete diela slávnych popartistov Roya Lichtensteina a Jaspera Johnsa (www.mocanomi.org);

Venetian Pool – bazén plný vodopádov, morských jaskýň. Miesto, kam by chodili na prázdniny antické morské panny (www.venetianpool.com);

World Erotic Art Museum – ak vám nebude stačiť „mäso“ na pláži, určite vás zaujmú  exponáty tohto múzea. Nájdete tu erotické umenie, dekoratívne predmety, dokonca aj nábytok s podobnými motívmi; 

 

PASY

Go Miami Card – návštevnícka karta umožňujúca zľavnený vstup na niekoľko atrakcií a zľavy vo vybraných podnikoch. Ich zoznam nájdete tu.  Karta má platnosť jeden, dva, tri alebo päť dní. Ceny kariet sa pohybujú od od 65 USD (1 deň), cez 107 USD (dvojdňová), 150 USD ( trojdňová), po 205 USD za kartu s päťdňovou platnosťou. Viac informácií nájdete na stránkach karty - www.miamitours.us/?event=offer.detail&offerId=4031.

 

LETISKO

Miami International Airport (MIA)

 

INTERNET

http://www.miamiandbeaches.com/

http://www.miami.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Miami

 

APLIKÁCIE

Lokaleur – aplikácia ponúka informácie o takmer 10 000 najlepších reštaurácií, barov, obchodov a iných miest cestovateľského záujmu v meste. Na aktualizácii údajov sa podieľajú používatelia vrátane domácich obyvateľov.

City OF Miami Beach parks and recreation – aplikácia poskytuje informácie o parkoch a záhradách v oblasti Miami Beach. Umožňuje tiež prehľadávať vybavenie a ponuku využitia každého parku, uložiť obľúbené parky, vyhľadať miestne udalosti, skontrolovať aktuálne počasie a nájsť parky, ktoré majú to čo hľadáte, podľa kľúčového slova alebo kategórie.

 

BEZ ZÁRUKY

Miami je obľúbeným mestom populárnej kultúry. Okrem televíznych seriálov ako CSI: Miami, alebo Miami Vice, reality show The X Effect, Hogan Knows Best  sa tu odohráva dej počítačovej hry Grand Theft Auto: Vice City. Mesto je tiež kulisou filmov ako There's Something About Mary (Niečo na tej Mary je), Ace Ventura: Zvierací detektív, Bad Boys I. a II., Iron Man, Kuriér 2, Kokaín, Pravdivé lži, Zjazvená tvár (Scarface), a bondoviek Goldfinger, Thunderball, a Casino Royale...

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa