V legendárnom Duklianskom priesmyku

2012-09-19 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Druhá svetová vojna neušetrila ani Slovensko, ktoré kvôli nej spoznalo mnoho útrap a bolesti. Na našom území sa odohralo množstvo urputných bojov, z ktorých medzi najťažšie patrí takzvaná Karpatsko-duklianska operácia. A na miesto, kde sa tieto boje odohrávali, sa teraz pozrieme. Dukliansky priesmyk má totiž čo ponúknuť nielen z historického, ale aj z turistického hľadiska.



Boje na poľských hraniciach

Dukliansky priesmyk sa nachádza v okrese Svidník na hraniciach s Poľskom v prostredí Laboreckej vrchoviny. Neďaleko leží aj hraničný prechod Vyšný Komárnik. Svoj názov dostal priesmyk po rovnomennom poľskom meste Dukla, ktoré sa nachádza v blízkosti. Práve toto mesto sa spolu s priesmykom v roku 1944 zapísalo do dejín ako dejisko Karpatsko-duklianskej operácie, počas ktorej sa sovietske vojská a československá armáda snažili preraziť nemeckú obrannú líniu a začať tak oslobodzovať slovenské územie. Hlavným cieľom operácie však bolo spojenie Červenej armády s povstaleckými vojskami, čo sa ale nepodarilo.

Boje na Dukle vypukli 8. septembra a trvali až do 28. októbra. Operácia tak svojím časovým a tiež dátumovým rozpätím prakticky kopírovala trvanie Slovenského národného povstania, ktoré začalo 29. augusta a skončilo 27. októbra dobytím Banskej Bystrice. No aj za tento pomerne krátky čas boje priniesli obrovské počty mŕtvych a zranených vojakov na jednej či druhej strane. Nakoniec, stretli sa tu dve veľké armády: 150 tisíc sovietskych vojakov a 16 700 príslušníkov československých zborov na jednej strane a na druhej strane približne 100 tisíc vojakov nemeckej armády s podporou maďarských vojakov 1. tankovej armády.

 

Dukla pre turistov

Ak navštívite Dukliansky priesmyk, nájdete miesto obklopené krásnou prírodou Laboreckej vrchoviny ležiace v nadmorskej výške približne 500 metrov a rozprávajúce príbehy nie až tak dávnej histórie. Ako memento vojnového šialenstva, ale aj slávy padlých hrdinov, tu stojí Pamätník a cintorín príslušníkov 1. československého armádneho zboru, ktorý je zároveň aj národnou kultúrnou pamiatkou.

Pri vstupe do „Údolia smrti“, ako je dejisko bojov často nazývané, uvidíte dva tanky zakliesnené v sebe, ktoré majú reprezentovať prevahu červenej armády nad fašistickým zlom. Ak by ste mali záujem vidieť zrekonštruované bunkre či kryty, navštívte obec Hunkovce, v chotári ktorej sa ich nachádza veľké množstvo. Pri obci nájdete aj cintorín nemeckých vojakov. Jednou z najzaujímavejších pamiatok celej oblasti je určite Vojenské prírodné múzeum, ktoré vám presne rozpovie celú históriu bojov a vďaka ktorej si tak lepšie predstavíte, ako Karpatsko-duklianska operácia vlastne prebiehala. Aj toto múzeum je národnou kultúrnou pamiatkou.

Lákadlom pre turistov je už tradične vyhliadková veža, ktorá bola verejnosti sprístupnená ešte v roku 1974. Je vysoká 49 metrov a práve vďaka tomu je možné si z nej vychutnať nádherné pohľady na dejiská niekdajších bojov, umocnené panoramatickými snímkami, na ktorých sú zakreslené vojenské situácie. Navštíviť sa vám zaiste v rámci tohto výletu oplatí aj neďaleké mesto Svidník, kde nájdete 37 metrov vysoký Pamätník sovietskej armády a tiež Vojenské múzeum.

 

Po Ceste hrdinov SNP

Dukliansky priesmyk je z turistického hľadiska zaujímavý ešte jednou vecou: začína sa tu totiž najdlhšia a najvýznamnejšia turistická magistrála na Slovensku známa pod názvom Cesta hrdinov SNP. Ťahá sa od Duklianskeho priesmyku až na západné Slovensko, kde končí na Bradle pri Štefánikovej mohyle. Jej dĺžka je podľa niektorých 720 kilometrov, no iní tvrdia, že ide až o 750 kilometrov. Ak by ste sa podujali na jej prechod, trvalo by vám to v priemere od 26 do 28 dní. Počas neho by ste však uvideli nielen krásnu prírodu v pohoriach ako sú Nízke Tatry, Strážovské hory, Biele Karpaty či Malé Karpaty, ale aj nemenej pekné mestá Trenčín či Bardejov.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa