Predná hora: turistický a cyklistický raj

2014-01-30 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Väčšina z nás pozná Prednú horu v súvislosti s protialkoholickou liečebňou. Priblížime vám, prečo sa Prednú horu a jej okolie oplatí navštíviť aj mimo liečby závislostí.



Predná hora je sedlo s nadmorskou výškou 865 m.n.m. Leží priamo v srdci Slovenska, tvorí hranicu medzi Muránskou planinou a Stolickými vrchmi. Nachádza sa v ňom dedinka alebo presnejšie osada s rovnomenným názvom.

Táto nenápadná osada uprostred hôr skrýva veľmi zaujímavú históriu a pamiatky, ktoré by tu nik nečakal.

 

Kaštieľ Predná hora

Impozantný kaštieľ, ktorý dal postaviť bulharský cár Ferdinand Coburg, prekvapí svojou polohou uprostred lesov. Jeho stavba začala v roku 1912 a za dva roky bola dokončená hrubá stavba. V dôsledku svetovej vojny sa plného dokončenia dočkal až neskôr. Po druhej svetovej vojne sa kaštieľ dostal do vlastníctva štátu. Od roku 1952 slúžil ako tuberkulózne sanatórium. Od roku 1973 sa zmenil na protialkoholickú liečebňu. Neskôr k protialkoholickej liečbe pribudla liečba drogových závislostí. Kaštieľ obklopuje rozsiahly park. Veľmi pekné prostredie je vhodné na nenáročné prechádzky. Neďaleko sa nachádza poľovnícky zámoček bulharského cára.

 

Poľovnícky zámoček Ferdinanda Coburga

Reprezentatívny poľovnícky zámoček kúpil bulharský cár Ferdinand Coburg začiatkom 20. storočia vo Viedni na poľovníckej výstave. Stavbu tohto zámočku situoval do oblasti na Prednej Hore, ktorú mal tak veľmi rád a ktorú často navštevoval. Bolo to miesto jeho oddychu a najväčších životných záľub - poľovníctva a botaniky.

Návštevníci sa dozvedia fakty o živote a histórii rodu Ferdinanda Coburga prostredníctvom pútavého výkladu a prehliadky piatich miestností. Nachádzajú sa tu kópie grafických listov od nemeckého maliara a medirytca Johanna Eliasa Ridingera. Jeho grafiky boli obľúbené medzi šľachtou a zdobili mnohé zámky, kaštiele a sídla nižšej šľachty.

 

Múzeum zvoncov Šumiac

Šumiac je malebná dedinka zhruba 13 km od Prednej hory. Unikátna zbierka zvoncov je vystavená v rodinnej drevenici Mikuláša Gigaca v Šumiaci. Obsahuje viac ako 2 tisíc kusov zvoncov rôznych tvarov. Nájdete tu zvonce liate, plechové, drevené, hlinené, sklenené, pletené a iné. Majiteľ múzea nevyrobil ani jeden zvonec vo svojej zbierke. On ich len zozbieral a skompletizoval. Okrem zvoncov zo Slovenska objavíte v jeho zbierke zvonce z Maďarska, Švajčiarska, Japonska, Egypta, ruského Leningradu, Ameriky, Austrálie, Španielska, Kambodže či Madeiry. V rodinnej drevenici návštevníci môžu obdivovať i zvonkohry a taktiež netypické hudobné nástroje, ako je napríklad drumbľa.

 

Wellness penzión Predná hora

Novorekonštruovaný penzión v horách prekvapí svojich návštevníkov najmä špičkovým wellness centrom. Dokonalý relax je zabezpečený viacerými úrovňami.

Či už je to Vodný svet s unikátnym dreveným stropom v tvare stromu alebo Vitálny svet s bylinkovou, mentolovou, horskou saunou, vírivkou, masážnou sprchou, ochladzovacím bazénom a tepidáriom, ale najmä práve otvorený Hradný wellness. Je to úplne nový komplex s atmosférou stredovekého hradu. Nachádzajú sa tu ďalšia parná sauna, soľná parná baňa, infrasauna, vnútorná i vonkajšia vírivka, kneippov kúpeľ a tepidárium s výhľadom na okolitú panorámu.

Začať i končiť turistiku či cyklistiku sa oplatí práve v penzióne. Nachádza sa tu parkovisko, reštaurácia, ubytovanie a v neposlednom rade wellness centrum. Je súčasťou mnohých turistických a cyklistických trás na Muránskej planine. Dostanete sa odtiaľ priamo na Muránsky hrad, Veľkú lúku. Pár kilometrov autom a ste v dedinke Šumiac, odkiaľ sa dá ísť priamo na Kráľovu hoľu. Osada Predná hora sa nachádza zhruba 300 m od penziónu.

Predná hora poskytne svojim návštevníkom komplexné služby od historických pamiatok, cez turistiku, cyklistiku, nádhernej prírody, lokálnych tradícií až po luxusný wellness relax.

Ak vás Muránska planina očarila, tak neváhajte a spojte turistiku s pobytom v Rekreačnom areáli Predná Hora úplne zadarmo. Exkluzívny pobyt v hodnote 329 € môžete vyhrať na stránkach boomer.sk TU.

 

Zdroj/autor: reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa