More na Slovensku – Spravte si výlet do Gaderskej doliny

2015-10-28 08:00:00 |   |    | 

Milujete odľahlé miesta, ktoré ľudská ruka ešte nezmenila? Ak áno, tak určite viete že podobných lokalít je u nás na Slovensku čoraz menej. Pozitívne však je, že stále existujú a dávajú nám priestor na dokonalý oddych v panenskej prírode.



 

Cesta po pamiatkach

 

Jedným z takýchto miest je aj Gaderská dolina. Nachádza sa juhovýchodne od Martina v tesnej blízkosti dedinky Blatnica. Jej celková dĺžka je okolo 18 kilometrov a leží v západnej časti Veľkej Fatry. Zaujímavosťou je, že na pomerne malom území tu nájdete veľké množstvo vzácnych prírodných útvarov a zákutí. Známe sú najmä gaderské jaskyne a zrúcanina hradu. Hrad Blatnica sa nachádza na zalesnenom vápencovom výbežku Plešovica (630 m n. m.). V minulosti mal dve veže a rozľahlý palác, dnes je z neho ruina. Čiastočne sa zachovala západná veža s štrbinovými strieľňami.

Pri prechádzke touto dolinou môžete stretnúť veľké množstvo živočíchov napr. jeleňa, diviaka, medveďa či nášho „kráľa nebies“ orla skalného. Celá dolina je prepojená priezračne čistou bystrinou, ktorá počas horúcich letných mesiacov ponúka dokonalé osvieženie. Výhodou tejto lokality je dobrá prístupnosť. Na začiatok doliny sa dostanete pokojne i autom, ktoré môžete odstaviť na miestnom parkovisku. Potom vám už nič nebude brániť pokračovať ďalej dolinou.

Ak patríte medzi milovníkov turistiky, tak odtiaľto máte blízko do viacerých veľkofatranských cieľov. Z mnohých vyberáme Kráľovu studňu, vrchol Tlstá, Ostrá, Chata pod Borišovom, Lysec, Malý Lysec a Ostredok či Krížnu. A ak by ste si chceli myslieť, že prvý film o našom národnom hrdinovi Jurajovi Jánošíkovi sa točil niekde v jeho rodisku, tak opak je pravdou. Legendárny prvý film bol nemý, točili ho v roku 1921 blatnickí rodáci bratia Siakeľovci v Gaderskej doline. Tu vznikli aj časti druhého a tretieho filmu Paľa Bielika.

 

Slovenské more?

 

Niet divu, že filmári si za svoje „exteriéry“ vybrali práve Gader. Nádherná príroda s množstvom skalných útvarov je na to priam stvorená. Bohaté geologické členenie oblasti ovplyvnila dávna minulosť. Skalné bralá Tlstej sú tvorené vápencami a dolomitmi, pozostatkami mora. Pod vrchom krížna boli dokonca objavené úlomky koralových útesov a skamenené ulity dávno vymretých morských živočíchov. V spodnej časti doliny sa tiež nachádza zaujímavý skalný útvar s názvom Skalné okno.

 

Obdivovať nebudete len skaly, ale aj vzácne a chránené druhy rastlín. Medzi tie najkrajšie patrí Horec Clusiov, Kortúza Matthiolova, Stračia nôžka či Plamienok alpínsky. Z bočných dolín môžete navštíviť Konský dol (pri výstupe na Tlstú a Ostrú) a Vápennú. Verejnosti neprístupné sú rezervácie Padva a krasová Vrátna.

Pri spiatočnej ceste sa nezabudnite zastaviť v Martine, známy je ako kultúrne stredisko Slovenska. Toto označenie si skutočne zaslúži, len málokde na Slovensku totiž nájdete v jednom meste toľko pamiatok. Skanzen slovenskej dediny sa hrdí tým, že budovy ktoré tu nájdete pochádzajú zo všetkých oblastí našej krajiny. Krásne prírodné prostredie len dotvára neopakovateľný charakter skanzenu. V centre mesta sa nachádzajú historické budovy Matice Slovenskej, Turčianske múzeum Andreja Kmeťa, Slovenské národné múzeum, ateliér Mateja Benku či Národný cintorín.

 

Rajský pokoj a oddych vás zaručene čakajú v Gaderskej doline, ale aj v celom Turci. Kraj plný krásnej prírody a úprimných ľudí určite povzbudí vašu myseľ.

Zdroje/autor: gaderskadolina.sk, wikipedia.sk, slovakia.travel.sk, blatnica.sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa