VÝLET Tri studničky - Kriváň

2008-05-14 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Tri studničky (1 140 metrov n. m.) ležia pri Ceste slobody medzi Podbanským a Štrbským Plesom na dolnom okraji Podkrivánskej poľany.



Z Troch studničiek možno absolvovať výlet k Jamskému plesu. Trasa má charakter príjemnej fyzicky nenáročnej prechádzky po upravenom chodníku Tatranskej magistrály. Trasa vedie z väčšej časti smrekovým lesom. Z miest, kde je les redší, je pekný výhľad na rozložitý južný svah Kriváňa. Chodník magistrály turistov privádza k južnému brehu Jamského plesa (1 447 metrov). Od plesa možno po magistrále pokračovať do Štrbského Plesa alebo sa oblúkom po modro a zeleno značkovanom chodníku vrátiť na Tri studničky.

Turisticky mimoriadne atraktívny je výstup na Kriváň (2 494 metrov), rozložitý štít v západnej časti Vysokých Tatier. Jeho vrchol možno najľahšie a najrýchlejšie dosiahnuť z Troch studničiek. Prvé serpentíny zeleno značkovaného chodníka privedú turistov na Grúnik, ktorý bol na konci druhej svetovej vojny svedkom krutých bojov partizánov s nemeckými nacistami.

Z Grúnika chodník traverzuje úbočím Priehyby do strmého sutinového Krivánskeho žľabu. Od rázcestia pod Kriváňom sa trasa výstupu spája s chodníkom vedúcim od Jamského plesa. V Daxnerovom sedle ešte dlho na jar ležia pre turistov nebezpečné snehové polia. Odmenou za namáhavý výstup na vrchol je nádherný kruhový výhľad. Najčastejším zostupom z vrcholu Kriváňa je modro značkovaný chodník vedúci k Jamskému plesu. Odtiaľ sa možno po magistrále dostať do Podbanského alebo do Štrbského Plesa.

 

Zdroj/autor: Dajama, Tatry, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa