VÝLET Minerálne pramene Bešeňová

2008-05-13 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Bešeňová je jednou z významných lokalít výskytu vzácnych minerálnych prameňov. V chotári obce Bešeňová sa nachádza približne štrnásť prameňov s bohatou mineralizáciou.



Minerálna voda obsahuje vápnik, horčík, sodík, draslík, železo, mangán, draslík, mimoriadne množstvo síranov, bikarbonáty, voľný kysličník uhličitý a ďalšie minerály. Okolie každého minerálneho prameňa je charakteristické svojím červenohnedým sfarbením.

Prameň Záskalie sa nachádza severne od obce, na južnom úpätí kopca “Záskalie“, asi 50 metrov východne od skupiny prameňov. Je zachytený do betónového kadlubu s kovovým poklopom a prielivovou rúrkou. Voda z prameňa sa využíva miestnymi obyvateľmi na pitné účely. Voda z prameňa je prírodná, slabo mineralizovaná, hydrouhličitanovo - sírová, vápenato – horečnatá, uhličitá voda, studená, hypotonická.

Prameň pri poľnej ceste, severne od obce Bešeňová, asi 200 metrov nad cestou Bešeňová - Potok. Prameň je upravený kameninovou polskružou s priemerom 40 centimetrov. Výver vody je odprevádzaný silným bublaním kysličníka uhličitého. Okolie prameňa je oplotené. Využíva sa občas miestnymi obyvateľmi na pitné účely – načrením. Voda je prírodná, slabo mineralizovaná, hydrouhličitanovo - sírová, vápenato – horečnatá, uhličitá voda, studená, hypotonická.

Kúpeľný kráter je na údolnej nive Váhu severne od obce Bešeňová, asi 50 metrov západne od skleníkov. Nie je upravený. Tvorí ho málo vyvýšená travertínová kopa s kráterovým otvorom v strede. Prameň má nepravidelný tvar, jeho hĺbka je 1,5 metra. Povrchovo býva znečisťovaný, no v letných mesiacoch sa využíva na kúpanie.

Vrt v záreze železnice je situovaný pri železničnej trati asi 750 metrov severovýchodne od obce Bešeňová. Voda vyteká rúrou v stene, po pravej strane železničného násypu. Využíva sa na pitné účely. Jeho voda je prírodná, slabo mineralizovaná, hydrouhličitanovo - sírová, vápenato – horečnatá, uhličitá voda, studená, hypotonická.

Vrt ZGL – 1 bol vybudovaný v rámci výskumnej úlohy s cieľom overenia geotermálnej energie Liptovskej kotliny, tzv. Bešeňovskej hrásti. Voda z vrtu sa využíva v termálnom kúpalisku Bešeňová.

Zdroj/autor: besenova, ruzomberok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa