VÝLET Nitrianske katakomby

2008-02-22 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov (23.2.) budú mať Nitrania i návštevníci mesta jedinečnú príležitosť prezrieť si katakomby pod Kostolom Navštívenia Panny Márie na Farskej ulici.



Katakomby sú cez rok sprístupnené výlučne pre rehoľné sestry počas Sviatku všetkých svätých. Tieto historické priestory sa však postupne začínajú otvárať aj pre verejnosť. Podľa slov turistickej sprievodkyne Márie Dankovej, na požiadanie zabezpečujú vstup do katakomb pre väčšie skupiny turistov.

Novorenesančný Kostol Navštívenia Panny Márie dal postaviť biskup Palugyay v rokoch 1854 až 1861. Vedľa kostola stojí kláštor, ktorý od roku 1861 užívali rehoľné sestry rádu sv. Vincenta de Paul. Založili v ňom nemocnicu, najstaršiu nitriansku materskú školu a ženský učiteľský ústav.

V katakombách pod kláštorom sa nachádzajú krypty, v ktorých je pochovaných 35 rehoľných sestier a sedem civilných zamestnancov kláštora a nemocnice. Okrem samotných krýpt a hrobov sa v podzemí nachádza množstvo bočných chodieb a priestorov, najmä kaplnkového typu. Časť z nich je neprístupná a zastavaná.

Katakomby na Farskej ulici nie sú v Nitre jedinými. Podľa Dankovej sa ďalšie katakomby nachádzajú pod každým kostolom, ale aj na iných miestach. "Napríklad na pešej zóne pod budovou, v ktorej v súčasnosti sídli Nitriansky informačný systém a Ponitrianske múzeum, sú katakomby," uviedla.

V blízkosti budovy stál do 17. storočia kostol sv. Jakuba. Bol však v takom dezolátnom stave, že cirkev súhlasila s jeho zbúraním. Zamurované katakomby pod kostolom zostali. Mesto v súčasnosti uvažuje o ich sprístupnení pre verejnosť.

Podľa doterajších poznatkov katakomby pod Nitrou nie sú vzájomne poprepájané. Doteraz však nie sú preskúmané podzemné priestory pod Nitrianskym hradom, kde sa nachádzajú aj krypty, v ktorých je pochovaných 78 biskupov pôsobiacich v Nitre. Najstaršie katakomby v meste pochádzajú zo stredoveku.

Zdroj/autor: tasr, nitra, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa