Chrám sv. Michala Archanjela z Matysovej

2010-09-26 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Dominantným objektom Národopisnej expozície ľudovej kultúry Zamaguria nachádzajúcej sa pod malebným hradom Stará Ľubovňa je Cerkov sv. Michala Archanjela.



Chrám pôvodne stál v Matysovej, ktorá leží asi 8 kilometrov severovýchodne od Starej Ľubovne neďaleko slovensko-poľskej štátnej hranice.

Charakteristická podhorská obec so zoskupeným pôdorysom domov uličného typu sa prvýkrát v archívnych prameňoch spomína v roku 1408. Spočiatku patrila Imrichovi Perényimu, ktorý ju darom získal od uhorského kráľa Žigmunda, neskôr rodine Palocsayovcov-Horváthovcov.

Chrám pôvodne stál na miernej vyvýšenine uprostred obce, kde predtým stál ešte starší drevený chrám. Tesárski majstri ho zo smrekového dreva postavili v roku 1833. Už v 19. storočí sú doložené jeho opravy, pričom v rokoch 1937 až 1938 sa uskutočnila generálna oprava a čiastočná prestavba.

Počas nej sa zmenil pôdorys objektu predĺžením lode, vložením novej empory, úpravou podvežia a realizáciou novej vstupnej predsiene.

Keď obyvatelia Matysovej v roku 1968 položili základný kameň murovaného chrámu, drevenú cerkov predali múzeu v Starej Ľubovni. Do národopisnej expozície objekt odborníci premiestnili v roku 1979.

Po slávnostnom posvätení začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia sa v chráme začali opäť konať liturgické obrady v cirkevnoslovanskom jazyku.

Zrubový chrám s vonkajším šindľovým obkladom možno zaradiť k lemkovskému typu východokresťanských sakrálnych objektov. Typická trojdielnosť týchto stavieb však nie je v základnej hmote tohto objektu jasne a čitateľne vyjadrená. Svätyňa s polygonálnym uzáverom a obdĺžniková loď splývajú z vonkajšej strany s predsieňou do jedného celku.

Len sedlová strecha s vežou a dvoma vežičkami nad loďou a svätyňou náznakovo prezrádzajú pôvodné trojpriestorové členenie. Výraznú západnú vežu s odsadenou a na spodnom okraji profilovane zdobenou izbicou pre tri zvony ukončuje charakteristická baroková strecha s ozdobne kovaným krížom (...)

 

 

Ľubovnianske múzeum
Zámocká 22
064 01 Stará Ľubovňa
Tel.: +421 52 432 24 22, +421 52 432 23 02
Fax: +421 52 432 23 02
E-mail:
muzeum@slnet.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, Drevenekostoly, muzeumsl, drom

VIDEO Stará Ľubovňa - hrad



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa