Virtuálna prechádzka starým Slovenskom

2013-11-29 16:00:00 |   |    | 

V úžasnej sérii ...na starých pohľadniciach vydavateľstva Dajama vychádzajú ďalšie skvelé knižky. Je to taká pohľadnicová prechádzka mestami a regiónmi desiatky rokov dozadu. Doteraz vyšla napríklad Banská Štiavnica, Bratislava, Nitra, Orava či príroda Tatier. Najnovšie prírastky sú tiež pozoruhodné - Trnava a okolie, Trenčín a Kúpele.



Publikácia Trnava predstavuje na takmer 200 starých pohľadniciach mesto i okolité dedinky. Texty v kombinácii s pohľadnicami vracajú čitateľa do minulosti, kedy mestečká a dediny mali svoj vlastný kolorit a pôvab. Môžete tak sledovať, ako vyzeral Smolenický zámok v roku 1905, 1915 a v roku 1950. Na ďalších stranách si môžete okrem trnavských ulíc pozrieť aj trnavskú pahorkatinu a Cífer, Špačince, Bohunice, Boleráz či obce pod Malými Karpatmi - Dechtice, Častú, Budmerice alebo Dobrú vodu.

Druhou knihou v edícii je Trenčín s inovovanou obsahovou a grafickou štruktúrou. Ponúka obraz mesta tak, ako ho za viac ako polstoročie zachytili početní fotografi a vydavatelia pohľadníc. Pohľadnice sú zoradené topograficky do skupín a tematicky podľa jednotlivých lokalít. Aktualizované texty dopĺňajú informácie o meste, ktoré v prvej polovici 20. storočia žilo svojím neopakovateľným spôsobom.

A napokon Kúpele, ktoré cez pohľadnice približujú 21 súčasných kúpeľných lokalít. Každej z nich je venovaná samostatná kapitola, ktorá obsahuje základné informácie o danej lokalite a historické pohľadnice s podrobnejšími opismi. Keďže na území Slovenska v minulosti fungovalo omnoho viac kúpeľných miest ako v súčasnosti, na záver je zaradená aj kapitola o zaniknutých kúpeľoch.

Dajama sa týmito knihami už niekoľko rokov venuje objavovaniu dávnej, niekedy aj zabudnutej krásy slovenských miest a regiónov. Staré pohľadnice majú svoje neopakovateľné čaro a poskytnú čitateľovi často výraznejší zážitok a plnšie precítenie opisovaných lokalít, ako napríklad súčasné fotografie a ilustrácie.

Pohľadnice verne zachytávajú zmeny a premeny daného mesta či regiónu, zaznamenávajú aj miesta, ktoré sú dnes už nenávratne preč, a pritom v minulosti mali svoje veľké čaro. Publikácie zo série ...na starých pohľadniciach vám určite pripravia plno pekných chvíľ a zamyslení pri virtuálnej prechádzke starým Slovenskom. Pripomenie vám život vašich starých a prastarých rodičov, ktorí môžu byť dodnes pre nás stálou inšpiráciou a vzorom.

Pozrite si všetky publikácie v sérii ...na starých pohľadniciach.

 

Zdroj/autor: Ikar, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa