KNIHA Budapešť

2008-05-16 19:00:00 |   |    | 

IKAR - Kozmopolitnejšia než Praha, vzrušujúcejšia než Varšava a krajšia než obe mestá, to je Budapešť.



Vreckový sprievodca s plánmi (praktické plániky s navrhnutými trasami) zo série Lonely Planet, ktorý vám dáva do vrecka celú Budapešť a s ňou i ingrediencie nepostrádateľné pre krátky pobyt. (Farebné mapy s legendou, Zaujímavé miesta, Maďarská kuchyňa, Detailný popis ciest, Potrebujete si aj odpočinúť..)

 

Termálne kúpele


Budapešť sa pýši hojnosťou horúcich prameňov - 123 z nich je termálnych a viac ako 400 minerálnych. Pochádzajú zo štrnástich rôznych zdrojov. Preto sa s vodou stretávate na mnohých miestach v meste, a to aj s termálnymi kúpeľmi (gyógyfurdó), aj s plaveckými bazénmi v kombinácii s kúpeľmi v unikátnej budapeštianskej úprave. Rozhodne nezabudnite aspoň jedny z mnohých vyskúšať. Niektoré boli založené už Turkami, iné sú postavené v prekrásnom secesnom štýle a ďalšie sú hypermoderné.

Všetky kúpele ponúkajú kabínky alebo uzamykateľné skrinky, v ktorých si môžete schovať svoje zvršky. Keď' nejakú voľnú nájdete, obsaďte ju a privolajte personál. Obsluha zamkne skrinku s vašimi vecami, napíše čas kriedou na tabuľku na dvierkach a vy dostanete očíslovaný znak, ktorý si pripevníte na plavky. Upozornenie: ako opatrenie proti krádežiam alebo prípadnej strate sú čísla skrinky a znaku rozdielne, preto si dobré zapamätajte číslo skrinky. Okrem niekoľkých okrajových kúpeľných zariadení sú všetky čisté a voda je menená pravidelné. Odporúčame vziať si so sebou vlastné plastikové sandále alebo tzv. žabky. Mnoho kúpeľných domov teraz požaduje plavecký úbor a nebude trvať' dlho a budú rozdávať bedrové rúška. Ak so sebou nemáte vlastné plavky, je možné bežne si ich v kúpeľoch požičať (obvykle za 800 Ft.).

Obyčajne pri vstupe do kúpeľov zaplatíte za službu peniazmi alebo niektorým typom poukážok (kúpele Gellért, Rudas, Lukács a Szechényi), z ktorých časť však dostanete späť', ak v kúpeľoch zostanete menej ako dve hodiny v pracovný deň alebo 90 minút cez víkend (toto pravidlo však neplatí všade). Mnoho kúpeľov ponúka skutočne serióznu lekársku starostlivosť' vrátane takých služieb ako je masáž (2000/3000 Ft za 15/30 min.) a pedikúra (2500 Ft). Spresnite svoje želania, keď si kupujete vstupenku. Oddych v kúpeľoch Gellért, skvoste secesie, sa podobá kúpeľu v katedrále. Voda v bazéne má prevažne konštantnú teplotu 44 °C a vysoký obsah vápnika, horčíka a hydroxidu uhličitého, preto ju odporúčame na ochorenia pohybového aparátu, kĺbov, artritídy a krvného obehu. Vstupný poplatok aktuálne zodpovedá vkladu, dostanete späť 600/300 Ft, keď odídete do dvoch až troch hodín po príchode.
Kúpele Király, pravé turecké kúpele, boli postavené v roku 1570. Majú úžasnú vzdušnú centrálnu kupolu so štyrmi bazénmi, s vodou s teplotou medzi 26-40°C.
Kúpele Lukács, umiestnené v pretiahnutom komplexe budov z 19. storočia, sú obľúbené v prvom rade staršou generáciou, ozajstnými kúpeľnými fanúšikmi, a ponúkajú všetko od termálnych a bahenných kúpeľov (teplota 22-40 °C), až po plavecký bazén. Vrátia vám tu 500/300 Ft, keď odídete do dvoch až troch hodín po príchode. Kúpele Rudas sú najtureckejšie v celej Budapešti, postavené v roku 1566, s osemuholníkovým bazénom a vzdušnou kopulou podopieranou masívnymi stĺpmi. V dňoch, ktoré patria výhradne návštevníkom mužského pohlavia, dostanete späť' 700/400 Ft, keď odídete do dvoch až troch hodín po príchode. Kúpele Szechényi na severnom konci Mestského parku sú ohromné s nespočetnými termálnymi nádržami a tromi plaveckými bazénmi. Teplota vody je vysoká viac než 38 C.

Termálne kúpele v Danubius Grand Hotel Margitsziget na zelenom Margitinom ostrove sú postavené v modernom štýle a ponúkajú mnoho liečebných procedúr. Príďte sem a okúste čistotu línií modernosti i atmosféru histórie.

Budapešť - To najlepšie (Lonely Planet)
Autor: Steve Fallon
Vydavateľ: Svojtka SK
Počet strán: 96
Väzba: Paperback
Rok vydania: 2007
Bežná cena: 199 Sk

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa