KNIHA 1000 olympijských víťazov

2010-02-01 17:00:00 |   |    | 

Celé sa to začalo v gréckych Aténach v roku 1896. Niektorí boli ochotní podstúpiť tvrdé skúšky, len aby tam mohlo štartovať na prvej olympiáde. Napríklad taliansky maratónec Carlo Airoldi prešiel v tréningu 1500 km z Milána do Atén...a všetko márne.



Nemohol štartovať, lebo nemal so sebou potvrdenie o amatérizme. Alebo Kanaďan Percy Williams – autostopom sa vydal z Vancouveru na východné pobrežie USA, ako čašník si zarábal na cestu a odtiaľ sa potom prepravil do dejiska olympiády, aby sa stal dvojnásobným olympijským víťazom.

Už o pár dní sa však zraky celého sveta budú upierať na kanadský Vancouver, kde sa začnú Zimné olympijské hry.

Novodobé olympiády fascinujú športovcov, fanúšikov, ale aj cestovateľov. Spočiatku tisícky, neskôr miliardy nadšencov sledujú každé štyri roky najväčšiu športovú udalosť sveta, ktorú symbolizuje päť kruhov na olympijskej vlajke. Prierez všetkými olympiádami ponúka kniha „1000 olympijských víťazov“, v ktorej nájdete zaujímavosti zo všetkých kontinentov.

 

  • Politické zneužitia – protest farebných šprintérov v Mexico City (1968) či propaganda nacistov na OH v Berlíne (1936)
  • Tragédie – napríklad útok palestínskych teroristov na izraelskú výpravu v Mníchove (1972)
  • Úžasné osudy – olympionik R.C.Ewry v detstve prežil nejeden rok na invalidnom vozíčku a neskôr sa stal osemkrát olympijským víťazom

 

V knihe nájdete množstvo podobných osudov spojených s mestami po celom svete. Ako napríklad francúzsky cyklista Georges Taillandier, ktorý v Paríži roku 1900 štartoval na pretekoch v rámci Svetovej výstavy. Tá sa konala totiž v rovnakom čase v metropole Francúzska... až o 60 rokov neskôr sa Georges z televízie dozvedel, že sa vtedy zúčastnil na olympijských hrách a že sa stal olympijským víťazom!

Jednoducho, športové výkony mnohých olympionikov sú nezabudnuteľné, nesmrteľné, a nezáleží na tom, či to boli atléti zvučných mien, alebo sa objavili sčista-jasna. Kto boli najväčší víťazi zlata, ktorí vedeli svojimi úspechmi oslniť celé národy? A ktorí z nich dosiahli najneočakávanejšie, najkurióznejšie či najúžasnejšie víťazstvá?

Otvorte si jedinečný prehľad 1000 mimoriadnych osobností olympiád s podrobnými informáciami o ich športových výkonoch a príťažlivými fotografiami, ako aj veľkých a nezabudnuteľných okamihov v dejinách olympijských hier. Prejdite sa po celom svete - od Atén v roku 1896 až po Turín v roku 2006.

 

1000 Olympijských víťazov

Vydavateľstvo: IKAR

Počet strán: 336
Väzba: viazaná
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2008
Cena: 30,84 EUR (929,09 SKK) s DPH

 


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa