PAMIATKY, KTORÉ PLAČÚ: Husitský kostol v Sirku spustošili Turci

2023-01-14 12:00:00 |   |    | 

Na Slovensku je bohužiaľ množstvo pamiatok, pod ktoré sa zub času podpísal nenávratným spôsobom. Na svoju slávnu minulosť už len spomínajú a namiesto milovníkov histórie lákajú skôr lovcov záhad. Patrí k nim aj husitský kostol v Sirku neďaleko Revúcej.



 

Obec Sirk sa preslávila predovšetkým vďaka svojej baníckej minulosti a technickým pamiatkam, priamo v jej srdci však môžete vidieť aj výnimočnú stredovekú cirkevnú stavbu. Románsko-gotický kostol bol pravdepodobne postavený už v 13. storočí, no z tohto obdobia k nemu nie je veľa historických údajov.

Neskôr bol viackrát prestavaný a dnes je známy ako „husitský“, lebo je možné, že viaceré úpravy vykonali práve členovia tohto hnutia. Ich prítomnosť v Sirku spadá približne do rokov 1440 až 1465. Zhruba o sto rokov neskôr dedinu spustošili a vypálili Turci a rozsiahle škody a poškodenie sa nevyhlo ani kostolu.

Prvá písomná zmienka o stavbe pochádza až z roku 1596, keď sa spomína vo vizitácii (teda akejsi inšpekcii) evanjelických cirkví v Gemeri. Po roku 1712 však bol kostol protestantom odobratý a gróf Csáky ho odovzdal rímskokatolíckemu farárovi, ktorý ho spravoval ako kostol sv. Anny. Náboženským úkonom viac neslúžil, pretože všetko miestne obyvateľstvo bolo evanjelické.

Ďalšiu ranu priniesol rok 1809, keď celú obec vrátane stredovekého chrámu znova zachvátili plamene. Kostol nasledujúcich 40 rokov chátral, no v roku 1847 bol odsvätený a v jeho priestoroch zriadili kancelárie a byt správcu baní. Dodnes sa však zachovala predstavaná veža a časť obvodových múrov s polygonálnym uzáverom, vďaka čomu je husitský kostol od roku 2012 zapísaný v zozname nehnuteľných pamiatok.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa