Obrovský úspech: Českí vedci objavili nový rod žaby z Konga

2021-05-02 12:00:00 |   |    | 

Tím Václava Gvoždíka objavil nový rod žaby žijúcej v pralesoch stredného Konga. Popis nového rodu žaby v Afrike je veľký úspech, posledný rod bol popísaný pred siedmimi rokmi. Jedná sa tak o významný objav, ktorý je dôležitý najmä pre ochranu miestnych ekosystémov. Terénny výskum, pri ktorom bol zásadný materiál v roku 2018 nazbieraný, bol hradený Národným múzeom. Následný laboratórny výskum potom vznikal primárne v laboratóriách Akadémie vied ČR.



 

K odhaleniu nového rodu, ktorý bol pomenovaný Congolius (čo znamená „žaba z Konga“), pomohla predovšetkým molekulárna biológia, teda izolácia DNA a následné fylogenetické analýzy, které odhalia, ako sa druh vyvíjal a kto bol jeho predok. Václav Gvoždík z Ústavu biológie stavovcov Akadémie vied ČR a Národného múzea so svojimi doktorandmi Tadeášom Nečasom z Česka a Gabrielem Badjedjeou z Konga tiež vykonali detailnú morfologickú analýzu, vrátane analýzy tvaru a veľkosti kostí za využitia mikropočítačovej tomografie v spolupráci s Ústavom teoretickej a aplikovanej mechaniky AV ČR.

 „Na tomto objave je úžasné i to, že dokonalo ilustruje, aká dôležitá je spolupráca medzi inštitúciami, ako sú Národné múzeum a Akadémia vied Českej republiky. Osobne si veľmi cením túto previazanosť a verím, že povedie k ešte mnohým ďalším zásadným objavom na poli vedy,“ hovorí generálny riaditeľ Národného múzea Michal Lukeš.

Morfologická analýza ukázala, že Congolius pravdepodobne predstavuje prípad konvergentnej evolúcie, čo znamená, že žaby z tohto rodu síce vyzerajú veľmi podobne ako iný rod žiab (tu rod Hyperolius), ale nie sú s ním blízki príbuzní. Podobnosť teda vznikla pravdepodobne ako dôsledok prispôsobenia sa podobným žovptným podmienkam. Známy prípad konvergencie je napríklad schopnosť letu u netopierov a vtákov, alebo tvar tela veľrýb, ktoré patria medzi cicavce, ale vyzerajú ako ryby.

 „Náš objav vnáša nový náhľad na evolúciu žiab, zároveň poukazuje na nedostatočné poznanie biodiverzity ťažko prístupných pralesov stredného Konga,“ vysvetľuje Václav Gvoždík a pokračuje: „Podľa dostupného, ale veľmi skromného materiálu v svetových múzeách sme zmapovali detailný prehľad výskytu druhu a naozaj sa zdá, že Congolius je endemický (čo znamená, že nikde inde sa nevyskytuje) pre stredné Kongo, teda na juh od rieky Kongo. Podobné rozšírenie má napríklad šimpanz bonobo, s ktorým sa vedci pri výskume obojživelníkov tiež stretli a v skupine zvyknutej na prítomnosť človeka s nimi strávili celý deň.

 

Indiana Jones v podaní biológov

Najväčšou prekážkou pri výskume bola odhľahlosť lokalít v strednom Kongu a ich zlá dostupnosť. „Z východiskového bodu mesta Kisangani sme sa do oblasti trmácali po vodou vymletých úzkých pralesných cestách na motorkách celé štyri dni. Musel som si vždy večer dať ibuprofen, tak som mal rozlámané telo,“ dodáva so smiechom Václav Gvoždík. „Samozrejme v celom regióne, nielen v lese, nie je žiadna elektrická sieť, žiadny telefónny signál – tri týždne sme tak boli odrezaní od komunikácie so ´západným´ svetom,“ opisuje dobrodružný výskum.

Výskumom biodiverzity v oblasti strednej Afriky sa Václav Gvoždík zaoberá už 16 rokov. Bohatstvo druhov organizmov je v strednej Afrike veľmi málo známe a do veľkej miery vedecky doposiaľ nepopísané. „Zároveň sú miestne ekosystémy pod veľkým tlakom zo strany mnohých zahraničních – najmä čínských – ale i nadnárodných korporácií so záujmom o ťažbu. Dochádza tu k plošnému výrubu lesov pre ťažbu dreva, ale rozšírená je aj ťažba nerastných surovín vrátane vzácných minerálov, ako sú diamanty, zlato alebo koltán. Preto skoré rozpoznanie biodiverzity, kým ešte existuje, je potrebné zároveň pre podporu ochrany prírody. Žaby sú často tiež indikátormi doteraz relatívne zdravých vodných zdrojov,“ opisuje dôvod svojho výskumu v tejto oblasti Václav Gvoždík.

Pre Václava Gvoždíka nejde pritom o prvý veľký objav: v Kongu znovuobjavil tiež zabudnutý druh krokodíla a v minulom roku popísal hneď dva nové druhy kriticky ohrozených žiab z Kamerunu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Národní muzeum Praha

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa