Koniec legendy: Boeing vyrobil posledný Jumbo Jet

2023-02-03 13:00:00 |   |    | 

Legendárny Boeing 747, titulovaný ako „Kráľovná nebies“, po vyše polstoročí definitívne končí. Posledný Jumbo Jet s typickým hrbom v prednej časti si v utorok za veľkej slávy prevzali americké nákladné aerolínie Atlas Air.



 

Jumbo Jet spôsobil doslova revolúciu v leteckej doprave. Keď začal v roku 1970 lietať, bol najväčším komerčným lietadlom na svete a tiež prvým s dvoma uličkami. „Umožnil viacerým ľuďom lietať ďalej, rýchlejšie a dostupnejšie ako kedykoľvek predtým,“ uvádza Boeing, ktorý týchto strojov vyrobil dokopy 1574.

Stroj s číselným označenám 747 však počas svojej éry vystriedal rad úloh. Slúžil ako nákladné i dopravné lietadlo schopné prepraviť viac ako 500 cestujúcich a poznáme ho aj ako Air Force One, ktoré je určené pre prezidentov Spojených štátov.

Posledné lietadlo tohto modelu zišlo z montážnej linky vlani na začiatku decembra a v utorok bolo odovzdané jeho majiteľovi, nákladnej leteckej spoločnosti Atlas Air. Slávnostnej udalosti sa zúčastnili tisícky ľudí, vrátane bývalých i súčasných zamestnancov či slávneho herca (a pilota) Johna Travoltu.

Ukončenie výroby však neznamená, že tento typ lietadla zmizne z oblohy, bude tam len čoraz vzácnejšie. Hoci posledné americké aerolínie Delta prestali lietadlo používať na osobnú prepravu v roku 2017, niektorí zahraniční prepravcovia s ním lietajú aj naďalej, vrátane nemeckej spoločnosti Lufthansa.

Boeing 747 spoznáte podľa charakteristického „hrbu“. Tento dizajnový prvok vznikol vďaka druhej palube, ktorá sa tiahne od kokpitu dozadu cez tretinu lietadla a inšpiroval aj jednu z jeho prezývok –Veľryba. Hovorí sa mu však aj Kráľovná nebies a známy je tiež ako Jumbo Jet.

História Boeingu 737 je skutočne pôsobivá. Od spustenia výroby v roku 1967 si viac ako 100 zákazníkov zakúpilo 1 574 lietadiel v 17 rôznych verziách. Tie zaznamenali viac ako 118 miliónov letových hodín a takmer 23 miliónov pristátí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa