„Šumavské trojhradie“ je plné prekvapení

2014-02-17 15:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Ak okrem prírody milujete aj historické pamiatky, nemali by ste pri návšteve Šumavy obísť tri významné hrady. Milovníkov romantiky zaujme najromantickejší šumavský hrad Velhartice. Prívlastok „najväčšia zrúcanina v Čechách“ má hrad Rabí, nuž a najvyššie položeným kráľovským hradom, takisto v oblasti Čiech, je Kašperk. Všetky tri historické skvosty sú od seba vzdialené iba niekoľko kilometrov.



 „Šumavské trojhradie“ je vlastne dobrovoľným spojením troch zaujímavých hradov, ktoré majú prilákať turistov na Šumavu nielen kvôli prekrásnej prírode, ale aj podmanivej histórii. Hrady Velhartice, Rabí i Kašperk sa nachádzajú v okolí mesta Sušice, ktoré bolo v minulosti osadou, kde sa ryžovalo zlato. Neskôr získali Sušice dokonca titul kráľovského mesta.

 

Romantický hrad Velhartice

Už na prvý pohľad zaujme tento neskorogotický hrad svojou architektúrou. Jeho vznik sa datuje do prelomu 13. až 14. storočia. Čo môžete na tomto mieste obdivovať? V prvom rade zrúcaninu hradu, nachádzajúcu sa na skalnatom výbežku, nad riekou Ostružná. K pozoruhodným pamiatkam európskeho formátu patrí kamenný most so štyrmi oblúkmi, ktorý ponúka prekrásny výhľad na okolie. Je dlhý takmer 32 metrov a dosahuje výšku 10 metrov.

Za návštevu stojí aj hradná veža, ktorej múry sú hrubé 2,5 metra a bývalý hradný pivovar. Zaľúbené dvojice by nemali vynechať návštevu zámku. Jeho interiér priam zaváňa romantikou a prezrádza veľa zo života jeho bývalých obyvateľov.

 

Rabí ako najväčšia zrúcanina v Čechách

Hrad Rabí pôsobí naozaj grandiózne, veď jeho hradby siahajú do dĺžky takmer deviatich kilometrov. Najstaršou časťou hradu je vyhliadková veža, ktorá pochádza z obdobia 12. storočia. Postupne k nej pribúdali ďalšie časti a vďaka tomu je Rabí známy najmä svojou majestátnosťou. Nádvoria, hradné paláce či podzemie kostola Najsvätejšej trojice prenesie návštevníkov do dôb dávno minulých. A to nie je všetko. V letných mesiacoch sa tu konajú sprievodné akcie, počas ktorých si môžete vyskúšať streľbu z kuše, ryžovanie zlata či zhotovovanie sviečok z včelieho vosku.

 

Kašperk je najvyššie položený kráľovský hrad v Čechách

Hrad Kašperk sa nachádza v nadmorskej výške 886 metrov nad morom, čo z neho urobilo najvyššie položený kráľovský hrad v Čechách. V súvislosti s touto stavbou sa najčastejšie spomína meno významného panovníka Karla IV., ktorý ho vybudoval s cieľom chrániť oblasť preslávenú hlavne ryžovaním zlata a hranice s Bavorskom.

Aké poklady na hrade nájdete? Zaujímavý je najmä ručne vyrábaný strop z trámov, ktorý je starý niekoľko stoviek rokov. Okrem toho je tu plno zaujímavých exponátov, ktoré sa našli pri vykopávkových prácach ako zbrane, nábytok či hračky.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa