Na návšteve v Miškovci, meste preslávenom jaskynnými kúpeľmi

2013-09-24 11:30:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Miškovec, Miškolc alebo Miskolc? Nech už toto mesto na severe Maďarska nazveme hociktorým z týchto troch názvov (v slovenskom jazyku správne Miškovec, pozn. aut.), isté je, že reč je o historickom, turistickom, administratívnom a priemyselnom centre regiónu, ktoré stojí za to navštíviť. A tak pokiaľ ešte nemáte na túto jeseň nejaký cestovateľský plán, prijmite pozvanie práve do Miškovca. Je od nás napokon vzdialený, len čo by ste kameňom dohodili.



Vedeli ste...?

Vedeli ste napríklad, že Miškovec je partnerským mestom našich Košíc? Sú si vlastne aj v mnohom podobné. Tak napríklad obe tieto mestá tvoria dôležité centrá svojich regiónov, majú krásne historické centrá plné významných architektonických pamiatok, v oboch je významne zastúpený priemysel a aj ich rozloha je podobná, hoci obyvateľov má Miškovec menej - približne 170 tisíc, čo z neho robí štvrté najväčšie maďarské mesto. Nachádza sa na severe Maďarska v údolí rieky Slaná v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe. Jeho názov vyplýva z názvu rodu, ktorý tu kedysi vládol - išlo o rod Miškovcov. Na mesto bol povýšený v roku 1365 uhorským kráľom Ľudovítom Veľkým z rodu Anjou.

Ťažká rana na Miškovec prišla v šestnástom storočí v podobe tureckej nadvlády. 18. a 19. storočie však pre toto mesto znamenali veľký krok vpred. Začal sa tu totiž budovať sklársky a železospracujúci priemysel a svoje zohrala aj ťažba nerastných surovín v neďalekých Bukových horách. V tomto období sa v Miškovci postavilo mnoho významných budov a tiež sa tu vybudovala tretia najstaršia električka v Uhorsku. V roku 1945 bol k nemu pričlenený susedný Diósgyór a Miškovec bol prakticky až do pádu socializmu druhým najväčším maďarským mestom. Po roku 1989 sa úpadkom priemyslu drasticky znížil aj význam mesta a tiež počet obyvateľov.

 

Mesto turizmu

Deväťdesiate roky ani u nás a rovnako ani v Maďarsku neboli príliš šťastným obdobím. Aj Miškovec sa len ťažko spamätával zo stratených pozícií v ocielarskom priemysle. Svoj význam však postupom času našiel v inej oblasti a to v oblasti turistickej. Úspešne využil a aj naďalej využíva svoju atraktivitu, ktorá vyplýva z množstva pamiatok a taktiež z krásneho okolia.

Tak napríklad v pričlenenom Diósgyóri sa nachádza významný stredoveký hrad z 12. storočia, ktorý bol jedným z najdôležitejších sídel rodu Anjou v Uhorsku. V samotnom Miškovci niekoľko významných pamiatok súvisí s miestnym vrchom Avas. Na ňom nájdeme napríklad gotický protestantský kostol, ktorého základy boli vybudované už v trinástom storočí. Nachádza sa tu však aj novší secesný drevený kostol alebo aj televízna veža z roku 1966. Pod vrchom má svoje miesto zasa historické Alžbetino námestie so sochou aj nám dobre známeho Ľudovíta Košúta.

Historickému centru dominuje Sečéniho ulica, ktorá funguje aj ako hlavná nákupná trieda. V centre však nájdeme mnohé ďalšie ulice, ktoré turistom ponúkajú romantiku historických budov. Určite vám do oka padne najstaršie murované divadlo v Maďarsku, čiže Národné divadlo, Rákociho dom dnes slúžiaci ako mestská galéria, Námestie hrdinov s kostolom minoritov či významné Múzeum Otta Hermana. Ak by ste mali už dosť starých budov, vyberte sa do miestnej zoologickej záhrady alebo navštívte komplex univerzitného mestečka. Ak by ste mali chuť na trochu prírody, zájdite si do neďalekých Bukových hôr, ktoré vás najmä teraz na jeseň prekvapia príjemnou atmosférou. Okolie Miškovca však ponúka aj kúpeľnú liečbu a to v mestečku Miskolctapolca, kde sa pacienti liečia priamo v prírodnej jaskyni. Tak čo? Prijímate pozvanie?

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa