Šášov

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Šášov



 

Hrad Šášov neďaleko Žiaru nad Hronom mal výbornú strategickú polohu a chránil dôležitú cestu do banskej oblasti. Preslávil sa však najmä ako sídlo lúpežných šľachticov, ktorí namiesto ochrany drancovali okolie.

 

História

Zrúcanina hradu Šášov stojí na okraji Štiavnických vrchov na strmom brale Orlí kameň nad údolím rieky Hron v nadmorskej výške 340 m. Mal výbornú strategickú polohu a chránil dôležitú cestu do banskej oblasti. Bol tiež strediskom provincie, zvanej Šúšolská a v starých listinách sa spomína aj pod názvom "Castrum de Susol".

Prvá písomná zbierka o hrade pochádza z roku 1253, kedy bol jeho majiteľom ostrihomský arcibiskup Vančaj (Vancha) a jeho príbuzní Peter a Vincent, ktorí hrad údajne o pár rokov skôr aj postavili ako typickú ranogotickú pevnosť s obrannou vežou, obytným palácom a obvodovou hradbou.

Významným bol v Šášove rok 1424, keď hrad daroval svojej manželke Barbore sám kráľ Žigmund. V 15. storočí sa na stredovekom feudálnom sídle tiež uskutočnili najväčšie prestavby. Zdvojili vstupnú bránu do horného hradu a opevnili južný svah hradného brala. Prestavali východný palác a pribudol severný palác s dĺžkou 33 metrov, kde sa na prízemí rozprestieralo päť funkčne odlišných miestností so samostatnými vstupmi. V strede paláca bola situovaná kuchyňa s priestranným vyvýšeným murovaným ohniskom.

V roku 1677 hrad spustošilo vojsko Imricha Thökölyho a od tých čias ho nereštaurovali.

 

Súčasnosť

V súčasnosti Združenie na záchranu hradu Šášov uskutočňuje konzerváciu hradu, obnovu niektorých jeho častí, resp. zachovanie súčasného stavu.

V júli 2007 bola pod hradom v malom domčeku zriadená Informačná kancelária, ktorá býva otvorená počas mesiacov júl a august. V dome sa nachádza aj Pamätná izba, kde je nainštalovaná etnografická výstava.

 

Video

 

Povesti a legendy

So Šášovom sa spája povesť vysvetľujúca jeho názov. Podľa nej raz hradný pán ženil dcéru a chcel jej vystrojiť veľkolepú veselku. Hosťom plánoval ponúknuť aj medvedie mäso, všetky jeho pokusy o ulovenie vzácneho divého zvieraťa však končili neúspechom. Deň pred svadbou sa pán rozhodol, že to skúsi ešte raz a do lesa so sebou vzal aj svojho šaša. Ten sľúbil, že mu bude zviera nadháňať.

Celý deň chodili po hustých lesoch, no bezvýsledne. Už sa chceli pomaly poberať domov, keď odrazu zbadali veľkého maca. Pán sa ho pokúsil skoliť, no len ho zranil a medveď sa veľmi rozzúril. Vrhol sa na nešťastníka a takmer ho zabil. V poslednej chvíli mu pribehol na pomoc verný šašo, ktorý sa kotrmelcom zvieraťu uhol a sekerou mu zaťal rovno do hlavy. Pán mu z vďačnosti za svoj život daroval šľachtický titul a hrad, ktorý nazvali Šášov.

 

Ako sa tam dostať

K hradu vedie zo Šášovského Podhradia zelená značka, výstup trvá asi 15 minút. Parkovať sa dá priamo pod hradnou skalou, v obci stojí autobus aj vlak.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Žiar nad Hronom (5 km)

Kremnica (16 km)

Pustý hrad (Teplica) (17 km)

Vyhne (20 km)

Kremnické Bane (20 km)

Zvolen (23 km)

Žarnovica (23 km)

Hrad Revište (23 km)

Zvolen (23 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa