Turniansky hrad, hrad Turňa

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Turniansky hrad, hrad Turňa



 

Turniansky hrad je majestátna zrúcanina na vrchu s krasovitým reliéfom a vzácnou flórou a faunou len 5 kilometrov od maďarských hraníc.

 

História

Presný vznik Turnianskeho hradu zaznamenaný nie je, najstaršie písomné záznamy však spomínajú ako jeho majiteľa krajinského sudcu, palatína a župana bána Bomokosa, najznámejšieho člena rodu Myskócz, ktorý hrad dostal v 2. polovici 12. storočia darom od kráľa Bela III.

Po jeho smrti pripadlo panstvo opäť korune a Belo IV. ho roku 1243 daroval bratom Bebekovcom. V roku 1255 sa kráľ osobne zdržiaval na Turnianskom hrade a krátko pred smrťou ho daroval grófom Tekusovcom, ktorí neskôr prebrali priezvisko Tornay. Tí boli majiteľmi hradu a obce do roku 1406, keď ich rod vymrel.

V roku 1476 hrad kúpil Imrich Zápoľský a v obave pred tureckými vpádmi nariadil jeho ďalšie opevnenie. Napriek tomu ho však v roku 1652 Turci obsadili. Za stavovského povstania bolo panstvo striedavo v rukách panovníka a Imricha Thökölyho, po jeho definitívnej porážke nechali Turniansky hrad v roku 1685 na rozkaz cisára Leopolda zničiť.

Definitívnu bodku za jeho pohnutým osudom dalo obdobie národnooslobodzovacieho boja (1848), keď v zachovalých miestnostiach hradu ubytovali domobrancov. Z ich nedbanlivosti vznikol požiar, ktorý zničil celú konštrukciu strechy. Počas II. svetovej vojny Nemci poškodili aj ruiny hradu, keď odtiaľto odstreľovali cestu vedúcu do Košíc.

 

Súčasnosť

Zo stredovekého hradu dodnes stoja múry opevnenia s baštami, gotického paláca aj štvorhrannej veže, ktorá je najstaršou časťou areálu. Zaujímavosťou je dosiaľ v skalách dobre viditeľná cesta so stopami po kolesách vozov, ktorými na hrad prepravovali zásoby a materiál.

Turniansky hradný vrch, ktorý je súčasťou Zádielskej planiny, je výnimočný aj tým, že je domovom vzácnej teplomilnej flóry a fauny. V prírodnej rezervácii možno nájsť napríklad kriticky ohrozenú a zákonom chránenú rastlinu s názvom rumenica svieža.

Zo zrúcanín Turnianskeho hradu je pekný výhľad na obec Turňa nad Bodvou, malebnú Hájsku dolinu aj Zádielsku planinu.

 

Video

 

Povesti a legendy

S Turnianskym hradom sa spája povesť o hradnej pani, ktorá raz v návale žiarlivosti zavraždila mladého šľachtica a z tohto krutého činu obvinila vlastnú sestru. Keď však mala nad mŕtvym svoje tvrdenie odprisahať, pravda vyšla najavo. Vrahyňa obrátila smrtiacu zbraň proti sebe a odvtedy sa vraj ako prízrak po nociach túla hradbami.

 

Ako sa tam dostať

K zrúcaninám hradu sa dostanete po žltej turistickej trase z obce Háj alebo po modrej z obce Turňa nad Bodvou, kde sa dá zaparkovať pri penzióne Pod Hradom. Cesta odtiaľ trvá asi 45 minút.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Turňa nad Bodvou

Slovenský kras

Cukrová homoľa v Zádielskej tiesňave (5 km)

Jasovská jaskyňa (19 km)

Hrad Krásna Hôrka (29 km)

Krásnohorská jaskyňa (28 km)

Rožňava (32 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa