Oponický kaštieľ (Chateau Appony)

2021-09-01 08:00:00 |   |    | 

Oponický kaštieľ (Chateau Appony)



 

Ešte donedávna to bola ruina, dnes je však z Oponického kaštieľa luxusný hotel s unikátnou knižnicou.

 

História

Kaštieľ sa nachádza v malej slovenskej dedinke Oponice kúsok od Nitry. Spája sa s rodom Apponyiovci, ktorí pôvodne obývali hrad, no v 16. a 17. storočí si na majestátne sídlo prebudovali kamennú stavbu v obci. Postupne k nemu pristavovali ďalšie krídla, ako posledná vznikla v roku 1846 knižnica, ktorou kaštieľ získal pôdorys v tvare písmena U.

Knižnica patrila k najväčším v strednej Európe. Pôvodne sídlila vo Viedni, neskôr sa presťahovala do Bratislavy a stala sa prvou verejnou knižnicou v Uhorsku, až ju napokon nechali previezť do Oponíc. Obsahovala asi 25–tisíc kníh a spisov mimoriadnej hodnoty, medzi nimi napríklad aj Guttenbergovu Bibliu z roku 1435 alebo rukopisné diela antických autorov.

Apponyiovci v kaštieli hostili množstvo významných a zaujímavých ľudí. Patrili k nim bratia amerického prezidenta Roosevelta aj samotný Theodore Roosevelt v roku 1910, indický maharadža či americký miliardár Thomas Cordeza, ktorý sa plavil spolu so svojou matkou na Titanicu. Na biliardovom stole tancovala a spievala afroamerická speváčka Josephine Bakerová, múza Hemingwaya či Picassa.

Kaštieľ vlastnili až do 2. svetovej vojny, v roku 1948 bol spolu s celým panstvom zoštátnený. Určitú dobu v ňom sídlil závod na výrobu vín, škola aj škôlka a keď sa dostal do vlastníctva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, slúžil na ubytovanie študentov aj ako vzdelávacie stredisko.

Škola však nemala dostatok financií na rekonštrukciou a objekt začal chátrať. Po roku 2000 sa budovy začali rozpadať, zachránil ich až odpredaj súkromnému investorovi, ktorý v rokoch 2007 až 2011 uskutočnil rozsiahlu rekonštrukciu kaštieľa.

 

Súčasnosť

Kaštieľ má tri dvojpodlažné krídla, na nárožiach toho južného sú situované dvoj- a trojpodlažné veže baštového tvaru. Doteraz sa zachovali niektoré renesančné a barokové klenby.

Po rekonštrukcii v ňom sídli štvorhviezdičkový hotel, vybrané časti sú však prístupné aj pre neubytovaných hostí. K tým najzaujímavejším patrí knižnica, ktorá v súčasnosti obsahuje 8222 titulov vo viac ako 15.000 zväzkoch napísaných v 12 jazykoch. Najstarším dielom je spis filozofa Isokrata z roku 1515.

 

Video

 

Ako sa tam dostať

Kaštieľ sa nachádza na okraji obce Oponice a je veľmi dobre prístupný pešo i autom.

 

Vstup so psom

Vstup do parku je možný so psami na vôdzke.

 

Zaujímavosti v okolí

Tribeč

Oponice

Horné Lefantovce (7 km)

Topoľčany (16 km)

Bošany (18 km)

Slovanské hradisko Bojná (21 km)

Múzeum socializmu a studenej vojny v Alekšinciach (25 km)

Nitriansky hrad (25 km)

Nitra (26 km)

Partizánske (30 km)

Jaskyňa Čertova pec (30 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa