Divadelná jeseň v Nitre

2011-09-24 10:00:00 |   |    | 

Do mesta sa vrátili tisícky študentov a ulice pokrýva prvá vrstva suchých listov. Je čas Divadelnej Nitry. Stala sa už všeobecne obľúbeným symbolom skorej jesene. Hlavne preto, že tento medzinárodný festival nie je „len“ o divadelných doskách. Jeho umeleckou atmosférou žije celé mesto. A tento rok sa od 23. do 28. septembra bude aj oslavovať. Sviatok umenia, sviatok 20. narodenín Divadelnej Nitry.



Bude sa sledovať, spomínať, hrať, spievať, tancovať, diskutovať a obdivovať. V divadlách, uliciach, kaviarňach, galériách, na námestí, na pôde univerzít aj pod hradom. Organizátori festivalu zostavili program pre všetkých.

Pre milovníkov divadla sú otvorené predovšetkým brány Divadla Andreja BagaraStarého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Tešiť sa môžete na množstvo inscenácií slovenskej aj zahraničnej tvorby. Predstaví sa divadelná elita aj vychádzajúce hviezdy z Poľska, Veľkej Británie, Litvy, Belgicka, Ruska, Francúzska a ďalších krajín.

Divadelná Nitra sa priatelí aj s filmom. V rámci prehliadky európskej filmovej tvorby bude odvysielaných niekoľko zaujímavých slovenských a zahraničných snímok.

Vychutnáte si ich v študentskom prostredí Filmového klubu Nitra pri UKF v Aule UKF.

Okrem hlavného programu sú pre všetkých pripravené sprievodné podujatia. Svätoplukovo námestie sa zmenilo na Divadelný jarmok. V jeho stánkoch nájdete výrobky ľudového remesla, ručne vyrábanú bižutériu a tradičné dobroty. Priestor jarmoku a jeho okolia bude dejiskom koncertov, výtvarných akcií, premietania filmov, hier, súťaží, atrakcií a pouličného divadla pre deti aj dospelých.

K sprievodným podujatiam festivalu už tradične patrí sobotňajšia Biela noc. Nočné prehliadky výstav v Nitrianskej galérii, Ponitrianskom múzeu a Synagóge dopĺňajú atraktívne podujatia v centre mesta. Medzi nimi napríklad očarujúci lampiónový sprievod, koncerty či ohňová show.

Divadelná Nitra sa točí aj okolo detí. Sprievodné podujatie Festival deťom láka divadelnými a filmovými predstaveniami, koncertmi, výtvarnými dielňami, tvorivými akciami, súťažami a hrami.

Prekvapením tohto ročníka Divadelnej Nitry je sekcia Extra 20. Zlučuje špeciálne podujatia pri príležitosti 20. ročníka festivalu. Prezentácie, medzinárodné sympózium, odborné prednášky, výstavy, diskusie, ale aj tanec, pouličné divadlo a ešte viac zábavy sú prídavkom, ktorý okorení veľkú umeleckú narodeninovú párty. Ste srdečne pozvaní.

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa