Eyes On: mesiac fotografie vo Viedni

2012-10-29 16:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Eyes On - mesiac fotografie vo Viedni štartuje u našich susedov už zajtra, 30. októbra. Piaty ročník podujatia ponúkne vo Viedni až do 30. novembra 225 výstav a sprievodných akcií k téme fotografie.



K mesiacu fotografie vo Viedni sa pripoja múzeá ako Wien Museum, Prírodovedné múzeum i mnohé viedenské galérie ako Julius Hummel a Hubert Winter, Off Spaces, mo.ë alebo brick5. Otvorenie Eyes On prebehne vernisážou výstavy distURBANces vo viedenskom múzeu MUSA.

Spoločný projekt v rámci Európskeho mesiaca fotografie pripravilo sedem partnerských miest: Berlín, Bratislava, Budapešť, Ľubľana, Luxemburg, Paríž a Viedeň. Výstava distURBANces prinesie perspektívu umelcov na urbánny, technologický a politický vývoj.

Spektrum výstav prinesie aj projekt Viennas Shooting Girls. Židovské fotografky z Viedne v Židovskom múzeu, prezentáciu fotografií z Afriky v Etnologickom múzeum alebo výstavu fotografií slávnych fotografov v galérii Westlicht, ktoré budú vydražené 23. novembra.

Predaukčná prezentácia ponúkne špičkové dobové fotografie a vintage fotky od takých mien ako Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Elliot Erwitt, Manuel Álvarez Bravo či Tina Modotti. Z domácich autorov nebude chýbať vynikajúci fotograf Moriz Nähr (1859-1945), ktorý fotografiami zdokumentoval dielo a život maliara Gustava Klimta.

Viedenský dom umenia Kunst Haus láka zas na zaujímavú výstavu umenia fotoautomatov, ktorá prináša „estetiku zachytenú za závesom“ počnúc od surrealistov ako André Breton, Luis Buñuel, Max Ernst a Salvador Dalí, ktorí ako prví rozpoznali jeho potenciál pre umenie až po umelcov ako Andy Warhol, Arnulf Rainer alebo Cindy Sherman.

Viedenský Künstlerhaus predstaví skupinovú výstavu Me Myself & Them, sériu V Kurhoteli fotografa Marka Zinka alebo architektonické fotografie Peza Hejduka. Viedenská Kunsthalle vystavuje medziiným diela módnej návrhárky Susanne Bisovsky a Centrum architektúry prezentáciu Pátranie po YU rakúskeho fotografa Wolfgang Thaler, ktorý sa s fotoaparátom vybral po stopách socialistickej architektúry v bývalej Juhoslávii.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa