Kam cez víkend: Košický hrad ožije stredovekom

2013-05-15 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Zakonzervované ruiny hradu na vrchu Hradová nad Košicami, ktoré vďaka projektu Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 získali obnovený vzhľad i upravené okolie, sa už najbližšiu sobotu, 18. mája, otvoria návštevníkom. Bohatý program pre malých, ale aj veľkých nadšencov histórie od 10.00 do 19.00 pripravilo košické Občianske združenie Casstelum Cassovia.



Program na hrade sa pripravuje tak, aby Košický hrad, aspoň v letnom období, opäť ožil stredovekým životom. Návštevníci sa môžu tešiť na Vikingov a zobrazenie ich dobového života a bojov v 9. a 10. storočí v podaní členov košickej skupiny historického šermu Dagstyrr.

Na hrade nájdu aj stredovekú vojenskú kuchyňu s ochutnávkami vtedajších jedál, uvidia ukážky starých remeselných zručností hrnčiarov, tesárov a kamenárov i prácu sokoliarov.

Sobotňajší program pre návštevníkov vyplní aj vystúpenie hudobnej skupiny Ethno rytmo na pódiu hradného amfiteátra a dva hudobné workshopy so zameraním na bicie a fúkacie nástroje. Pre deti sú pripravené rôzne hry a animačné aktivity, ale aj zábavné maľovanie na tvár.

Pre milovníkov histórie pripravili organizátori v spolupráci s Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) o 13.00 a 15.00 moderované prehliadky areálu hradu. Dozvedia sa, aké poznatky priniesol nedávny záchranný archeologický výskum, ktorý sa uskutočnil pred obnovou hradu.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa