TOP lyžiarske rezorty v Európe: kedy otvárajú? (1. časť)

2013-11-29 12:05:00 |   |    | 

Hoci slovenské horstvo ešte veľkú nádielku snehu nedostalo, na mnohých miestach v Európe sa už dá venovať zimným športom. Zisťovali sme, kedy otvárajú najlepšie zimné strediská na starom kontinente.



 

  • Najlepší prašan: Andermatt, Švajčiarsko

Ak milujete čerstvý prašan, potom bude pre vás lyžiarskym rajom na zemi švajčiarsky Andermatt. Jedinou zlou správou je fakt, že na miestne dobrodružstvá si ešte budete musieť počkať, stredisko naplno rozbieha tohtoročnú sezónu až tesne pred Vianocami. O to viac si však rozprávkové mestečko obklopené pocukrovanými horami môžete vychutnať, oslava najkrajších sviatkov roka práve tu stojí skutočne za to.

 

  • Najlepšia lanovková sieť: Chamonix, Francúzsko

V bezproblémovom prístupe k zjazdovkám jednoznačne víťazí francúzske stredisko v údolí Chamonix. Desaťkilometrové turistické mestečko žije po celý rok, najviac sa však prebúdza práve s napadnutím prvého poriadneho snehu. Tunajšie nekonečné kilometre sedačkových lanoviek vás dovedú až pred samotnú nebeskú bránu, teda k tesnej blízkosti najvyššieho vrchu Európy Mont Blanc. Prvá lanovka čiastočne otvorí už túto sobotu, od polovice decembra bude fungovať naplno a pridajú sa k nej ďalšie. V plnej prevádzke bude stredisko v posledný decembrový týždeň a sezóna potrvá do apríla.

 

  • Najlepšie občerstvenie na horách: Zermatt, Švajčiarsko

Žiadny lyžiar pri odchode na hory nezabudne na termosku s čajom a niečo drobné na zahryznutie, niektorí si dokonca berú kompletnú stravu na celý deň. Vo švajčiarskom stredisku Zermatt sa však oplatí prestravovať priamo na svahoch, a to nielen preto, že bufety a reštaurácie tu ponúkajú skutočné delikatesy za pomerne rozumnú cenu. Vďaka bohatej sieti lanoviek, z ktorých mnohé otvoria už tento víkend a premávajú až do mája, sa pravdepodobne vyveziete na kilometre ďaleko od vášho ubytovania a skutočne sa vám neoplatí počas dňa schádzať do údolia.

 

  • Najlepší vysokohorský freeriding: Alagna, Taliansko

Južný svah talianskeho masívu Monterosa na severe krajiny patrí adrenalínu a skúseným jazdcom na lyžiach či snowboarde. Tri areály ponúkajú dohromady až 185 kilometrov zjazdoviek, takže malá dedinka, v ktorej trvalo býva iba 400 obyvateľov, sa počas sezóny mení na rozrastené mesto. Vleky a lanovky po prvý raz spustia už tento víkend, denne budú v prevádzke od Mikuláša až do apríla.

 

  • Najlepšia zimná turistika: Bernese Oberland, Švajčiarsko

Popri davoch aktívne športujúcich prichádzajú do zimných stredísk každoročne aj húfy milovníkov turistiky. Samozrejme, venovať sa jej dá vo všetkých spomínaných lokalitách, avšak v preplnených horách si túto aktivitu skutoční nadšenci neužijú. Odporúčame im zamieriť do švajčiarskeho Bernese Oberland, odkiaľ možno podniknúť nezabudnuteľnú niekoľkodňovú cestu cez okolité horstvo, observatórium Jungfraujoch i najdlhší ľadovec v Európe Aletschgletscher.

 

Zdroj/autor: outsideonline.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa