Dolce Vitaj aj v Poprade

2014-06-18 14:00:00 |   |    | 

V Poprade sa dnes otvára festival talianskej kultúry Dolce Vitaj. Okrem jedla tu nájdete aj talianske umenie a známu hudobnú skupinu Ricchi e Poveri.



V Poprade sa dnes začína päťdňový festival talianskej kultúry a gastronómie pod názvom Viva Italia. Podujatie sa začína už o 14:00 na Námestí sv. Egídia, kde sa predstaví okolo 20 talianskych vystavovateľov, ktorí budú ponúkať rôzne talianske špeciality. V Poprade sa predstavia vystavovatelia z viacerých regiónov Slovenska, povedal hlavný organizátor podujatia Fabio Bortolini z Občianskeho združenia Pre mesto. Talianskej kultúre, vínu a jedlu bude patriť hlavné popradské námestie až do nedele.

Na každý deň pripravili organizátori zaujímavý kultúrny program, ktorý má predstaviť taliansku kultúru a umenie. Okrem námestia sa časť podujatí uskutoční aj v Tatranskej galérii v Poprade a v Aquacity. Podvečer sa v Tatranskej galérii uskutoční vernisáž talianskeho fotografa Danielle Pellegrini Svet očami Taliana. Okrem toho pripravili organizátori na dnešný podvečer na Námestí sv. Egídia pre záujemcov minikurz Pizza pre všetkých, nasledovať bude koncert taliansko-slovenského zoskupenia Salix Nel Granaio a večer vyvrcholí program koncertom Petra Cmoríka a Rugero Robin Bandu. „Je to veľmi zaujímavé zloženie, ponúknu repertoár, na ktorý nie sú Slováci zvyknutí, rock and blues. Peter Cmorík bude spievať trochu ináč, ako sme zvyknutí,“ dodal Bortolini.

Minikurz v príprave talianskeho národného jedla Pizza pre všetkých pripravila Scuola Italiana Pizzaiol“ na hlavnom popradskom námestí každý deň o 17:00 až do soboty 21. júna. V Poprade je niekoľko pizzerií, preto minikurz vyznieva možno zbytočne. „Predstavte si, že by Talian chcel otvárať slovenskú reštauráciu v Taliansku. Myslím si, že by potreboval byť trochu naučený, ale najlepšie by bolo, keby ten Talian žil možno desať-pätnásť rokov na Slovensku. Slováci sa veľa snažia, veľa imitujú, ale na to musíš mať gény,“ povedal o dôvodoch organizovania minikurzu v príprave tohto talianskeho národného jedla. Ďalším lákadlom pre gurmánov by mohla byť aj ďalšia špecialita. „Máme čerstvé hľuzovky z Talianska z regiónu Umbria. Sú síce veľmi drahé, ale je to neopakovateľný zážitok,“ dodal Bortolini.

Zaujímavý program sľubujú organizátori aj na ďalšie dni. Štvrtok večer o 18:00 sa na Námestí sv. Egídia predstavia súrodenci Babjakovci. Vlani si ich prišlo vypočuť okolo 2 000 návštevníkov. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií by mal festival Viva Italia navštíviť vo štvrtok večer aj novozvolený prezident Andrej Kiska. Na piatok pripravili organizátori koncert legendárnej talianskej kapely Ricchi e Poveri v popradskom Aquacity. Podujatie Viva Italia je súčasťou celoslovenského talianskeho festivalu na Slovensku Dolce Vitaj. Festival Viva Italia sa koná bez priamej podpory mesta Poprad.

Zdroj: SITA

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa