TIP na víkend: Bratislava zadarmo a čokoláda na každom kroku

2015-04-23 12:00:25 |   |    | 

S prichádzajúcimi víkendovými dňami sa na celom Slovensku môžeme tešiť na prekrásny oddychový čas. Počasie by malo byť pekné, a preto sa môžeme vydať na potulky prírodou i mestami. Na posledný aprílový víkend je pripravených mnoho podujatí, ktoré len čakajú, že ich objavíte a navštívite. Nechajte sa nami inšpirovať a spoznajte Slovensko.



 

Bratislava

 

Tento krát opäť začneme v hlavnom meste. Tu sa práve tento víkend uskutoční deň otvorených dverí – Bratislava pre všetkých. Je to skvelé podujatie otvárajúce dvere do zaujímavých miest Bratislavy. Návštevníci si obzrú ZOO, múzeá, prevezú sa na Prešporáčiku, na lodi a objavia aj to, čo je počas roka ukryté (Kaplnka sv. Jakuba, ostrov Sihoť...). Využite tento čas, aby ste si prešli hlavné mesto a zabavili sa v ňom. Presný program plný hudby a zaujímavostí nájdete na webových stránkach mesta.

Bratislava počas tohto víkendu začne aj tradičnú Bratislavskú burzu kníh. Počas tejto charitatívnej akcie si môžu návštevníci zakúpiť lacnejšie knihy a prispieť tak na kúpu novších kníh pre nevidiacich a slabozrakých. Prispieť môžete aj vy sami tým, že prinesiete svoje knihy, ktoré už nechcete. Burza bude pokračovať až do 29. apríla v priestoroch nádvoria Mestskej knižnice.

sobotu sa obyvatelia mestskej časti Devínska Nová Ves môžu pristaviť na Samových hrách. Táto už tradičná akcia opäť predstaví mnoho remeselníkov a historické skupiny šermu. Odohrá sa tradičný turnaj na koňoch, do tanca bude hrať stredoveká hudba a prídu aj sokoliari.  

V hoteli Sheraton sa počas soboty a nedele uskutoční Coffee Fest oboznamujúci o pôvode, tradičných procesoch výroby a chuti kávy. Predstavia sa tu viacerí baristi s ukážkou ich tvorby (teda vytvárania dokonalých kávových nápojov) a atmosféru dotvorí program a dobrá hudba.

 

Banská Štiavnica

 

V meste sa v sobotu bude niesť lahodná vôňa kávy, čaju a čokolády. Na podujatí Vôňa kávy sa v miestnych kaviarňach (napríklad Klopačka) dozviete o tom, ako sa robí dobrá káva a mnohé zaujímavosti. Ochutnáte taktiež z rôznych druhov týchto mokov. Na večer sú pre vás prichystané dva koncerty.

Zaujíma vás, čo všetko môžete vidieť v Banskej Štiavnici? Prečítajte si tiež: Krásy Slovenska: Banská Štiavnica

Nitra

 

Pri sladkostiach ešte zostaneme, pretože v Nitre sa tento víkend koná Čokofest. Dokonalý zážitok z čokolády vám ukážu na prednáška, prezentáciách, ochutnávkach a podobne. Objavíte, že i doma máme výborné čokolády a to, ako sa z bôbov táto lahôdka vyrába. V sobotu sa čokoholici stretnú v Synagóge a v nedeľu na Kupeckej ulici, kde bude ČokoTrh. Podujatie obohatia koncerty, výstavy a súťaže.

 

Kežmarok

 

Kto má chuť na prírodu, ten by sa mal v piatok zastaviť na Hlavnom námestí v Kežmarku. O 8:30 sa tu začína podujatie Lesnícke dni pod Tatrami, ktoré má návštevníkom predstaviť dôležitosť našich lesov. Mottom je Staráme sa o zvyšovanie hodnôt našich lesov v prospech súčasných i budúcich generácií a v rámci programu sú pripravené zaujímavé súťaže i prednášky. Návštevníci si budú môcť vyskúšať čo to z dennodennej práce lesníkov a poučia sa aj o obyvateľoch lesa.

 

Trnava

 

Do mesta sa opäť vracia súťažná prehliadka vín Víno Tirnavia 2015. Konať sa bude v Športovej hale v piatok a v sobotu vždy od 12:00 do 22:00.  Návštevníci budú mať možnosť degustovať vyše 400 vín zo Slovenska, Českej republiky, Španielska, Francúzska, Talianska a Izraela.

 

Partizánske

 

Pri príležitosti 25. výročia zrodu Hubllovho teleskopu sa v miestnej hvezdárni rozhodli pripraviť zaujímavý program. V piatok večer sem môžete prísť na pozorovanie nočnej oblohy.

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite sa hore na nočnú oblohu. Uvidíte žiarivé hmloviny aj celé galaxie 

Stará Ľubovňa

 

nedeľu svoje brány po zimnej prestávke znovuotvorí Ľubovniansky hrad. Program začne slávnostnou omšou o 14:00 a pokračovať bude sprístupnením výstavy na hrade.

V meste sa v nedeľu otvorí ešte jedna atrakcia. Letnú sezónu tu začne Stredoveký vojenský stanový tábor, kde sa prestavia vojaci, sokoliari aj kuchári. Všetko preto, aby ste zažili autentickú stredovekú atmosféru.

 

Hriňová

 

Piatok a sobota do obce prinesú Medzinárodný filmový festival „Folklór a tradície.“ Nesúťažne si ako diváci budete môcť pozrieť až 8 filmov zo Slovenska, Českej republiky a Nemecka. Témou bude ako inak folklór a tradície, ktoré budú poňaté vždy z iného uhla.

 

Červený Kláštor

 

piatok sa v Pieninách otvoria brány. Začne sa tu totiž letná sezóna a počas jej otvárania sa odomknú aj vody Dunajca. Pripravený je kultúrny program na nádvorí múzea a potom ľudová veselica v Krčme pod lipami. Ste srdeční vítaní.

 

Lučenec

 

Sobota do mesta prinesie hudobný festival Lučenská jarná pieseň, ktorý je venovaný zborovému spevu. Uskutoční sa v Divadle B.S. Timravy a začne už o 16:00. Predstavia sa na ňom spevácke súbory z Lučenca, ale aj okolia a opäť sa pokúsia oživiť tradíciu zborov a spevu.

 

 Želiezovce

 

sobotu a v nedeľu sa v obci môžete tešiť na Svätojurský remeselný jarmok. Otvorí ho prehliadka remeselníkov a poľnohospodárov, nasledovať budú pekáriochutnávkou štrúdlí a na záver prídu vystúpenia. Na nedeľu je pripravené divadlo a ďalšie vystúpenia.

 

Veľké Teriakovce

 

Na pripomenutie našej salašníckej histórie sa túto sobotu od 11:00 začne podujatie Durenie na Ďura. Je to akcia, ktorá pripomína tradície spojené s povolaním pastierov. Návštevníci uvidia ako sa pásli ovce, ako sa strihali a podobne. Pri Salaši pod Maginhradom si návštevníci taktiež pochutia na dobrotách z baranov a jahniatok, pričom sa budú môcť pozerať aj na rôzne remeselné ukážky spojené s predajom. K programu bude samozrejme patriť aj dobrá hudba.

 

Zdroj/autor: TASR, SACR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa