TIP na víkend: Prežite predĺžený víkend na majálesoch a oslavách príchodu letnej sezóny

2015-04-30 12:00:50 |   |    | 

Konečne sme sa dočkali. Pôvabný predĺžený víkend je pred nami a nesie so sebou prísľub dobrej zábavy. Po Slovensku sa totiž po tri dni budú konať zaujímavé podujatia, z ktorých si isto vyberie úplne každý. Netreba sa ostýchať a treba vyraziť von medzi ľudí. A hlavne, máme tu 1. máj lásky čas. Po tom ako svoju polovičku pobozkáte pod rozkvitnutou čerešňou (zrejme sa vám to podarí len v severnejších oblastiach Slovenska, u nás na juhu už kvety odkvitli), tak by ste ju mali vziať na koncert, hrad, alebo do galérie. Istotne zabodujete.



 

Bratislava

 

Jednou z najobľúbenejších akcií je v hlavnom meste Majáles. Koná sa vždy na prelome apríla a mája a prináša so sebou mnoho skvelej hudby a taktiež zaujímavých sprievodných podujatí. Tento rok sa začne už dnes a pokračovať bude do neskorej sobotňajšej noci. Na hlavnom pódiu na Tyršovom námestí opäť vystúpia mladé kapely, ale aj stálice slovenskej scény. K hudbe sa pripoja diskusie o budúcnosti Európy a Európskej Únie, dielne, trhcyklojazda mestom. Príďte sem načerpať novú energiu a pozrite si záverečný ohňostroj nad Dunajom

V jednej z najslávnejších fabrík mesta sa na sviatok práce (teda 1. mája) otvoria dvere pre návštevníkov. Cvernovka ako súčasné centrum dizajnu, umenia a kultúry bude mať Deň otvorených dverí, na ktorý víta všetkých záujemcov. Priestory ateliérov vám sprístupnia od 10:00 do 20:00 a kto príde, ten si obzrie ich prácu, galérie, ďalej koncerty, dielne, vernisáž a dokonca aj krst novej publikácie o Cvernovke. Pre rodiny s deťmi bude pripravený aj detský kútik.

 

Bojnice

 

Na zámku si na tento víkend pripravili úplnú romantiku. Svadby. Počas Medzinárodného festivalu duchov sa odohrá podujatie s názvom Mŕtve nevesty. Múzeum v spolupráci so skromnou firmou bude vystavovať svadobné šaty niekoľkých mŕtvych dám. Neskôr taktiež zinscenujú ich svadobný deň so všetkými starosťami aj radosťami dávnych čias. Objavia sa tu nevesty Beatrix Aragónska, kráľovná Mária z Anjou a iné. Všetky v prekrásnych dobových kostýmoch. Výstava s predstaveniami sa začne dnes a bude pokračovať až do nedele (neskôr sa odohrá aj v termínoch 7.-10.5. a 15.-17.5).

 

Žehra

 

Na Spiši sa môžete tešiť na otvorenie letnej sezóny na tunajšom hrade. Jedna z najväčších slovenských pamiatok predstaví návštevníkom úplne nové objavy. Podtitul Tajomstvá hradného podzemia naznačuje, že sa práve počas tohto víkendu odhalia nové nálezy pod hradom. Objavili tu totiž ľudské pozostatky a spolu s nimi aj mešec plný mincí z 1. a 2. storočia nášho letopočtu. K výstave sa v sobotu o 13:00 pridá program so šermiarmi a ukážkami práce kata v hradnej mučiarni.

 

Humenné

 

Ak milujete lahodný kvasený mok, tak isto neobíďte Námestie slobody. Po 4 dni sa tu totiž bude konať pivný festival Švejkove pivné dni. Začne sa už dnes a ponúkne paletu až 50 druhov pív. K dobrému moku patrí aj skvelá hudba a keďže sa začnú Majstrovstvá sveta v hokeji, tak sa bude premietať zápas na veľkoplošnej obrazovke.

 

Banská Bystrica

 

Prvá májová sobota sa ponesie v znamení vína. Od 14:00 sa totiž na Námestí SNP uskutoční Vínšpacírka – vínna cesta v BB. Odprezentujú sa tu už 30 vinári a návštevníci ochutnajú nápoje zo Slovenska, Maďarska, španielska ale aj ďalekého ChileArgentíny. K programu bude patriť aj ukážka sabrage, prezentácie cigár, výstava a na záver príde bublinková afterparty, kde ochutnáte rôzne sekty, proseccá a francúzske šampanské.

Sviatok práce môžu domáci osláviť na Námestí SNP, kde sa bude oslavovať 20. ročník medzinárodného podujatia United Europe Jazz Festival a tiež sa tu bude otvárať Barborina cesta prepájajúca jedinečné banské mestá v okolí. V piatok si návštevníci môžu zadarmo obzrieť miestnu Hodinovú vežu odkiaľ je prekrásny výhľad na okolie.

Do zajtra ešte stíhate aj výstavy KvetenaVčely. V areály Pamätníka SNP sa od 9:00 odprezentujú záhradníci a včelári a ponúknu vám svoje výrobky.

 

Michalovce

 

Dnes sa v centre Zemplína začína tradičný Jarný jurmarok. K predajným stánkom sa pridajú aj hudobné vystúpenia a športové aktivity. Pred oficiálny začiatkom sa uskutoční ešte aj súťaž vo varení guláša a tradičný máj postavia o 17:00. Zajtra a v sobotu sa miestni športovci môžu tešiť na rôzne súťaže.

 

Banská Štiavnica

 

V toto stredoslovenskom meste si na predĺžený víkend pripravili zaujímavý program. Počas piatku a soboty sa v meste bude konať remeselný trh, koncerty a na Novom zámku je pripravená aj nočná prehliadka (1. mája o 19:00).

 

Majáles a vítanie mája

 

Keďže prichádza máj, s radosťou sledujeme ako sa po Slovensku rozbiehajú Majálesy s trhmi a skvelou zábavou. Okrem toho bratislavského sa môžu na oslavy tešiť aj Prievidžania (na Námestí slobody), Trenčania (Mierové námestie), Malačania (Zámocký park), Piešťančania (Winterova ulica) a mnohí iní. V Lučenci sa pri tento príležitosti bude v sobotu konať Furmansko-remeselný deň, na Zochovej chate sa zase bude opekať vôl a v Gelnici sa bude rúbať drevo počas podujatia „Gelnické lomidrevo 2015“.

 

Otváranie sezóny na hradoch

 

Aj hrady sa vo veľkom pripravujú na letnú sezónu. Okrem spomínaného Spišského hradu svoje brány s veľkou parádou otvoria aj na Oravskom hrade (podujatie Turzove slávnosti), Strečne, Trenčianskom hradeBeckove.  

 

Čierny Balog

 

Otvorenie sezóny tento víkend čaká aj Čiernohronskú železnicuLesnícky skanzen vo Vydrovskej doline. Spolu sa v piatok 1. mája spoja, aby ich návštevníci zažili skvelý deň. Najprv sa zvezú tradičnou súpravou, ktorá vyráža o 6:29 zo zvolenskej vlakovej stanice a o 10:00 odchádza potom z Hronca, aby zaviezla turistov až do skanzenu vo Vydovej. Tu už bude pripravený bohatý kultúrny program s množstvom zaujímavých akcií pre rodiny s deťmi.

Zdroj/autor: TASR, slovakia.travel, SiSa, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa