Nové nálezy v Bojnej

2007-08-20 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Archeológovia v Bojnej predstavili najnovšie výsledky výskumu starého hradiska z ôsmeho a začiatku deviateho storočia.



V archeologickej lokalite nad obcou robia výskumníci z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre pod vedením archeológa Karola Pietu prieskumy už od roku 2004. Doteraz našli a zdokumentovali mnohé nálezy pochádzajúce z počiatkov národných dejín Slovákov, popri iných vzácne ranokresťanské pamiatky.

Najdôležitejšími objavmi v Bojnej je súbor pozlátených reliéfnych plakiet a bronzový zvon. Plakety s figurálnymi kresťanskými reliéfmi pochádzajú s najväčšou pravdepodobnosťou z prenosného dreveného oltára. Texty na nich sú vôbec prvými dokladmi použitia písma u stredoeurópskych Slovanov. Plakety sú jednoznačným dôkazom pôsobenia kresťanstva na území Nitrianskeho kniežatstva už v čase pred pôsobením byzantskej misie Konštantína a Metoda na Veľkej Morave. Tento vedecký objav svojím spôsobom prepisuje ranokresťanské dejiny Slovákov a jeho význam zasahuje do širšieho európskeho priestoru.

NISYS Nitriansky informačný systém

Štefánikova 1
949 01 Nitra
Tel.: 037/16 186, 741 09 06 Fax: 037/741 09 07
e-mail: info@nitra.sk  www.nitra.sk

Zdroj: tasr, aices, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa