TRNAVA Do múzea a galérie vo štvrtok zdarma

2007-09-26 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO – V rámci Svetového dňa cestovného ruchu budú mať návštevníci Trnavy v tento deň voľný vstup do výstavných siení Západoslovenského múzea aj do Galérie Jána Koniarka.



 

 

 

V rámci neho budú môcť tiež záujemcovia absolvovať výstup na vynovenú mestskú vežu. Tá láka najmä atraktívnejším interiérom, ktorý odhaľuje najdôležitejšie historické medzníky vo vývoji Trnavy. Nielen Trnavčanom je venovaná prehliadka najvzácnejších starodávnych pamiatok. Začne sa o 16:00 hod. pred vchodom do turistickej informačnej kancelárie na centrálnom Trojičnom námestí.

Mestská a krajská samospráva chce voľnými vstupmi do kultúrnych inštitúcií podnietiť záujem verejnosti o kultúru. Medzi aktuálne výstavy ZsM, ktoré môže verejnosť navštíviť, patria:

  • expozície venované archeológii
  • gotickej Trnave
  • ázijskému umeniu
  • ľudovému odevu zo západného Slovenska
  • prírode Malých Karpát.

Dom hudby Mikuláša Schneidera Trnavského zas ponúka svetoznámu Dvoranu slávy dobra – rezofonickej gitary, ktorú zostrojil Slovák John Dopyera pochádzajúci z trnavského regiónu. Medzi expozíciami GJK je napríklad zbierka Maje Poláčkovej nazvaná Rozmarné cesty. V jej obrazoch návštevníci nájdu človeka v nespočetných variáciách.

Od roku 1979 je 27. september známy ako Svetový deň cestovného ruchu. Jeho úlohou je pripomínať význam cestovného ruchu pre medzinárodnú spoluprácu, posilňovanie svetového mieru, ochranu prírody a kultúrneho dedičstva ako aj znižovanie chudoby vo svete. Valné zhromaždenie Svetovej organizácie cestovného ruchu (SOCR) v roku 1979 v Španielsku rozhodlo ustanoviť práve 27. september za Svetový deň cestovného ruchu. 27. september bol zvolený z toho dôvodu, lebo v tento deň boli v roku 1970 prijaté stanovy SOCR, najvýznamnejšej medzinárodnej organizácie v oblasti svetového cestovného ruchu. Načasovanie osláv je symbolické i preto, že sa koná v čase, keď sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a zároveň sa začína na južnej pologuli.

TINS Trnavský informačný servis
Trojičné námestie 1
917 01 Trnava
Tel.: 033/551 10 22 Fax: 033/551 10 22
e-mail:
TINS@stonline.sk www.trnava.sk

 

Zdroj/autor: trnava,wnsita,aices,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa