Na Trenčianskom hrade sa zosypala malá časť múru z čias Matúša Čáka

2021-04-27 08:00:00 |   |    | 

Na Trenčianskom hrade spadla malá časť múru pôvodne zo 14. storočia na exponovanom mieste v bezprostrednej blízkosti chodníka. Informoval o tom zástupca riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Tomáš Michalík.



 

Samotný múr pochádza z obdobia Matúša Čáka, v priebehu 20. storočia bol opakovane spevňovaný a stabilizovaný. A práve neodborný prístup v druhej polovici 20. storočia mal za následok jeho deštrukciu,“ priblížil Michalík.

Ako dodal, havarijnú situáciu riešilo vedenie Trenčianskeho múzea s pamiatkarmi a so statikom. Múr spadol v čase, keď bol hrad pre pandémiu zatvorený. Ak to bude technicky možné a ekonomicky únosné, chce Trenčianske múzeum dostať múr po konzultáciách s pamiatkarmi do pôvodného stavu.

Hrad je vlastne súbor murív rôzneho veku, preto sú aj v rôznom stave. Pri obnove murív sa tak nikdy nezastavíme. Určite sa pre zvýšenie bezpečnosti návštevníkov v najbližšom období musíme zamerať na tie múry, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti návštevníckych chodníkov,“ skonštatoval Michalík.

 

Na hrad sa dostanete aj z Lesoparku Brezina cez Južné opevnenie

"Trenčianske múzeum v Trenčíne otvorilo nový prístup do hradu cez južné opevnenie, ide o jeden z výstupov projektu TreBuChET, ktorý realizovali Trenčiansky samosprávny kraj, mesto Trenčín a české mesto Bučovice na Morave," načrtol Tomáš Michalík, zástupca riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne.

Návštevníci sa tak po novom podľa neho dostanú na hrad cez nový vstup, konkrétne z jeho južnej strany. "Na tomto mieste pôvodný historický vstup nikdy nebol, ale teraz už hrad vnímame ako veľmi významnú destináciu kultúrneho turizmu a chceme byť bližšie našim návštevníkom," priblížil.

Južné opevnenie hradu je pre návštevníkov zaujímavé i z historického hľadiska. "Celé opevnenie pochádza v dominantnej väčšine zo začiatku 16. storočia, čiže môžeme hovoriť, že má 500 rokov. Aj vďaka nemu nebol hrad nikdy vojensky dobytý," ozrejmil Michalík.

Na Trenčiansky hrad cez nový vstup zavítal manželský pár z Trenčína. "Návštevu sme nemali naplánovanú, ale manželka už o chvíľu bude rodiť, rozhodli sme sa preto, že využijeme trochu voľný čas a pôjdeme sa prejsť. Išli sme pôvodne pozrieť nový Čerešňový sad, ktorý sa nám veľmi páčil," povedal Peter Fečkanin.

Ako Trenčan sa podľa svojich slov na hrad vždy rád vráti a teší sa, že si pozrie, ako to tam vyzerá. "Odporúčam každému, aby sa sem prišiel pozrieť. Myslím, že je to veľmi pekne spravené, ľudia tu odviedli dobrú robotu, vyhrali sa s tým," podotkol. Obdobne sa vyjadrila i jeho manželka Lenka Fečkaninová, ktorá ako budúca mama ocenila, že nový vstup nie je do kopca.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa