EXTRA Pochované zaživa

2008-09-04 11:00:00 |   |    | 

PAKISTAN - Pakistanský poslanec zastupujúci provinciu Balúčistán, šokoval svojich kolegov tým, že bránil v parlamente rozhodnutie pochovať zaživa päť žien za to, že si chceli samy vybrať manžela.



Israr Ulláh Zahrí začiatkom týždňa totiž v parlamente vyhlásil, že príslušník kmeňa na severozápade Pakistanu v provincii Balúčistán neurobil nič zlé, keď najprv ženy postrelil a potom ich hodil do jamy.

"Sú to tradície staré niekoľko storočí a ja ich budem stále brániť," povedal Zahrí. "Báť by sa mali iba ľudia, ktorí sa oddávajú nemravnostiam," dodal. Tri z obetí boli dospievajúce dievčatá a ich "zločinom" bolo len to, že si želali sami vybrať manžela. Ešte dýchali, keď ich telá v jame zahádzali blatom a kameňmi, uviedla organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch.

Tri dievčatá vo veku 16-18 rokov uniesla skupina mužov z ich kmeňa Umrani a zavraždili ich odľahlej dedine v okrese Džaffirabad. Podľa niektorých správ boli pri únose dievčat použité aj vozidlá vlády provincie Balúčistán a na ich zabitie dohliadal kmeňový vodca, ktorý je bratom provinčného ministra z vládnej Pakistanskej ľudovej strany (PPP). Jej líderkou bola až do zavraždenia úspešná žena a expremiérka Bénazír Bhuttová.

Podľa niektorých informácií sa dve staršie príbuzné pokúsili zasiahnuť, ale takisto do nich strelili a pochovali zaživa s tínedžerkami. Po vyše šiestich týždňoch od vrážd nikoho nezatkli a organizácie na ochranu ľudských práv obvinili miestne úrady zo snahy popravy zatajiť. Poslanec Zahrí v parlamente vyhlásil, že okolo týchto prípadov by sa nemal robiť rozruch - viacerí politici sa však na protest postavili a označili tzv. zabitie na ochranu cti za "barbarské".

Human Rights Watch označil vraždy za "hyenistické zločiny". Pakistanský denník Daily News odsúdil vraždy a napísal, že ľudí, ktorí za ne nesú zodpovednosť, treba postaviť pred spravodlivosť. "Vláda by rozhodne mala pátrať do vrahoch, a nie ich chrániť temným sprisahaním mlčania. Fakt, že tento čin "tají", znamená, že vláda sympatizuje s takýmto správaním," uviedol denník v komentári.

 

Zdroj/autor: telegraph,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa