EXTRA Najväčšia paradajková vojna na svete

2008-08-28 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO/ video - Na vzájomnom ohadzovaní sa paradajkami v rámci festivalu Tomatina, charakterizovaného ako najväčšia paradajková vojna na svete, sa včera zúčastnilo vyše 40tisíc Španielov a zahraničných turistov.



Šesť nákladných áut zložilo 115 ton paradajok v centre mesta Buňol vo východnom Španielsku, kde sa konal už 63. ročník známeho festivalu. Šesťdesiatminútová "vojna" sa na chvíľu dostala mimo vymedzený rámec, keď niektorí z "bojovníkov" začali hádzať paradajky nielen po sebe, ale aj do prizerajúcich sa ľudí na balkónoch domov.

     
V bitke utrpel zranenie hlavy japonský turista.
 
Rozmliaždené paradajky sú jediné povolené zbrane. Skúsení účastníci sa ozbrojili ochrannými okuliarmi a kúpacími čiapkami, zatiaľ čo iní sa v rámci zábavy vyzbrojili parochňami a klobúkmi vyrobenými z vodových melónov. Paradajkovú kašu po boji odstraňovali z ulíc a múrov armády upratovačov, samotní účastníci sa umývali v blízkej rieke.
     
Podujatie stálo mesto Buňol 90 tisíc eur. Festival má pôvod v šarvátke medzi mládežou a predajcami prevrhnutých zeleninových stánkov. Miestne úrady sa najskôr pokúšali Tomatinu zakázať, ale paradajková vojna sa tak preslávila, že mesto dokonca plánuje investovať do zlepšenia prístupových ciest, aby prilákalo ešte viac turistov. Účastníci paradajkovej bitky prichádzajú až z Austrálie, USA a Ruska.
     

Zdroj/autor: tasr,reuters,drom

 

VIDEO Španielsko - Tomatina 2008



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa