NA CESTÁCH Na južnom póle

2009-01-09 14:00:00 |   |    | 

KANADA/ video - Trojica kanadských dobrodruhov dnes oznámila, že dosiahla nový svetový rekord, keď prešla cez Antarktídu na južný pól za najrýchlejší čas.



Muži museli prekonať snehové búrky výrazne znižujúce viditeľnosť, mrazy až mínus 40 stupňov Celzia a jednotvárne stravovanie v podobe opekanej slaniny, syra a masla.

     

Ray Zahab spolu s Kevinom Vallelym a Richardom Weberom za 33 dní 23 hodín a 30 minút zvládli putovanie dlhé 1130 kilometrov. Viedlo z Herkulovej zátoky v ľadovcovom šelfe Ronne na Antarktíde až na južný pól, kam dorazili vo štvrtok.

     

"Bolo to vyčerpávajúce," zhodnotil cestu 39-ročný Zahab pochádzajúci z mesta Chelsea v kanadskej frankofónnej provincii Quebec v telefonickom rozhovore s tlačovou agentúrou Associated Press.

     

Zahab sa doposiaľ najviac preslávil svojím 6920 kilometrov dlhým pôsobivým behom cez saharskú púšť v roku 2007, ktorý sa stal aj témou dokumentárneho filmu Running the Sahara (Beh cez Saharu) s americkým filmovým hercom Mattom Damonom v úlohe rozprávača.

     

Kanadskí dobrodruhovia prekonali predchádzajúci rekord 39 dní, sedem hodín a 49 minút Američana Todda Carmichaela, ktorý ho dosiahol len minulý mesiac. Informoval o tom Tom Sjogren, zakladateľ webovej stránky ExplorersWeb.com, ktorá zhromažďuje informácie o výkonoch rôznych dobrodruhov.

     

Zahab a jeho kolegovia Kevin Vallely (z mesta North Vancouver v provincii Britská Kolumbia) a Richard Weber (z Alcove v Quebecu) zaznamenávali cestu na svojej webovej stránke, pričom celý čas využívali satelitný telefón na posielanie fotografií a zvukových záznamov.

 

Ťahali so sebou sane s vybavením vážiace 77 kilogramov. Zahab putoval pešo alebo na snežniciach, ostatní dvaja muži prekonali trasu na lyžiach. V noci sa schovali do stanu, aby si pospali.

     

Odvážni Kanaďania trpeli výškovou horskou chorobou, teda nevoľnosťou spôsobenou nedostatkom kyslíka. Trápili ich aj závraty a veľké bolestivé pľuzgiere. Energiu si dopĺňali stravou s denným obsahom 7000 kalórií, ktorú tvorila opekaná slanina, syr aj kusiská masla.

 

"Umieram za pizzou. Nedokážem myslieť na nič iné, iba na pizzu," posťažoval sa dnes Zahab do satelitného telefónu, ktorý túži vidieť aj svoju šesťmesačnú dcérku Miu Saharu a manželku Kathy.

     

"Tá námaha však stála za to," dodal Zahab, ktorý pomáha viesť neziskovú organizáciu s názvom Impossible2Possible. Jej poslaním je povzbudzovať mladých ľudí, aby chránili našu planétu.

      

 

 

Zdroj/autor: ap,tasr,drom

 

 

VIDE0 Na južnom póle



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa