Podskalský Roháč

2009-11-07 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Národná prírodná rezervácia Podskalský Roháč (106 ha) sa nachádza pri Podskalí v okrese Považská Bystrica na juhozápadnom okraji Súľovských vrchov.



Je to skutočná dominanta skalných a tvarovo rôznorodých útvarov od výmyslu sveta. Bralnatý úzky hrebeň meria vari 2 km a dosahuje nadmorskú výšku 720 m.

Na Podskalskom Roháči sa dosiaľ zistilo vyše 160 druhov rastlín. V lesnatej časti sa naskytá pohľad na stromy a kríky, akými sú buk lesný, hrab obyčajný, smrek obyčajný, borovica čierna, breza previsnutá, ba rastie tu aj vzácny tis obyčajný, drieň obyčajný, jarabina mukyňa, svíb krvavý a kalina siripútková. Hojný je i dub plstnatý a borovica lesná. S červenými krídlami nažiek tu rastie javor poľný.

V máji začínajú kvitnúť orchidey a najmä na západnom úbočí kvitne hmyzovník muchovitý, vstavačovec bazový a vstavač vojenský. V lesnej časti na malej čistine rastie aj vstavač purpurový (táto orchidea vonia až pri vädnutí a potom za sucha prenikavo vonia po kumaríne). Vzrastom je to najmohutnejší vstavač na Slovensku s premenlivou farbou kvetu. Je prísne chránený.

V dubine žije zaujímavý chrobák s veľmi dlhým nosom, je to nosáčik žaluďový. Meria asi pol centimetra a samička má rypák dlhý asi osem milimetrov. Samček ho má o pár milimetrov kratší. Samička pomocou dlhého rypáčika navŕta do mäkkého žaluďa dierku a vloží tam vajíčko. Larva potom vyžerie žaluď, ktorý zo stromu predčasne odpadne.

Na slnečnej strane pod skalnými bralami žije motýľ sivkavec lobodový. Lieta od mája do septembra v dvoch generáciách. Keď sa v máji vyliahne z kukly, je krásne zelený, no počas leta farba náhle vybledne. Je to dané tým, že tento súmračný motýľ cez deň odpočíva priamo na slnečných lúčoch a spolieha sa len na svoje krycie sfarbenie – monochromiu.

 

Štátna ochrana prírody SR

Správa CHKO Strážovské vrchy
Orlové 189
017 01 Považská Bystrica
Tel.: 042 - 432 28 02
Fax: 042 - 426 13 37
E-mail: chkosv@sopsr.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, krásy slovenska, strazovske vrchy, drom

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa