DOMA Ako je na horách

2009-04-17 10:30:00 |   |    | 

Ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, miestami hmla, po nočnom daždi a na vrcholkoch Tatier po snehovej prehánke. Teplota vzduchu sa pohybovala od -2°C do +8°C.



Fúkal čerstvý prevažne južný vietor, na hrebeňoch hôr miestami silný nárazový vietor. Snehová pokrývka je sadnutá a stabilizovaná. Povrch snehu je zrána vo vyšších polohách zmrznutý, vplyvom oteplenia v priebehu dňa sa mení na mokrý až kašovitý firn.

Vo všetkých pohoriach dochádza k rapídnemu úbytku snehovej pokrývky, vo Fatrách je nesúvislá snehová pokrývka a nachádza sa najmä vo vysokohorských kotloch.

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej malé lavínové nebezpečenstvo sa predpokladá aj v sobotu 18. apríla.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. prvý najnižší stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej je snehová pokrývka dobre spevnená, pri oteplení alebo daždi na extrémne strmých svahoch premočená v celom profile. Výskyt väčších samovoľných lavín sa nepredpokladá, výnimkou sú snehové splazy na svahoch sklonom nad 40° a na trávnatých svahoch pri oteplení z mokrého snehu menšie základové lavíny.

 

 

POČASIE: Predpoveď pre Slovensko na dnes

Počasie u nás bude ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa bude presúvať cez strednú Európu na východ.

Prevažne veľká oblačnosť, na väčšine územia časom dážď alebo prehánky, miestami aj búrky. Najvyššia teplota 16 až 21, na severe miestami okolo 14 stupňov Celzia. Juhovýchodný až južný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h), na západnom Slovensku 5 až 8 m/s (20 až 30 km/h) a miestami v nárazoch okolo 12 m/s  (45 km/h) sa bude postupne meniť na západný. Teplota vo výške 1500 m okolo 6 stupňov C.

 

SKI SK Ceny skipasov celosvetovo stúpli v priemere o 4.9 percent


Štúdia viac ako 600 cien skipasov z lyžiarskych stredísk zo 40 krajín zistila, že ceny skipasov sa zvýšila v priemere o 4.9%. Zo 174,33 na 182,90 za 6 dňový skipas.
 
Kvôli zmenám v hodnote mien jednotlivých krajín v posledných mesiacoch sa zmeny môžu zdať ešte väčšie. Výsledky sú publikované v ôsmom vydaní Skiinfo.com správe o cenách lyžiarskych lístkov za rok 2009,  konvertuje šesťdňový skipas publikovaný v 20 menách v top sezóne do US dolárov, európskych EUR a britských libier, aby umožnila medzinárodné porovnanie.
 
Štúdia zistila, že hoci priemerná cena  pre ľudí žijúcich v Euro zóne vzrástla o 4,9%, pre obyvateľov USA sa znížila o 8.5% z 258 na 236 USD. Britskí občania obišli najhoršie. Ich denný lístok stojí v priemere od £130.75 do £168.98, kvôli oslabenej britskej libre – cena vzrástla v priemere o 30%.
Priemerná cena skipasov v Európe bola 167,70 EUR - druhá najlacnejšia z piatich kontinentov zahrnutých v štúdii, za cenami v Ázii, Austrálii a Severnej Amerike a drahšia ako Južná Amerika. Európske lyžiarske centrá ponúkali najväčšiu kapacitu vlekov pri prepočte na EUR.
 
Avšak nárast cien je relatívny. Odzrkadľuje skôr kolísanie meny ako nárast cien lístkov. Zmena ceny závisí nielen od destinácie, ale aj od toho, z ktorej krajiny sú zákazníci, resp. či porovnávame napríklad jen, švajčiarsky frank alebo dolár. V Európe to znamená, že napríklad švajčiarski lyžiari lyžujú lacnejšie mimo Švajčiarska, prakticky všade v Európe, ale obzvlášť v Škótsku.
 
Po piatich rokoch poklesu amerického dolára a švajčiarskeho franku a japonského jenu,  zmeny nasvedčujú, aspoň v súčasnosti, návrat k rozdielom cien v roku 1990 keď USA boli najdrahšie na svete a Švajčiarsko najdrahšie v Európe.
 
Ale nie je to až také jednoznačné. Hoci základné švajčiarske ceny sú vysoké, rodiny s deťmi tu môžu lyžovať lacnejšie ako kdekoľvek v Európe, pretože táto  krajina má najštedrejšie detské zľavy až do veku 8 -9 rokov (inde je to 4-6) a ďalej 50% zľava do veku 16-18 (inde je to 30% zľavy do 11-12 rokov) z ceny lístka pre dospelého.
 
Podobne, hoci v USA sú základné ceny vysoké, väčšina stredísk ponúka veľmi pružné ceny s oveľa lacnejšou medzisezónou, rezerváciou skipasu on-line alebo výhodné balíky služieb.
Výsledky správy ukazujú, že  8 z 10 najdrahších stredísk na svete je v štáte Colorado a ďalších 19 z 20 najdrahších stredísk je takisto v USA. Deer Valley v Utahu predalo najdrahší $600 skipas v sezóne Vianoce-Nový rok 2008/2009. Priemerne drahý americký 6 dňový skipas v špičkovej sezóne stál 320,2 EUR, presne dvakrát toľko ako priemerný francúzsky skipas – 160,1 EUR.
 
Matterhorn Ski Paradise, ktorá prepája Zermatt vo Švajčiarsku a Cervíniu v Taliansku vyskočil na pozíciu spred šiestich rokov a stal sa s lístkom za 282 EUR- najdrahším európskym strediskom. Predošlý držiteľ tohto titulu, francúzsky Mont Blanc regionálny pas, ktorý zahŕňa Chamonix a tucet ďalších stredísk bol za 255 EUR a ostáva najdrahším pre deti.
 
Andorra, niekedy známa ako lacná destinácia má teraz priemerne najdrahší lístok za 190.50EUR v Európe. Najlacnejší lístok na svete bol nájdený v Iráne, - stredisko Tochal blízko Teheránu, za 40.20 EUR. Slabá britská libra znamená lacnú lyžovačku pre Američanov v Škótsku- asi 20%.

A napokon- čo je aktuálne najmä pre Európanov, austrálsky a novozélandský dolár si počína ešte horšie ako britská libra a znamená to, že lyžovačka v južnej hemisfére má najlepšiu cenu za posledné roky. Ceny sú nižšie priemerne o 10-40%  a závisí to od toho, či žijete vo Veľkej Británii, EURO zóne, alebo Švajčiarsku.


Poznámky redakcie Skiinfo.com - Správa o cenách lyžiarskych lístkov za rok 2009 je prebraný zo Snow 24Ltd, nezávislej  organizácie v Škótsku, ktorá sa zaoberá  prieskumom lyžiarskych stredísk a bola založená v roku 1991.
Snow 24 zostavuje správu každú zimu už 8 rokov a porovnáva ceny nezľavnených šesťdňových skipasov v top sezóne v deň kúpy priamo v lyžiarskom stredisku. Minimálne po 50 stredísk je porovnávaných v popredných lyžiarskych destináciach -  Rakúsko, Kanada, Francúzsko, Taliansko, Švajčiarsko. Táto správa obsahuje 12000 slov, 44 strán a viac ako 5000 štatistík vrátane detailného porovnania podľa strediska, krajiny a kontinentu.

 

Zdroj/autor: shmú, sita, tasr, laviny, hzs, ski.sk, profinet,drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: profinet

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa