Hrad Hrušov

2009-05-03 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Severne od Topoľčianok na západe Slovenska sa nachádza romantická zrúcanina hradu Hrušov.



Hrušov dal pravdepodobne postaviť Matúš Čák niekedy po roku 1283. Hrad dozeral na dôležitú cestu, ktorá spájala horné Ponitrie s Požitavím a bol jednou z opôr mocenského postavenia trenčianskeho oligarchu v regióne.

Po Matúšovej smrti Hrušov pripadol korune a od druhej polovice 14. storočia sa na ňom vystriedalo niekoľko dočasných vlastníkov alebo záložných pánov. V roku 1446, v nepokojných dobách dynastických bojov, keď panstvo vlastnili Bubekovci, ich hrušovský kastelán hrad protiprávne predal Kolomanovi z Topoľčianok.

Ten tu usadil svoju neter Dorotu, ktorá sa vydala za kráľovského úradníka Pavla Solčianskeho a Matej Korvín pánu Pavlovi Hrušov daroval. Spory, ktoré z toho vznikli, využil Michal z Nitrianskej Stredy a v noci 24. júla 1475 sa hradu zmocnil. Prekvapeného Pavla Solčianskeho zavraždil a jeho ženu s deťmi z hradu vyhnal. Lupičov sa podarilo vytlačiť až v nasledujúcom roku.

V roku 1504 sa Hrušov dostal do vlastníctva zámožnej rodiny Zalczerovcov zo Záblatia. Tým pre neustále vyvolávanie sporov a potýčiek so susedmi Ferdinand I. Habsburský v roku 1549 panstvo odobral a vrátil ho šľachticom z Topoľčianok.

Trvalo ešte šeť rokov, kým sa Juraj a jeho strýko Tomáš mohli nerušene ujať svojho majetku a spojením topoľčianskeho panstva s hrušovským si splniť svoj dávny sen.

Keď rod šľachticov z Topoľčianok vymrel, kráľ Matej II. v roku 1616 predal tento majetkový komplex Ladislavovi Petheovi. Prostredníctvom sobáša jeho jedinej dcéry Anny s Pavlom Rákóczim sa Topoľčianky s Hrušovom dostali do vlastníctva tohto významného rodu. Za protihabsburského povstania Františka II. Rákócziho vojsko generála Heistera v roku 1708 Hrušov dobylo a cisárski vojaci hrad zničili.

 

Obec Hostie leží v severovýchodnej časti Žitavskej pahorkatiny na úpätí Tríbeča v doline Hostianskeho potoka. O starovekom osídlení obce Hostie svedčí nález zlatej mince z doby rímskeho cisára Theodosia (379-395 nášho letopočtu). Na veľkomoravské korene upozorňuje aj názov obce  gosť v staroslovienčine znamenal hosť , obchodník. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1332. Hostie ležia medzi Inoveckým a Tríbečským pohorím. Dnes majú 1 220 obyvateľov a kataster 2 870 ha.

 

  • Výlety v okolí hradu Hrušov


Obec Topoľčianky – leží južne len niekoľko kilometrov od hradu
Kaštieľ v Topoľčiankach – klasicistická stavba zo začiatku 19. storočia
Zvernica v Topoľčiankach – na ploche asi 30 ha žije niekoľko desiatok zubrov hôrnych dovezených z Poľska

 

Obecný úrad Hostie
951 94 Hostie
Tel.: 037/6337121
Fax: 037/6337121
E-mail:
obecnyurad@hostie.sk

Nitriansky informačný systém Nitra
Štefánikova 1
949 01 Nitra
Tel.: +421/37/16 186, 741 09 06
E-mail.:
info@nitra.sk
Web: www.nitra.sk, www.nisys.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, hrady najkrajšie zrúcaniny, hostie, drom


Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa