VÝLET Múzeum Karola Plicku v Blatnici

2009-04-26 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Múzeum Karola Plicku v Blatnici je vysunutou expozíciou Slovenského národného múzea v Martine, ktoré bolo sprístupnené verejnosti v roku 1988.



Inštalovaná je v priestoroch barokovo-klasicistickej kúrie rodiny Prónayovcov z polovice 18. storočia.

 

Podáva ucelený prehľad o živote a diele umeleckého fotografa, filmára, etnografa, folkloristu a pedagóga Karola Plicku (1894 - 1987) na rozlohe 180 m² s osobitným zreteľom na jeho zobrazenie tradičnej ľudovej kultúry, ktoré je po mnohých stránkach unikátnym záznamom dnes už väčšinou zanikajúcich hodnôt.

 

Expozícia je rozdelená na päť hlavných častí. V prvej časti je možnosť vzhliadnuť chronologický prehľad umelcovho života, jeho osobné pamiatky, ale i naznačený interiér, v ktorom majster prežil posledné roky svojho života.

 

Zostávajúce celky sú venované mnohostrannej a rozsiahlej práci Karola Plicku. Začínajú cyklami Panenská príroda, Pastorále a Slovenská dedina. Rozsiahlejší priestor sústreďuje témy Ťažký chlieb, Materstvo a Slovenská radosť - obraz hier detí a mládeže.

 

Záverečná časť expozície tvorí výber Plickovej neskorej tvorby, kde sú zaradené snímky historickej a novodobej architektúry. Expozícia Múzea Karola Plicku ako i samotná zbierka Plickova je doplnená o jeho filmové a zvukové záznamy, dobové technické vybavenie, jej súčasťou je i majstrova korešpondencia, rôzne ocenenia a medaily a podobne.

 

Plickova zviazanosť so slovenských ľudom a jeho kultúrou je priam bytostná. Na Slovensku objavoval jedinečné zdroje svojich umeleckých podnetov, slovenskému ľudu venoval najlepšie výsledky tvorivých počinov, ktoré sa dodnes zaraďujú do zlatého fondu slovenskej kultúry.

 

Osobnosť Karola Plicku (14.10.1894 - 5.5.1987) patrí k najosobitejším zjavom slovenského a českého umenia 20. storočia. Ako etnograf, folklorista, zberateľ, jedna z významných postáv európskej fotografie svojej doby, významný filmový tvorca a pedagóg s priamo zakladateľskými zásluhami v oblasti dokumentárneho filmu a kinematografie na Slovensku, patrí Karol Plicka k osobnostiam, ktoré si zaslúžia pozornosť súčasníkov.

 

 

 

Múzeum Karola Plicku v Blatnici

Prónayovská kúria
038 15 Blatnica
Tel.: +421 841/494 81 42
Fax: +421 43/422 02 90

 

 

Zdroj/autor: snm, fotoklubmartin, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa