DOMA Na Spišskom hrade otvorili sezónu

2009-05-02 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nádvoria Spišského hradu dnes popoludní zaplnilo takmer tisíc návštevníkov, ktorí sledovali program oficiálneho otvorenia letnej turistickej sezóny.



"Na úvod zaznelo osem sálv z historického dela a dobových strelných zbraní. Tie symbolizovali 800 rokov, ktoré uplynuli od prvej písomnej zmienky o Spiši," uviedla Dáša Uharčeková-Pavúková zo Spišského múzea v Levoči, ktoré hrad spravuje.

     
Vzápätí na to skontrolovala priestory družina hradného pána a odovzdala ich do užívania verejnosti. Diváci mali možnosť sledovať vystúpenia skupín historického šermu, orientálnych tanečníc a nádvoriami zneli tóny barokovej hudby.

Pre deti organizátori pripravili divadelné predstavenie rozprávky o Popoluške. Návštevníci môžu dnes ochutnať aj dobroty z hradnej kuchyne a bylinkárky im poradia, ako vyhnať neduhy z tela.

 

Oficiálne otvorenie vyvrcholí v nedeľu o 10.00 h slávnostnou sv. omšou v hradnej kaplnke.
     
Hrad bude počas sezóny otvorený od 9. do 19. h., pričom posledný vstup je vždy o 18. h. Prvá nočná prehliadka sa koná dnes o 20.30 h. V mesiacoch júl a august sa budú počas víkendov, v rámci podujatia Leto na hrade, konať rôzne vystúpenia a koncerty. Nočné prehliadky sú naplánované vždy na sobotu.
     
Okrem toho pripravujú pracovníci Spišského hradu na prvý augustový víkend veľké medzinárodné podujatie "SúHradnice". V rámci neho sa uskutoční odborná konferencia správcov hradov a pre verejnosť pripravia prezentácie európskych hradov.
     
Spišský hrad je zapísaný spolu s okolím v zozname svetových kultúrnych a prírodných pamiatok UNESCO a patrí k najnavštevovanejším pamiatkam na Slovensku. V minulom roku prešlo jeho bránami takmer 187 tisíc návštevníkov.


 

Zdroj/autor: spisskyhrad,tasr,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa