DOMA Otvorenie sezóny v arboréte Mlyňany

2009-05-06 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Množstvo podujatí čaká na návštevníkov odzajtra do nedele v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce.



Počas nadchádzajúceho predĺženého víkendu tu budú Ambrózyho dni, ktorými si arborétum pripomenie 117. výročie svojho založenia a 140. výročie narodenia zakladateľa Štefana Ambrózyho-Migazzi.

Toto podujatie má tradíciu od roku 2001, keď ešte nieslo názov Dni otvorených dverí. „V máji býva najvyššia návštevnosť v roku, pretože kvitnú rododendrony, azalky a mnohé dreviny,“ uviedol riaditeľ Peter Hoťka. V roku 2008 arborétum navštívilo 46 540 ľudí, z toho 17 504 prišlo v máji.

Oficiálne otvorenie sezóny bude vo štvrtok o 14:00 za účasti pozvaných hostí. Piatok bude venovaný najmä deťom – čakajú na ne atrakcie ako skákací hrad, šmykľavka či bungee trampolína.

Sobota bude Country deň, na ploche severoamerickej dendroflóry vystúpia folkové a country skupiny. Nedeľa ponesie názov Na ľudovú nôtu a bude určená najmä pre najstaršiu generáciu. O zábavu sa postarajú folklórne skupiny z mikroregiónu Požitavie – Širočina. V piatok, sobotu aj nedeľu organizuje arborétum o 10:00, 13:00 a 15:00 prehliadky areálu s odborným výkladom.

 

 

Arborétum Mlyňany založil v roku 1892 Štefan Ambrózy-Migazzi s cieľom dokázať, že cudzokrajné dreviny sú schopné aklimatizovať sa aj v našich podmienkach. Na začiatku 20. storočia to bol prvý stálozelený dendrologický park v strednej Európe. Dnes tu možno nájsť vyše 2 300 druhov vzácnych cudzokrajných drevín. Arborétum Mlyňany je špecializované pracovisko Slovenskej akadémie vied.

 

Zdroj/autor: sita, arboretum, e-obce, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa