10 DÔVODOV prečo cestovať na ostrov Elba

2010-09-15 16:00:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Ostrov Elba (Isola d' Elba) preslávil predovšetkým legendárny vojvodca Napoleon, ktorý tu žil niekoľko mesiacov vo vyhnanstve...



Mierne  počasie, zaujímavo členitá krajina, starobylé kamenné mestečká pripomínajúce zašlú slávu, skalné útesy a rôznorodé scenérie od malých zátok po dlhé pieskové pláže, to sú benefity, ktoré vás určite dostanú.

Ostrov Elba je tretím najväčším talianskym ostrovom po Sicílii a Sardínii a najväčší v Toskánskom súostroví.  Elba má 147 kilometrov dlhé pobrežie, najvyšším vrchom je 1019 metrov vysoký Monte Capanne prístupný peši, alebo lanovkou.

Už v antických dobách  bol osud ostrova určovaný dvoma faktormi: strategická poloha a  nerastné suroviny. Vďaka týmto faktorom bol často cieľom dobyvačných útokov (piráti, Etruskovia, Rimania, Španieli). Dodnes na ňom nájdete stopy obranných múrov, stavieb a pevností.

Novodobá história začala desať mesačným pobytom Napoleona, ktorý pred odchodom do Waterloo po sebe zanechal nielen niekoľko reforiem, ale aj nádherné budovy (Villa dei Mulini v Portoferraio, letné sídlo San Martino), v ktorých sú dnes múzeá.

 

Čo musíte vidieť

 

  • Portoferraio – malebné stredoveké prístavné mesto je zároveň hlavným mestom a tiež najľudnatejším strediskom. Je plné obchodíkov, barov a kaviarničiek. Nad ním sa týči mohutná obranná pevnosť, ktorá sama o sebe stojí za prehliadku,  aj keď sa k nej budete musieť vyšplhať strmými stredovekými uličkami.
  • Bagnaia Lido – malé letovisko ležiace na severnej strane ostrova. Dominantou okolia je Volterraio, hrad z 11.storočia, ktorý je častým cyklistickým a turistickým cieľom s prekrásnym výhľadom na more.
  • Capolivery – banícke a vinárske mestečko leží na juhovýchodnom pohorí ostrova, na panoramatickom mieste s úžasným výhľadom na pobrežie. Najbližšie pieskovo-skalnaté pláže ležia do 5 kilometrov a patria medzi najkrajšie na ostrove. Capolivery je ideálnym východiskovým miestom pre poznávacie výlety juhovýchodného pobrežia.
  • Marciana Marina – mestečko leží v severnej časti Elby a so svojím pôvabným centrom a promenádou vás určite chytí za srdce. Z mestečka môžete podniknúť výlet k obci Marciana, spoznať ďalšiu zrúcaninu hradu alebo vyšliapať na  najvyššiu horu ostrova Monte Capanne (1019 m) a kochať sa  pohľadom na vzdialenú Korziku či ostrovy Pianosa, Montecristo, Capraia.
  • Lacona – najpopulárnejšie letovisko južnej časti s príjemnou, medzinárodnou atmosférou. Tunajšia pláž je dlhá a piesková a tak sa tu môžu bezproblémov kúpať aj tí najmladší.
  • Marina di Campo – ďalšie turisticky atraktívne mestečko s historickým centrom, úzkymi  uličkami plnými kaviarní a obchodov a rušným nočným spoločenským životom. To všetko obklopujú zelené kopce a dlhá piesočná pláž.
  • Cavo – malé sympatické mestečko ležiace na najvýchodnejšom  výbežku ostrova sa vyznačuje krásnymi kamennými plážami a svojou „odľahlosť“ od ostatnej časti ostrova z neho robí kľudné a romantické miesto.
  • Športovo založeným Elba ponúkne  rôznorodé cyklistické trate a cesty. Bicykel si môžete vypožičať v každom mestečku. A odmenou za námahu vám budú nádherné vyhliadky na more a prírodu...
  • Ďalším športovým tipom sú vďaka priezračnej morskej vode potápačské a šnorchlovacie lokality, takmer na všetkých plážach ostrova...

 

Ako sa dostanete na ostrov

Autom – nalodíte sa v prístave Piombino na komfortný trajekt, ktorý vás za hodinu (Elba je vzdialená len 10 km) dopraví buď do pístavov Portoferraio, Port Azzuro alebo Rio Marina.
Pre nedočkavých existuje aj spojenie prostredníctvom rýchlych člnov prepravujúcich za 20 minút len samotných cestujúcich do Metečka Cavo či Rio Marina.
Vlakom - Na Ostrov sa dá dostať aj vlakom do Piombino Marittima (spoj Pisa-Rím) alebo lietadlom (letisko je v bízkosti Marina di Campo) Viac na www.elbafly.it.

 

 

Zdroj/autor: elbacampingbest,drom

VIDEO Elba - Portoferraio



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa