MAĎARSKO Výnimočný Balaton

2009-07-05 18:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Osviežujúci dotyk vodnej hladiny, vetrom napnuté plachty, slnečné lúče, dobrá nálada a pohoda, radostné výskanie detí. Región Balaton však nie je vyhradený len pre milovníkov mokrého živlu, ale ponúka nespočetné možnosti každému návštevníkovi.



Potešenie tela i duše nájdete nielen na plážach jazera či v okolitej prírode, ale určite aj v niektorom z tunajších wellness hotelov.

Okolie jazera je priam posiate štvorhviezdičkovými hotelmi, ktorých vybavenie i služby dosahujú výnimočný štandard. Návštevníka rozmaznávajú bohatou ponukou, v ktorej okrem iného nájdeme relaxačné kúpele, vírivky, sauny, a v niektorých prípadoch i termálne liečivé pramene.

Len 6 km od Balatonu sa nachádza jazero Hévíz (Hévízi-tó), ktoré je najväčším biologicky aktívnym termálnym jazerom na svete. Blahodarné účinky jeho vôd a bahna sú známe už celé stáročia.

V ďalšom obľúbenom oddychovom centre v obci Zalakaros vyviera liečivá voda z hĺbky 2 000 m. Tunajšie liečivé kúpele sú so svojou ponukou relaxačných pobytov v kombinácii so službami wellness a fitness ideálnym miestom odpočinku pre celé rodiny. V roku 2006 boli otvorené relaxačné kúpele v Siófok-u. Kryté relaxačné kúpele Galerius, pomenované podľa rímskeho cisára, sú i s miestnym wellness centrom k dispozícii počas celého roka. Ich interiér v duchu kúpeľov antického Ríma vyžaruje krásu, lásku a potešenie zo života.

Liečivé účinky termálnych prameňov v Nagyberény sa naplno prejavia pri striedaní pobytov vo vode v krátkych intervaloch. Po kúpeli v liečivej vode vám odporúčame na hodinku si ľahnúť a relaxovať, aby sa podporilo aktívne pôsobenie minerálnych látok. (http://kupele.madarsko.sk/)

Okolitý kraj oplýva aj možnosťami pre zážitky s príchuťou dobrodružstva; let balónom ponad región Západný Balaton vám z vtáčej perspektívy odhalí celé okolie jazera s malebnými pahorkami a v diaľke sa týčiacimi vežami opátstva Tihanyi Apátság.

Deň plný zážitkov sa patrí primerane ukončiť. Určite by pri tom nebolo od veci spoznať špeciality miestneho vinárstva. Veď kto by už nepočul o tradičných miestnych druhoch vína? O vlašskom rizlingu Csopaki Olaszrizling, o „sivom mníchovi“ Badacsonyi Szürkebarát, o Kéknyelű, o značke Juhfark, typickej pre oblasť Somló a prezývanej „víno svadobnej noci“, alebo o jemných, zamatových červených odrodách merlotu a modrej frankovky z juhobalatonskej vinárskej oblasti. Zo sortimentu miestnych vínoték sa oplatí ochutnať aj vína typu „vin de terroire“, teda v malých množstvách a tradičnými postupmi vyrábané miestne vína s charakteristickými lokálnymi črtami.


Dovidenia pri Balatone!

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa