KNIHA Chránené krajinné oblasti

2009-08-18 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Najvzácnejšie slovenské prírodné lokality predstavuje nová publikácia z vydavateľstva DAJAMA - Chránené krajinné oblasti.



Autori Ján Lacika s Klimentom Ondrejkom v nej pripomínajú, že napriek doterajším ľudským zásahom sa tieto cenné územia darí udržať v relatívne pôvodnej podobe a chrániť ich pre ďalšie generácie.

     
V každej zo 14 Chránených krajinných oblastí (CHKO) uvádzajú jej všestrannú prírodnú charakteristiku i zoznam ohrozených druhov živočíchov a rastlín. Tak je to v lužných lesoch okolo riek Dunaj, Morava a Latorica s bohatým výskytom vodného vtáctva.

Cenné sú tiež kopanice Kysúc a Bielych Karpát, oravské rašeliniská, pralesy Vihorlatských vrchov a Východných Karpát, kotliny a skaly Strážovských či Súľovských vrchov, vyhasnuté sopky Poľany, Štiavnických vrchov a Cerovskej vrchoviny.
     
Čitateľ sa dozvie, že v CHKO Latorica na Východoslovenskej nížine sa nachádzajú mimoriadne vzácne vlhkomilné a močiarne rastlinné druhy aj xerotermné spoločenstvá. K najvýznamnejším z nich patria marsilea štvorlistá, aldrovandka pľuzgiernatá, pichliač úzkolistý, kosatec bezlistý uhorský, poniklec lúčny maďarský, lindernia puzdierkatá a poniklec veľkokvetý.

Zo zvierat sú vzácne ohniváčik veľký, fuzáč veľký, lopatka dúhová, blatniak tmavý, kolok veľký, volavka purpurová, orliak morský, bocian čierny, chavkoš nočný alebo korytnačka močiarna, ktorá sa dostala do znaku CHKO. 
     
Publikácia uvádza v každej CHKO aj všetky maloplošné chránené územia a lokality sústavy NATURA 2000 - území európskeho významu navrhovaných na ochranu prirodzených biotopov i voľne žijúcich rastlín a živočíchov.

Okolo maloplošných chránených území vedú viaceré turistické alebo náučné chodníky s množstvom informácií, ktoré zároveň usmerňujú odporúčaný pohyb návštevníkov. Nechýbajú mapy daných území ani množstvo farebných panoramatických i detailných fotografií od mnohých autorov.
     
"V knihe je komplexný pohľad na všetky chránené krajinné oblasti na slovenskom území a niektoré nadväzujú na podobné územia v susedných krajinách," uviedol jej editor Daniel Kollár z bratislavského vydavateľstva Dajama , ktoré ju vydalo v rámci edície Prírodné krásy Slovenska. 

 

 

Zdroj/autor: dajama,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa