DOMA Zatvorili botanickú záhradu

2009-09-16 07:34:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici bude oddnes pre verejnosť zatvorená. V budúcom roku expozíciu tatranskej prírody znovu otvoria v prvých májových dňoch.



Botanická záhrada bude od stredy 16. septembra pre verejnosť zatvorená. „Tatranská kvetena prežíva kvôli vyšším nadmorským polohám skrátené vegetačné obdobie. A tak o tomto čase sa tunajšia vegetácia už ukladá na zimný spánok.

Zostalo už len niekoľko rastlín, ktoré ešte kvitnú ako napríklad horec luskáčovitý, astra spišská či po druhýkrát kvitnúci pochybok biely a klinček ľadovcový,“ uviedla vedúca strediska Expozície tatranskej prírody Štátnych lesov Tatranského národného parku Janka Černická.


Ani v jesenných dňoch však botanická záhrada nezíva prázdnotou. Ešte pred prvým snehom pracovníci botanickej záhrady celý areál pokosia, vyplejú skalky, vypustia celý zavlažovací systém, jazierka a vyčistia prívodné toky.

Po odkvitnutí posledných kvetov dozbierajú semená a koncom októbra už pracovníci botanickej záhrady vysievajú nové rastliny, aby boli pripravené priesady na budúcu jar na predaj.

Počas piatich mesiacov tohto roku navštívilo Expozíciu tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici takmer 6 500 návštevníkov. Najpočetnejšou skupinou boli deti, ktoré ju navštívili počas školských výletov koncom školského roka.

Zo 67 druhov priesad kvietkov ponúkaných v botanickej záhrade na predaj si návštevníci kúpili takmer dvetisíc kusov. V budúcom roku bude expozícia tatranskej prírody opätovne otvorená v prvých májových dňoch.

 

Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici
059 60 Tatranská Lomnica
Tel.: 052 478 03 11, 0915 853 827, 0903 987 550
E-mail:
z.kyselova@gmail.com


 Zdroj/autor:bot.zahrada tl,sita,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa