DOMA Náučný chodník Prielom Muráňa

2009-09-26 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na návštevníkov a turistov okolia Rožňavy čaká nový náučný chodník dlhý takmer štyri kilometre v blízkosti obce Bretka.



Nový sprístupnený chodník Prielom Muráňa prechádza meandrujúcim kaňonovitým zárezom riečky Muráň. Toto územie je rovnomennou chránenou prírodnou rezerváciou s rozlohou takmer 40 hektárov a nielen miestni ho považujú za perlu kultúrneho a prírodného dedičstva.

Náučný chodník zaujme nádhernými scenériami malebnej doliny rieky Muráň v nenarušenom prírodnom prostredí, ale aj pútavými a originálnymi panelmi.

V okolí náučného chodníka sa nachádza 15 registrovaných jaskynných útvarov, o ktorých si môžu záujemcovia prečítať informácie na spomínaných paneloch. Nájdu tam aj údaje o osídlení tejto lokality človekom v dobe bronzovej, ale aj o jej novšej histórii, keďže na tomto území počas prechodu frontu v druhej svetovej vojne prebiehali ťažké boje. Stopy po nich sú aj voľným okom viditeľné dodnes.

Na ďalších paneloch sa návštevník dozvie informácie o výskyte mnohých chránených živočíchov na tomto území. Trvale tam žije napríklad vydra riečna. Z vtákov trasochvost horský, z rastlín poniklec veľkokvetý a kavyľ pôvabný. Exponáty kultúrno-technického charakteru reprezentujú starý vodný mlyn s vodnou elektrárňou a s náhonom vysekaným do kameňa, tiež ruiny továrne na výrobu klincov a jedna z najstarších železných hút na území Slovenska. Pod vyhliadkou na brale Peškő sa našli zvyšky pleistocénnych cicavcov, z nich najvýznamnejší je nález čeľuste štvrtohorného jeleňa obrovského.


 

Turistické informačné centrum Rožňava
Námestie baníkov 32
048 01 Rožňava
Tel.: +421-58-732 81 01, 788 44 20
Fax: +421-58-732 48 37
E-mail:
tic.roznava@stonline.sk
Web: www.ticroznava.sk

 

Zdroj/autor: tasr, roznava, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa