CESTOVATEĽKA Čo sa nosí v Paríži (2)

2009-10-06 13:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO/ video - Korzetové podprsenky, hiphopové overaly v šedej a modrej a elegantné kraťasy.



Práve týmito modelmi sa návrhárske hviezdy ako Jean Paul Gaultier, Karl Lagerfeld alebo značka Emanuel Ungaro snažili ohúriť svojich budúcich zákazníkov na víkendových prehliadkach dámskej modelovej konfekcie na jar a leto 2010.

Parížsku víkendovú módnu šou svojou prítomnosťou okorenili napríklad modelka Naomi Campbell alebo speváčka Rihanna.

Jean Paul Gaultier, autor preslávenej špicatej podprsenky speváčky Madonny, sa aj tentokrát pochválil výstrednými modelmi inšpirovanými spodnou bielizňou. Na prehliadke dominovali napríklad overaly v mestskom štýle z prestrihanej džínsoviny alebo vystužené korzetové podprsenky a la Madonna. Aby nikto nezapochyboval o tom, že jeho kolekciu inšpirovala bielizeň, pomenoval ju Gaultier "Bod G". "Chcel som trochu odbočiť od stále silnejúceho buržoázneho chápania módy," povedal novinárom v zákulisí módny tvorca.

Pokiaľ sa Gaultier inšpiroval spodnou bielizňou, jeho nemecký kolega Karl Lagerfeld si dal ako hlavnú tému kraťasy, a to v najrozmanitejších podobách. Modelky sa na mólach promenádovali v kraťasoch s vysoko posadeným pásom z ľahkých čiernych a bielych látok alebo v krátkych šatách s priliehavým vrškom. V predných radách pri Lagerfeldovej šou sedeli speváčky Katy Perry a Rihanna.

Tie však neboli jedinými hviezdami víkendovej šou. Modely ruskej značky Chapurin v sobotu predvádzala i hviezda návrhárskych mól Naomi Campbell (39). Tá sa pred užasnutými prítomnými prešla len v hnedom body a zahalená do priehľadného hodvábneho hávu.

Pri prehliadke salónu Emanuel Ungaro zase novinári sústredili svoju pozornosť viac do zákulisia ako na mólo. Novou umeleckou poradkyňou značky sa totiž stala jedna z najsledovanejších amerických celebrít, herečka Lindsay Lohan. Módny dom Ungaro oznámil spoluprácu s ňou len pred troma týždňami potom, čo na post hlavného návrhára rezignoval Estéban Cortázar, ktorého nahradila mladá španielska návrhárka Estrella Archsová. S Lohanovou sa v Paríži predstavili ruka v ruke. Aj keď módni experti očakávali, že ich prvá prehliadka bude totálne fiasko, podľa agentúry AP tomu tak nakoniec nebolo.

 

Milé cestovateľky, týždňom módy v Paríži sa končí séria najprestížnejších týždňov módy začínajúcich v New Yorku a pokračujúcich v Londýne a v Miláne, preto ak ste doteraz nestihli vyprázdniť vaše bankové konto a stále túžite po nejakej haute couture vecičke, odporúčala by som vám, aby ste sa poponáhľali. Týždeň módy v Paríži totiž končí už vo štvrtok 8. októbra. Bon voyage!

 

--------------------------------

 

PARÍŽ - Nonšalantnosť spojená so znesiteľnou ľahkosťou bytia a dobrou náladou ovládla v stredu parížske prehliadkové móla, na ktorých začali modelky predvádzať dámsku konfekciu pre jar a leto 2010.

Prvý deň sa niesol v réžii mladých módnych návrhárov ako sú Anne Valerie Hash, Felipe Oliveira Baptista alebo Limi Feu, dcéra svetoznámeho Johjiho Yamamota.

Veselé farby a jednoduché geometrické vzory pripomínajúce hravé 60. roky, samozrejme bez nostalgie, ponúkla Anne Valerie Hash. Návrhárka sa takmer zaobišla bez ramenných vypchávok patriacich do kategórie agresívnych tvarov a naopak položila dôraz na jemnú plynulosť línií.

Vo svojej kolekcii sa technicky pohrávala s materiálom. Garderóbu opradenú nádychom poetickosti obohatila napríklad bolerkami vzbudzujúcimi dojem, že sú pokrčené, a to v kombinácii s pružnými bielymi nohavicami, dúhovo sfarbenými blúzkami a sakami vystupujúcimi na chrbte dosť vysoko nad pás. V jej repertoári sa objavujú i voľné kaftany doplnené o jemné legíny alebo priliehavé kraťasy a tenisky, ktoré majú zdôrazniť športový a uvoľnený charakter.

"Povedali sme si, že táto kolekcia musí byť finančne dostupná. Mala by sa dostať do ulíc a pritom predsa len dať priechod taktiež snom," podotkla Hash. Pre ňu je vraj dôležité sa s materiálom pohrať, pretože jej to umožňuje inovácia. Nebráni sa "najľahšej látke na svete", teda polyesteru posprejovanému striebornou alebo brondzovou farbou. Dojem "pokrčenia" pomáhajú vytvárať archy hliníka zašité do dvoch vrstiev bavlnenej látky.

Významný tvorca Paco Rabanne z rovnakého obdobia minulého storočia sa stal inšpiráciou pre Karima Bonneta, ktorý neváhal do svojich farebných rób všiť kúsky reklamných plagátov módnych časopisov. Krátke šaty v pestrofarebnej škále či v hliníkovom nádychu dopĺňajú legíny ostrých farieb, dlhé róby s polokorzetmi zase zdobia potlače naivistických obrázkov alebo nápisov. Ozdobou sú taktiež detailné fotografické portréty, stuhy či kovové alebo plastické pásky všité do štvorca. "Nechal som sa ukolísať šarmom zašlých časov," podotkol k tomu Bonnet.

Šaty nariasené na ramenách a vytvárajúce tvary kvetín boli zase doménou belgického návrhára Tima Van Steenbergena, ktorý ženskú nežnosť doplnil paletou vyblednutých farieb. Dôraz kládol tiež na dobre viditeľné zipsy, ktoré zvýrazňovali riasenie v tvare slnka.

Limi Feu uprednostnila pre svoju značku nazberané látky o veľkom objeme v prevládajúcej čiernej a bielej farbe. Predstavila predimenzované biele košele s mohutnými rukávmi s dlhými rozparkami a róby padajúce z pŕs ako otvorené dáždniky.

 


 

Zdroj/autor: ctk, janqa, drom

VIDEO Igor Chapurin -  kolekcia  S/S 2010



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa